Skocz do zawartości
Wojtek P

Procesor Nagrzewa Się Coraz Bardziej. Już Do 58 St

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Do monitorowania systemu używam programu EVEREST. Program Nvidia System Utility pokazuje tak samo. Otóż przy normalnej pracy temperatura procesora waha się w granicach 55 stopni. Po 10-minutowej grze 3D temperatura procesora wynosiła u mnie 58 stopni.

Wcześniej, jeszcze miesiąc temu, przy takiej samej pracy temperatura procesora wg tych programów była o 5-10 stopni niższa. Pozostałe dane są następujące (i takie były też wcześniej):

Temp dysku: 35-39 st, temp systemu: 35 stopni

Obroty wentylatora na procesorze: ok 4000 - 4200

Wentylator w zasilaczu: ok 1200-1480 obr/min

Napięcia są w normie ATX

Konfiguracja komputera nie była zmieniona, system nie był przeinstalowywany.

Co może być powodem większej temperatury procesora? Czy mogą to być błędne wskazania?

Wentylator na procku jest oryginalny - kupiony razem z procesorem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przed chwilą przeładowałem Windowsa. Wstąpiłem do BIOS'a, gdzie temperatura procesora wahała się pomiędzy 49-50 stopni. Po ponownym uruchomieniu Windowsa włączyłem EVEREST i pokazał mi również 49-50 stopni. Także raczej to będzie złe wskazanie programu - może powtarzający się konflikt z innymi programami. Spróbuję zainstalować MBM. A tak w ogóle, czy temperatura 49-50 stopni jest prawidłowa?

Dzięki za oodpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niee sraj po gaciach tempa normalna jak na normalny cooler i ten procek

1346360[/snapback]

Ale sie wykazales polotem i finezja, no nie ma przebacz. :mur: :mur:

Co do temp. przeczysc radiator na cpu z kurzu, najlepiej przedmuchaj powietrzem sprezonym, sprawdz potem temperature. Dodatkowo dodaj wentylator wyciagajacy gorace powietrze znad procesora z tylu obudowy pod zasilaczem, bo masz troche cieplo w budzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie....no po prostu ręce opadają....

jakie miałeś temperatury w pokoju miesiąc temu?? nie przypadkiem nieco nizsze?? jesli maiłeś choćby o 2-3'C niższą temoperaturę (ze względu na zimę, jakby ktoś nie wiedział o co mi chodzi) to mogło to obniżyć temp procka właśnie o 5-7 stopni....

Poza tym 58'C to jeszcze żaden powód do paniki, jak wiemy :) procki wytrzymują do 70 bez problemu, jeśli nie są kręcone. Tak że: jeśli temp. nie zacznie przekraczać 65'C olej to.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość jacusslavus

naloz paste, przedmuchaj wszystko. zmien paste. zrob to 100 razy i bedziesz mial to samo. a tak wogole to zmiejsz troche napiecie na rdzeniu proca ...i obserwuj. powinna spasc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mozę zminięłś bios podobno na nf7 wraz ze zmiana biosu odczyty temp sie zminiały

kup sobie artcic silver 5 i użyj tej pasty pod radiator albo kup nowy lepszy cooler

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi