Skocz do zawartości
Magoth

Kino Domowe Marantz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ostatnio przeglądałem zestawy kina domowego i zainteresowała mnie promocja marantz http://www.tophifi.pl/katowice-promo/promo3.html, powiedzcie czy to opłacalny zakup. Zestaw byłby wykorzystany : 50% - kino, 50% - muza (głównie metal, rock). Pokój 25 m2. Pomóżcie, bo promocja trwa do końca marca.

Chodzi o zestaw za 2499 pln

Pozdro for all

Edytowane przez Magoth

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli jestesmy przy kinie domowym to rowniez mam pytanie.

Czy oplaca sie kupowal cale kina domowe zamiast sobie zlozyc samemu fajny sprzet ?

Np, DVD do 400 pln, i glosniki Creativa 5.1 pewnie tez taniutko (300-400 pln)

Sadze, ze mamy wtedy fajne kino domowe ponizej 1k pln.

Nie znam sie i tylko tak pytam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za 1k bedziesz mial namiastke kd ...

1344402[/snapback]

Prawda...

Jeszcze z oglądaniem filmów to jakoś tam się przeboleje... ( JAKOŚ )

ale już z słuchaniem muzy to porarzka... :-|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, no to mam jeszcze pytanko co do takiego niskobudżetowego zestawiku jaki podał Kaeres. Pod kompa mam podpiety zestawik creative'a p580. Czy do Bellwood'a 301A można bezpośrednio podpiąć te głośniczki, czy jest to niemożliwe. Tu są zdjęcia tego dvd http://twojepc.pl/artykuly.php?id=bellwood_wiwa&strona=5

wunat - wiem, że to będzie tylko namiastka kina domowego. Czytałem, że marantz robi dobra amplitunery - no a tu trafiła się taka okazja : amplituner marantz SR4500 + odtwarzacz DVD marantz DV4500 + zestaw 6 kolumn Eltax Summit a to wszystko za 2499. Gdyby to kupic pojedynczo i bez promocji to za taki zestaw trzebaby wyłożyc ok 6 tysiaków. Dlatego pytam czy to nie okazja.

Znalazłem parametry techniczne głośników eltax summit http://www.top-audio.pl/zestaw_243.html .

Zagra to jakoś w muzie rock/metalowej.

Edytowane przez Magoth

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, no to mam jeszcze pytanko co do takiego niskobudżetowego zestawiku jaki podał Kaeres. Pod kompa mam podpiety zestawik creative'a p580. Czy do Bellwood'a 301A można bezpośrednio podpiąć te głośniczki, czy jest to niemożliwe. Tu są zdjęcia tego dvd 1344437[/snapback]

szanowny Panie ;] moja odpowiedz byla skierowana do Kaeres`a. Tobie ciezko cos poradzic ze wzgledu na podzial 50% muzyka, 50% film. jakby dominowal film to bys wzial marantza a jakby dominowala muzyka to bys wzial pianocrafta ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wunat, wiem ze to nie bylo do mnie. Sie zamotalem i mi wcielo troche textu ;)

a wracając do p580 i bellwooda 301A - da sie to ze soba polaczyc ?

No i looknijcie jeszcze na parametry glosnikow eltax summit (podałem wyzej)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wunat no fakt - przeciez nie bede ogladal po 4 filmy dziennie, muza to inna sprawa. Chyba faktycznie podalem zly rozklad. Muzy faktycznie bedzie wiecej, ale z drugiej strony chcialbym posluchac dobrych efektow kina domowego. No i ta promocja, ehhhh zglupialem. Musze dodac, ze nie jestem zadnym audiofilem i to bedzie moj pierwszy konkretny zestaw. Do tej pory jechalem na pierdziawkach komputerowych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak do tej pory jechałeś na komputerowym zestawiku to przesiadka jakościowa będzie wręcz nie do opisania :). W tej cenie dla samej elektroniki Marantza warto się zainteresować tym zestawem. Kolumn nie znam - na pierwszy rzut oka wyglądają jak nowe budżetowe serie Eltaxa - raczej nic nadzwyczajnego - niemniej wierzę iż to w miarę przyzwoity poziom oczywiście. Parametry same niewiele mówią - tym bardziej że nie wierzę zbytnio w podaną moc (chciałbym widzieć by wytrzymały chocby połowę tej deklarowanej max). Poza tym jeśli chcesz mieć pełnię wrażen powinieneś uzupełnić zestaw o aktywny subwoofer. W każdym razie w tej cenie zestaw naprawdę warty uwagi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rada bedzie banalna ;] przejedz sie do salonu i sam sprawdz co Ci bardziej pasuje. generalnie ja obstawialbym w tym wypadku do KD ten zestaw Marantza a do muzyki Yamaha Pianocraft (tez masz ja na ulotce)

takiej rady sie obawialem ;]

byc moze faktycznie tak zrobie, ale gdyby ktos mial jeszcze jakies pomysly albo doswiadczenia to dawajcie.

Kazdy głos jest dla mnie bardzo wazny.

normalnie polecialem jakbym na prezydenta startowal (:

No to czekam dalej.

Edytowane przez Magoth

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki P i t t za cenne wskazowki.

Subwoofer napewno tez sie u mnie znajdzie, ale w pozniejszym czasie (wiadomo kasa). Coraz bardziej jestem przekonany do tego zestawu. Kolumny zawsze mozna wymienic albo stopniowo kupowac lepsze, ale tak jak mowilem audiofilem nie jestem, pare razy mialem stycznosc z lepszym sprzetem, no i wiem ze i tak taka przesiadka wgniecie mnie w fotel. No i podstawowa sprawa - oplacalnosc tego sprzetu.

Piszcie dalej

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem jeszcze taki zestaw głośników AV-701 firmy Koda z subwooferem SW-550 za 929 pln http://www.polpak.com.pl/koda_show_prod.php?show=av701_sw550 Mozecie cos wiecej o nim powiedziec ?

Do tego kupilbym taniutkiego bellwooda 301A, no i jakis ampitunerek (moze uzywany). Wg was byloby to lepsze rozwiazanie, czy mimo wszystko kupic zestaw marantza, opylic Eltaxy z zestawu i kupic te Kody - wtedy mialbym lepsza elektronike i praktycznie chyba bym jeszcze cos kasy zyskal gdyby udalo sie je dobrze sprzedac (elatxy)

Co wy na to ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie Marantz - elektronika jak najbardziej w porządku - a i nie bierz tego tak do siebie iż napisałem, że te kolumny to nic specjalnego. Na sam początek to i tak bardzo dobrze. Z czasem dokupisz jakiś subwoofer, potem możesz przeskoczyć na wyższy poziom jakościowy z kolumnami, potem znowu może jakaś nowa elektronika ...... potem :) - można tak bez końca (znam to z autopsji :) ) Powodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak można porównać Marantza do Kody .Poczytaj na innych -Forum- /idg.pl/ kłopoty użytkowników Kody - to zapomisz o zyciowych kłopotach. Po co komu dwa sprzęty. Szczególnie gdy korzystałeś z podanego sprzętu . Yamaha Pianocraft - dodatkowo ?????

Wieżyczka extra , ale nie przy sprzęcie Marantza. Reszta to dyskusja studencka.

Myślę jednak ,że w tej cenie to Marantz jest używany.

Jeśli jeszcze jest - kupuj .

Ja w tej klasie cenowej obstaje za Onkyo 502.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

locoloco, moze niejasno sie wyrazilem, ale nie porownywalem amplitunera marantz do amplitunerow Koda. Chodzilo mi jedynie o glosniki : w zestawie z marantzem sa eltaxy a ja sobie troche pogdybalem, ze jesli kupie zestaw marantz + eltax za 2499, to moglbym sprzedac te glosniki i zaopatrzyc sie w Kody, jezeli bylyby lepsze oczywiscie. Dlatego zapytalem dodatkowo o zestaw glosnikowy firmy Koda.

No i druga sprawa - nie rozumie troche zdania "Po co komu dwa sprzety".

Przeciez tez nigdzie nie pisalem, ze chce kupic dwa zestawy.

Trzecia sprawa - Marantz na pewno nie jest uzywany - jest to promocja na otwarcie nowego salonu. Poprostu sprzedaja po cenach netto i tyle.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wunat - mocne słowa . Nie będę odbijał piłeczki "bom nie godny Twych ran całować " jak mówi Sienkiewicz . Tak się sklada /nie chciałbym sie tłumaczyć / ale jak posylabizjuę to jakoś mi idzie. Chociaż zapewne nie tak dobrze jak Tobie.

A tak bardziej konkretnie to porównując Marantza z klocków do wieży Yamahy/bardzo dobry produkt- klika sprzedaliśmy/ to tak jak porównać Mercedesa do Zaporożca . pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zje - rozumiem że to gwara , ale daleka od prawdy. Każdy ma prawo mieć swoje zdanie i zawsze szanuję , gdy potrafią obronić Swoją rację -ale konkretami .

Proszę o podanie modeli Marantza i porównamy je na forum - choćby danymi technicznymi . Staram się nie używać słów z podwórka - bo to przeważnie znaczy ,że nie mam argumentów. A krowa która dużo ryczy nie zawsze daje dużo mleka. Potrafię się taż przyznać do błędów .

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

porowywanie danymi technicznymi nie ma sensu. a jezeli chodzi o porownanie to uwazam ze ten zestaw marantza przy muzyce w 25m2 narobi duzo lomotu i bas bedzie rozlazly strasznie. do filmow to jest ok ale do muzyki juz nie bardzo. wytlumacz mi to ja sie przyznam do bledu jaki sens ma porownywanie danych technicznych ? ze wieksza moc to lepsza elektronika czy jak ? ja juz dawno przestalem wierzyc w te cyferki - zwlaszcza w thd ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten marantz to ma zaslabe kolumny i jest amplitunerem 5.1... w stereo to pianocraft go zje na sniadanie

pozatym wydaje mi sie ciekawszy ten zestaw pierwszy kina domowego - yamaha z eltaxami, bo ten marantz tak jak napisalem wczesniej jakies dziwne kolumny ma... nie adykwatne zapewne do klasy elektorniki

Edytowane przez kamien

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok kamien, ale czy ze wzgledu na elektronike nie warto kupic tego zestawu w takiej cenie. Glosniki zawsze moge wymienic na lepsze. Chociaz na poczatek tak jak mowilem to i tak bedzie dla mnie bez porownania.

Co do kolumn to w zestawie marantza jest przeciez ta sama firma - tyle ze :

zestaw yamaha = 5 kolumn

zestaw marantz = 6 kolumn

no i amplituner marantza to nie 5.1 a 6.1

Mowie jeszcze raz audiofilem nie jestem i nie bede sluchal tylko stereo.

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dmoja prawdopodobnie ostateczna propozycja:

kup zestaw yamahy, zostanie Ci jakies 500pln do ktorych za jakis czas dolozycz 300pln i kupisz kode sw1000 i bedziesz mial juz naprawde mega zestaw jak za te pieniadze. nie kieruj sie tym ze marantz to 7.1 w tym wypadku to tylko jego wada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokladnie - wunat ma calkowita racje, marantz ma 7 kanalow a yamaha 5... czyli w cenie niewiele wiekszej upchnieto 40% wiecej, yamaha w kinie jest bardzo dobra (w tanszych sprzetach wiedzie prym)... eltaxy discovery sa calkiem calkiem i wydaja sie lepsze od tego czegos eltaxa co jest w komplecie z marantzem... SW 1000 do yamaha + eltax discovery = calkiem bardzo dobre wyjscie

Edytowane przez kamien

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi