locoloco Opublikowano 22 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2005 Wiele ludzi stoi przed wyborem zakupu płaskich ekranów - plazma czy LCD .Przed chwilą na TVP 3 emitowany był program zachwalający nową technologię , szczególnie uwzględniając sygnał nowej telewizji wysokiej rozdzielczości./ www.hdtv.com.pl/ Więc co ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 22 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2005 Temat walkujemy w innych topicach wiec odpowiem tylko na tytul watka. Nie interesuje sie na tyle nowoczesna telewizja. Mi ma grac bardzo ladnie za pieniadze, ktore potrafi wylozyc kowalski. I ocenie teraz to co widzialem na wlasne oczy w - banalnie to zabrzmi - MM. Stala plasma, zwyklacz i LCD. W sumie najgorszy obraz miala plasma (ale to rozumiem bo byla to chyba jakas chala typu LG za okolo 9k), pozniej zwyklacz (no w sumie nie taki zwyklacz bo jakas panorama 32" ale nie zwracalem uwagi co to dokladnie bylo). Byl panoramiczny wiec obraz w nim byl smieszny poniewaz leciala zwykla kablowka (czy co tam maja). Ale to co zobaczylem na 21 LCD to mnie rozwalilo do reszty. Tak ostry obraz i tak nasycone kolory, ze nie moglem wyjsc z podziwu co mozna tracic na zwyklym TV nawet wysokiej klasy. Mysle, ze plasma nie ma narazie prawa bytu, a LCD nie ma sobie rownych. Nie wiem jak to sie ma w przypadku HDTV ale tak jak pisalem jeszcze nie ta dekada. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
locoloco Opublikowano 22 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2005 Na sygnale HDTV jest inaczej. Obraz na plazmie jest prawie tak samo dobry jak na LCD . Ocena dziennikarzy , wypowiedzi z CEBIT w Hanowerze ,jest zbliżona. Dla mnie w LCD lepszy jest kontrast , ale koszt przy wielkości 42 " np.9999 za Pansonica -zdecydowanie wskazuje na plazmę / lcd tej wielkości to cena 35.000/. W supermarketach /masz rację/ nie dbają o sygnał . W sklepach specjalistycznych jest inaczej . http://hdtv.com.pl/index.php?module=CMpro&...ewpage&pageid=9 Ale rewelacyjna jest też jakość na telewizorze tradycyjnym - z wejściem HDTV. Polecam wszystkim którzy chcą mieć fantastyczny obraz w domu , hotelu, pracy . pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janunio Opublikowano 3 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2005 Locoloco, dlaczego poruszasz tematy ekranów w oderwaniu od podstawowego paramertu jaki jest ROZDZIELCZOŚC ?!. To prawda, że dla HDTV trzeba przeprowadzic osobne porównania: Tabela powinna wygląda tak: WIERSZE (rodzaje źródeł): HDTV SAT, WMVHD 720p, WMVHD 1080i, KOLUMNY (ekrany): a) PLAZMY: 4xx, 7xx, 1080 (brak i nigdy nie będzie) B) LCD TFT: j.w. c) projektory: j.w. ( brak czerni) d) DLP: j.w. Można by jeszcze doda kategorię wielkości. Bez rzetelnych testów nie nie wskóramy. Osobiście nie wiem dlaczego tych testów się nie robi. Jedyny w sprzedazy ekran 1920 x 1080 doczekał sie tylko jednego testu w USA a i tak nie ma go z czym porównac w tej klasie. Poza tym panowie redaktorzy nie mają z czego puścic porządnego sygnału na badany ekran, więc wiarygodni są tylko w części testu o jakości papieru instrukcji czy estetece wykonania. Moja opinia: plazmy to oszustwo. Zbyt pięknie i tak analogowo odtwarzają sygnał TV i DVD.1 LCD pod sygnałem HD ujawnia dopiero ogromną przewagę. Janunio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 3 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2005 Ostatnio na TH byl artykul o PLAZMIE i LCD zapraszam: http://www.tomshardware.pl/display/20050309/index.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
locoloco Opublikowano 3 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2005 Wiem janunio ,że jesteś specjalistą .Ale ludzi bardziej obchodzą walory użytkowe odbiorników oraz możliwość obejrzenia - naszych zapewnien - na własne oczy. Dopiero później pytają o rozdzielczość. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...