Wojtek P Opublikowano 22 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2005 Witam, Do monitorowania systemu używam programu EVEREST. Program Nvidia System Utility pokazuje tak samo. Otóż przy normalnej pracy temperatura procesora waha się w granicach 55 stopni. Po 10-minutowej grze 3D temperatura procesora wynosiła u mnie 58 stopni. Wcześniej, jeszcze miesiąc temu, przy takiej samej pracy temperatura procesora wg tych programów była o 5-10 stopni niższa. Pozostałe dane są następujące (i takie były też wcześniej): Temp dysku: 35-39 st, temp systemu: 35 stopni Obroty wentylatora na procesorze: ok 4000 - 4200 Wentylator w zasilaczu: ok 1200-1480 obr/min Napięcia są w normie ATX Konfiguracja komputera nie była zmieniona, system nie był przeinstalowywany. Co może być powodem większej temperatury procesora? Czy mogą to być błędne wskazania? Wentylator na procku jest oryginalny - kupiony razem z procesorem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@r3C3k Opublikowano 22 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2005 Może wyczyść bebechy z kurzu, everesta zostaw, a zainstaluj MBM 5 do monitorowania temberatury w budzie no i na procku i chipsecie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ppp19 Opublikowano 22 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2005 pasta temoprzewodzaca ci sie wygotowala :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek P Opublikowano 22 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2005 Przed chwilą przeładowałem Windowsa. Wstąpiłem do BIOS'a, gdzie temperatura procesora wahała się pomiędzy 49-50 stopni. Po ponownym uruchomieniu Windowsa włączyłem EVEREST i pokazał mi również 49-50 stopni. Także raczej to będzie złe wskazanie programu - może powtarzający się konflikt z innymi programami. Spróbuję zainstalować MBM. A tak w ogóle, czy temperatura 49-50 stopni jest prawidłowa? Dzięki za oodpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek_r1 Opublikowano 22 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2005 na tym procku i na przecientnym kulerku całkiem normalna, tego proca ma mój starszy i temp do 70C dochodzi , ale niestety nie moge go rozebrać bo komp jest na plombach na swoim procu mam temp w granicach 23-28C Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pidzama1x Opublikowano 24 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2005 Niee sraj po gaciach tempa normalna jak na normalny cooler i ten procek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buu Opublikowano 24 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2005 Niee sraj po gaciach tempa normalna jak na normalny cooler i ten procek 1346360[/snapback] Ale sie wykazales polotem i finezja, no nie ma przebacz. :mur: :mur: Co do temp. przeczysc radiator na cpu z kurzu, najlepiej przedmuchaj powietrzem sprezonym, sprawdz potem temperature. Dodatkowo dodaj wentylator wyciagajacy gorace powietrze znad procesora z tylu obudowy pod zasilaczem, bo masz troche cieplo w budzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maltana Opublikowano 24 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2005 Ludzie....no po prostu ręce opadają.... jakie miałeś temperatury w pokoju miesiąc temu?? nie przypadkiem nieco nizsze?? jesli maiłeś choćby o 2-3'C niższą temoperaturę (ze względu na zimę, jakby ktoś nie wiedział o co mi chodzi) to mogło to obniżyć temp procka właśnie o 5-7 stopni.... Poza tym 58'C to jeszcze żaden powód do paniki, jak wiemy :) procki wytrzymują do 70 bez problemu, jeśli nie są kręcone. Tak że: jeśli temp. nie zacznie przekraczać 65'C olej to. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jacusslavus Opublikowano 28 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2005 naloz paste, przedmuchaj wszystko. zmien paste. zrob to 100 razy i bedziesz mial to samo. a tak wogole to zmiejsz troche napiecie na rdzeniu proca ...i obserwuj. powinna spasc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pure Opublikowano 28 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2005 a mozę zminięłś bios podobno na nf7 wraz ze zmiana biosu odczyty temp sie zminiały kup sobie artcic silver 5 i użyj tej pasty pod radiator albo kup nowy lepszy cooler Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...