Skocz do zawartości
Mardok

Nowy Blok Wodny Na A64

Rekomendowane odpowiedzi

Moze zdjecia tego dobrze nie oddaja wszakze sprezynki dolaczane do polskich blokow nie umywaja sie od tych od Storma. No i co z tego ktos zapyta. Ano to z tego, ze blok dobrze dociska do proca, czlowiek sie nie martwi czy dobrze dokrecil czy zle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ekhm, do kogo to bylo ?

1353985[/snapback]

Chyba do Misia :D

Dajcie sobie spokoj z tym jechaniem ze Storma. Blok wydajny i to wystarczy zeby usprawiedliwic dla mnie jego cene - to po prostu high end.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

śmieszne czy nie to zalezy od punktu patrzenia, np. smiesznym jest kupowanie ferrari zeby dojechac rano do sklepu o 10 sekund wczesniej niz np. golfem3 , na wyscigach smiesznym bylo by pojawienie sie golfem3 wsrod ferrari i porsche. tak samo z blokami, kazdy niech kupuje wg wlasnych potrzeb i wydolnosci portfela, niektorzy kupuja ferrari dla przedluzenia........ ekhm, wiecie o czym mowie, z blokami pewnie jest podobnie :P:P:P:P:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jestes wstanie zrobic drugo dokladnie taki sam (o takich samych wymiarach wszystkich czesci)? Jestes wstanie mi powiedziec jak dobierales srednice cupow, dlugosc jetow? Robiles jakies wyliczenia/doswiadczenia czy na zasadzie "jak mi sie ucielo"?

Edytowane przez turtles5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heheheheeee on robił yety z wkładów od długopisów :P

Co do ceny bloku posuwając się tym tropem mógłbym powiedzieć że MCS z cenami w ganicach 200zł jest śmieszne... albo Pit ze swoim PowerX'em za 155zł bo niby co za filozofie wyfrezować finy 0.5mm :/ A może ja jestem śmieszny że zrobiłem blok z 324 pinami o 1C gorszy od Storma i nadal łamię sobie głowę co mozna poprawić?

A może to ty jesteś śmieszny z tą swoją głupią pewnością siebie że to co ty robisz jest najlepsze i brakiem szacunku dla innych??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pit202, sam widzisz, że Ludzie chętnie by wzięli PowerX'a, tylko muszą znać jego wydajność. Pomimo, iż chyba, przedstawiono jakieś rezultaty jego wydajności, jednak nie były to chyba rezultaty z porównań z innymi blokami (głównie tymi profesjonalnymi, produkowanymi od dłuższego czasu).

Sądzę, że jeżeli jego wydajność się potwierdzi po teście Kyńka, to możesz liczyć na "trochę" zamówień ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh, widzisz sam jak jest , niby pclab byl uwazany ( chyba nie tylko przezemnie ) jako portal bezstronicowy i dobrze robiący testy, dostał blok juz w pazdzierniku ( cos kolo tego ) a co z tego wyszlo ? sam nie wiem, nie mam zadnego kontaktu z cahe`m , watercooling wg. mnie tez nie ma dobrej maszyny do testowania , nie wiem jak kyniek , sam zbudowalem sobie maszynke do testowania, wiem ze zeby zrobic dobrze test to nie taka prosta sprawa jak ; wsadzic i pierdnac, wiem jak latwo oszukac test , jak uzyskac 2 rozne wyniki dla tego samego bloku. szkoda ze nie mam dostepu do innych bloków, moze jak juz cos bede mial nowego to pojawi sie to na mojej stronie.

Robiąc nowe projekty blokow sklanialbym sie do robienia ich pod gwinty 1/4" na weze 8 lub 10mm, szkoda ze wiekszosc tu spolecznosci woli 3/8" i weze wieksze, IMHO to i tak bez sensu , jedyny plus jaki widze dla wiekszych wezy to taki , ze woda szybciej plynie i latwiej sie odpowietrza, bo na wydajnosci chyba nie robi to roznicy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ pit202:

W październiku? ;OO No to nieźle... Myślę, że jeżeli by chcieli to by mogli mieć profesjonalny zestaw testowy do Water Coolingu, jeżeli jeszcze nie mają ;-)

Kyniek będzie testował bloki w procedurze opisanej w recenzji bloków wodnych Nukelon, Crystal, Uriel, do której ma dołączyć Storm G4, X3M oraz oczywiście PowerX.

Dobrze by było gdybyś również Ty przetestował blok w porównaniu z konkurentami, aby jeszcze upewnić się w wynikach PowerX'a, po ukazaniu się jego testu w Overclockers.pl.

W każdym razie życzę powodzenia w tworzeniu, ponieważ PowerX wygląda świetnie!

Edytowane przez Allen3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szkoda ,bo myslalem ze temat rozwinie sie w kierunku: co lepsze ,resory czy sprezynki ??

mam gdzies sprezynki ,ja w swoim nowym bloku zrobie modowanie na resorach piórowych i dodam amortyzatory by wygluszyc drgania <_<

a tak poza tym to dyskusja o sprezynkach moglaby byc ciekawa :lol:

proponuje przeprowadzic test sprezynek i dodac dla porownania resor - moge uzyczyc do testow jeden od Poloneza :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim skromnym zdaniem sytuacja z WC w Polsce jest śmieszna, ludzie kupują bloki tyko na domysłach, nikt nie wie (może sam twórca) jaka jest realna wydajność bloku do innych konstrukcji.

Storm G4 cena przesadzona, ale nie zapominajmy że za najwyższą wydajność się płaci, a facet co je struga dobrze o tym wie. Rodzimi producenci bloków tylko potrafią się opluwać oszczerstwami (patrz Kyniek i Misiu15go). Nie ma szacunku w tym kraju do innego człowieka jak ktoś juz sobie cos lepszego kupi i zapłaci trochę więcej (kyniek) to nagonka musi być, bo jak on ma, a ja nie, to trzeba go zjechać.

A na test z pclab tez czekałem ale widocznie się nie doczekam.

A co do wyglądu storma to mi się akurat podoba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zrobie maly OT :sorka:

czy uwazanie ze jest sens jeszcze klepac bloki pod amd-xp ? czy juz lepiej myslec nad czyms co lepiej bedzie dzialalo na a64 ?

1354004[/snapback]

A64\P4 to moj wybor. Rynek blokow Soc A juz jest nasycony kto chcial ten ma, a kto nie ma to kupi z drugiej reki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

test kyńka jest w miare dobry , lecz tez nie jest pozbawiony wad, temperatura w pomieszczeniu zmienia sie dosc znacznie w ciagu dnia, a to ma wplyw na wynik testu. Na moim urządzeniu testowym odkrylem ( moze nie USA ale .... ) , ze wynik wydajnosci bloku zmienia się wraz z temperaturą wody , moze brzmi skomplikowanie ale chodzi o to ze roznica temperatur między rdzeniem a wodą jest różna dla różnych temperatur wody, im niższa temperatura wody tym bloczek jest skuteczniejszy. dlatego moim zdaniem , zeby wykonać dobrze test trzeba zachować te same temperatury startowe wody i w najlepszym przypadku utrzymywać tą temperature przez caly czas testu i tak dla kazdego testowanego bloku.

Testowanie bloków w komputerze jest mało dokladne, sam na moim bloku z takim samym ustawieniem procesora, bez jego sciagania, bez zmiany predkosci wiatraków na chlodnicy mam rozrzut temperatur od 38*C-42*C - w zaleznosci od pory dnia i nie wiem czego jeszcze.

Edytowane przez pit202

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Włąśnie ktoś nie wie co z nim się stało :?: Też nagle urwał mi się z nim kontakt miesiąc temu  :blink:

1354515[/snapback]

Uciekł do Meksyku z PX'em ;p

Pit - możliwe że pod koniec kwietnia - pierwsza połowa maja będę miał urządzenie które będzie w stanie utrzymać temp. wody niezależnie od otoczenia ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uciekł do Meksyku z PX'em ;p

Pit - możliwe że pod koniec kwietnia - pierwsza połowa maja będę miał urządzenie które będzie w stanie utrzymać temp. wody niezależnie od otoczenia ;)

1354536[/snapback]

Gdyby tylko z PX'em dostał również innych "trochę" bloków do tego testu. Sam byłem ciekaw wyników a tu lipa :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla ciekawych przedstawiam wykres testu tego samego bloku , bez sciągania, test za testem, oś Y to oczywiscie temperatura w *C , oś X to czas, od początku do konca to 60 minut.

Dołączona grafika

roznica temperatur moze nie jest rewelacyjnie wielka, ale 2*C to juz cos.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakbyś był na tyle dociekliwy ...... ach :-(

wystarczy dobrze zmierzyc aby przekonać się, że rozstaw otworów pod A64 wynosi 88.9 mm a nie 90mm tak jak robisz swoje bloki, jeśli nie masz możliwosci dokladnego zmierzenia wystarczy zerknąć do PDF`ów od AMD aby sie o tym przekonać : http://www.amd.com/us-en/assets/content_ty.../26633_5649.pdf - strona 71 , pozdrawiam tych co robią a nie myślą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eh kłótnia za kłótnią a temat był (moim zdaniem) prosty czyli „Najlepszy Blok pod A64” ja u siebie mam Maze4 na „zapince” własnego pomysłu (blok z mocowaniami na SocketA) i trzyma się całkiem dobrze zresztą do A64 każde chłodzenie się „klei” i odczepienie jego potem to nie taka prosta sprawa… Tak czy siak zdecydowałem się już na PX’a i jestem pewien że będzie lepiej niż jest teraz…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kompletnie was nie rozumiem, Mardok sie pytal o jakis nowy blok dla niego (zreszta juz powiedzial ze kupi go odemnie) a wy mi tutaj wyskakujecie z OT o testach i [ciach!] wie jeszcze czym, dajcie sobie looz albo inny topic zaluzcie.

Kyniek i nie pisz ze sie Thorn i Pit na ciebie wypieli jak Mate, ta seria px sie skonczyla i co mieli dac tobie do testow jak chwilowo ich nie ma? moze dostaniesz next serie :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi