Jet4 Opublikowano 23 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2005 Mam zamiar w najbliższym czasie kupic karte graficzna do mojego kompa: P4 2.4GHz, płyta MSI 845PE Max(AGP 4X), 512MB RAM, Leadtek A340TDH (fx5200 128bit), zasialcz Codegen 300W (bieda ,ale gwarancja jeszcze , to spox) No i właśnie przydałaby sie nowa karta graficzna. Kasy mam ze 500zł, ale sie rodzice dołorzą to teraz 6600GT Leadteka(760zł)dałbym rade kupic. No moze jednak trochu pozbierac z 2 miechy na 6800 (1069zł), albo poczekac 4 miechów i jak stanieja to kupic 6800GT. tylko nie wiem czy sie opłaca do takiego sprzetu pakowac 6800GT??? oczywiście bym odrazu zasilacz wymienił na Chiefteca 420W (199zł),a w niedalekiej przyszłości dokupil jescze drugie 512RAM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszPaweł Opublikowano 23 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2005 (edytowane) 6800Gt to marzenie każdego gracza chcącego posiadać wydajną kartę graficzną nVidi a mających w nosie ULTRĘ Można go włożyć do każdego kompa i będzie ok. Ale karta jest droga a rzeczywistość brutalna. Dlatego bież kartę 2 razy wolniejszą ale i dwa razy tańszą czyli 6600GT. 6600GT jest szybsza od najszybszego FX i dorównuje wydajności Radeonowi 9800Pro a nawet w wielu przypadkach jest od niego szybsza. B) Edytowane 23 Marca 2005 przez TomaszPaweł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buu Opublikowano 23 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2005 moze i sie czepiam ale: 6800Gt to marzenie każdego gracza.a wcale nie, moim i wielu innych nie jest Można go włożyć do każdego kompa i będzie okA guzik prawda, sprobuj wlozyc wersje AGP do plyty z pci-e :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ouara Opublikowano 23 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2005 a ja mam wątpliowści czy pójdzie 6800gt na Twojej bądź co bądź wiekowej płycie ale tez mozę sie czepiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
C!@zzz Opublikowano 23 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2005 6800Gt to marzenie każdego graczamoim marzeniem są 2 laski 90-60-90 blodynka i brunetka które wspierają mnie gdy mi nie idze w css :P :lol: :P wiec albo edytuj i zmien marzenie prawie kazdego gracza lub moje marzenie :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszPaweł Opublikowano 23 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2005 Ale się czepiacie!!!! Jak mówię do każdej płyty to chyba jasne jest że do każdej technologicznie zgodnej ze złączem karty! Chyba to jest oczywiste! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jet4 Opublikowano 23 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2005 CSS? Counter-Strike:Source! tesz kocham tą gre :D Tytlko teraz bieda, bo w 1024x768, wszystko na HIGH, afiltrowanie anizo 8x, atyaliasin 4x, to mam ze 57 klatek czy jakos tak. Na necie jak gram ,to tesz ok, ale jak se boty walne, to slide-show jak sie patrzy... Przy 5 botach to juz mam ciecie, ze grac sie wogole nie da... A ha i jeszcze jedno , czy przy moim sprzecie wraz z tym A340TDH 250@280, 405@525 (wiecej sie nie da, bo napięcie za małe, a w lutowanie sie nie bede bawil) to w 3dmark03 default 1800pkt to dużo? Właśnie jeżeli chodzi mój sprzet, to trochu "dziwnie" HL2 wszystko na maxa w 1024x768, to płynnie, cos ze 40 klatek , ale sie tnie niekiedy i to mnie wkurza, że potrafi płynnie choidzić, ale co jakies 10s lekkie zachłyśniecia... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 23 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2005 [ot mode on] dlaczego mam wrazenie ze kazdy post TP musi zostac, za przeproszeniem, zje***y? dajcie na luz. jak ma takie podejscie to jego problem [ot mode off] a teraz imo na temat zawarty w pytaniu Jet4: jak zauwazyli wczesniej twoje mobo moze stanowic pewna niedogodnosc co do kompatybinosci nowych kart graficznych. mozesz pozniej sie denerwowac ze ta karta nie dziala, tamta jest niestabilna itp itd. druga spawa ze na dobrym mobo i jakis niezlych pamiatkach moglbys pobawic sie w konkretne oc procka, pamieci i grafiki. wiec na moje oko lepiej nie szalej za badzo z grafika i skup sie na calosci zestawu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jet4 Opublikowano 23 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2005 Ja bym chcial se podkrecić procka, ale weź podkrec pentiuma 2.4ghz, jak przecie sie nie da (chyba) na płycie, co do oc przeznaczona nie jest... ja juz sam nie wiem, w co najlepiej zaimwestowac do mojego kompa. Na poczatku myslałęm o grafice i zasilaczu, trochu później o 512ram dodatkowych. Nie widze powodu ,zeby zmienaić procka. Jaka gra by sie zawiesiłą przez procek wcale nie najgorszy. Też tak samo z płyta myśle. AGP 4x, sie moze 2% w wydajności różni od AGP 8x, wiec nie ma sensu zmieniac plyty chyba nie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Przemq Opublikowano 23 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2005 (edytowane) warto zmienic płyte, jesli myslisz przyszłościowo. na jakąś z PCI - E, bo tylko na to złacze niedługo ( za rok) bedzie mozna kupić nowa i dobra karte graficzną. Nie znam sie na platformie Intela bo sam jade cały czas na AMD, ale jak bys kupił płytke z pci- e, mozliwe że twój proc by chodził na niej (??), co w tym najwazniejsze to karty graficzne na pci-e są tansze od tych na agp i to bedzie przyszłościowy zakup. Edytowane 23 Marca 2005 przez przemek_18 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jet4 Opublikowano 23 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2005 Oki Oki! Bede zmienial plyte ,zeby potem kupowac znowu nowe cześci itp. Przecie PCIExpress to jeden wielki shit, żeby tylko kase wyłudzić! zreszta czym sie różni AGP 4x od AGP 8x i od PCI-Express??? Masz przepustowośc większa, ale po ci to? przecie karty tera maja bardzo dużo ilości pamięci na posiadaniu to po jasną cholere to wyszło?? Pozatym gdyby komuś brakowało pamieci na Karcie ,to nawet PCIExpress za mało ma przepustowośc. Zeby dało rade przenosić dostatecznie szybko ogromna ilośc tekstur przez złącze, to trzeba by z jakies 2-4Terabajty przepustowości.. Ale po ci to ,jeżli grom wystarczy w całej zupełności 128MB przy naprawde dużym texturowaniu, a teraz to nawet nie wiem po co 256MB jest... w grach nic nie ma różnicy, a w 3Dmakach, to rożnice sa niecały 1% niekiedy na korzyść AGP.... Więc lepiej się nie cieszcie ,że WOW! 16GB/s bo to nic nie daje... Osobiście wyznaje regulę ,że nie kupuje nic drogiego zanim sie temu nie przyjrzę, tak więc niestety Wielkie korporacje nie dostana mojej kasy za darmo. A tak szczerze to uważam , że najlepiej by jak dla mnie teraz było sobie kupić Leadteka A400TDH za 1069zł. Tylko chiałbym właśnie sobie tam potoki odblokowac, a nie wszystkie daja rade. Zna sie ktoś na rzeczy i czy sa jakies oznaczenia ( tak ja kw przypadku kart X800Pro), dzięki którym rozpoznam ,że bede mogł odblokować reszte potoków i jednostki Vertex Shader??? Byłby, BARDZO wdzięczny za informacje! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jet4 Opublikowano 23 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2005 A co do ceny, to rzeczywiście sie zawyża karty AGP, ale to tylko zabieg czysto marketingowy, jak sie dobrze poszuka , to można znaleźć karty nowsze AGP w cenie najwyżej 20zł większej od tych na PCI-Express. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Przemq Opublikowano 23 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2005 (edytowane) Może i racja, ale agp jest wypierane przez pci-e ponieważ zachciało sie producentom nowych mozliwości na zrobienie dużej kasy( chca na uzytkownikach wymusic zmiane sprzetu), lecz choć nie chcesz wymieniac mobo bo jest jeszcze ok to zmusi cie do tego to, że niedługo z półek sklepowych znikną karty graficzne na agp. Jednach wybóe jest twój, zawsze mozna później zmienic ............. Pozdro edit: A co do tych oznaczeń to chyba trzeba liczyc na fuksa i sie modlic , aby sie karta dała zmodowac icon_smile3.gif fuzz>>>>> juz go wyedytowałem ........ sorki jesli to źle wyglądało ............... Edytowane 23 Marca 2005 przez przemek_18 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuzz Opublikowano 23 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2005 przemek 18, edytuj posty, zamiast stawiac jeden pod drugim. Rozumiem, ze chcesz sobie ich nabic jak naj wiecej, ale sa pewne granice... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sucker Opublikowano 23 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2005 Pierwsze co wymaga wymiany to ten Codeshit bo za dluga nie bedziesz sie cieszc z nowej grafy. Co do roznicy cenowej miedzy PCI-E a AGP to nie tylko chwyt marketingowy. Nie zapomnajcie ze karty 6200/6600 na AGP maja specjalny mostek HSI, ktory konwertuje sygnal PCI-E na AGP(w nowych katach 6200 juz nie bedzie mostka, nVidia na prosbe/grozbe producentow kart zrobila nowy chipset odrazu pod AGP) a taki mostek kosztuje, montaz jego rowniez wiec cena karty musi wrosnac. Co do twojego konfigu to zaraz po wymianie tego Codeshita mozna myslec nad nowa grafa. Napewno lepiej jest wymienic MOBO na jakies z obsluga duala(uzywane nie sa deogie) i do tego dopiero dokupic grafe. Ale jesli chcesz tylko grafe to 6600GT lub 9800PRO bedzie wystarczajace. 6800@6800GT(cena ok. 1200zl. na allegro) bedzie rowniez dobra propozycja i do tego przyszosciowa ale wtedy nie starczy ci na wymiane Codeshita a lepiej nie laczyc takiej karty z Codeshitem w jednym kompie ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jet4 Opublikowano 24 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2005 Że ten zasilacz to shit to pewne - raz juz mi spalił płyte, ale wszystko na gwarancji było ,wiec do serwisu i OK. Gwarancja jeszcze do czerwca, i tydzień przed końcem napewno kupie Chiefteca 420W (199zł). Myślałem wcześniej o NeoTec 3800X, ale jak taka sama cena to wole jednak tego Chiefteca :wink: . OKi oki, a wracajac do tematu, to jaka grafike powinienem wrzucić do kompa??? moj config wyżej, i myślałem ,że jak se walne Leadteka 6800 (1069zł) to bedzie to najbardziej "dobre" dal mojego komopa i tyle. Żebym był kasiasty to ja nie powiem i kupno takiej karty, bedzie dla mnie dużym wydatkiem. Wieć wolę kupić "raz a dobrze"! Nie wiem czemu ,ale w CD-Action (a ufam tej gazecie) pisza ,że najlepiej qpić 6800GT (1500zł), skoro można by tego zwykłego 6800 podkręcić i odblokować potoki, vertex shader i mamy 6800GT. wiec nie widz potrzby, kupować droższej karty , skoro można z gorszej zrobić lepszą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jet4 Opublikowano 30 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2005 Ludzie!!! to co mi wreszcie radzicie?? kupować 6600GT czy 6800 i sie starac odblokować potoki????? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KOFEK Opublikowano 3 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2005 Jesli w 6800 odblokujesz potoki i vertexa to do GT i tak bedzie ci brakowac pamieci (128 v 256) i pamiec bedzie wolniejsza na GT jest gddr3. Dzieku temu w wysokich rozdzielczosciach z AA i Anizo GT bedzie szybsza. A jesli nie masz kasy na GT to 6800 bedzie bardzo dobrym wyborem lepszym niz 6600gt czy 9800 pro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...