Skocz do zawartości
Mardok

Nowy Blok Wodny Na A64

Rekomendowane odpowiedzi

No i już postanowione PX został oficjalnie zmówiony teraz tylko czekać na paczkę i się zobaczy co i jak ;)

1358126[/snapback]

paczka doszla dzisiaj, wyslana w piatek, jezeli ktokolwiek bedzie zarzucal niekompetentna wysylke blokow px (przynajmniej tych odemnie) jest poprostu smieszny, moze dzisiaj mardok go "Zwoduje" i zobaczymy czy dd maze 4 da mu rade ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jakby sie sprawdzal zestawik:

- PH 802

- chlodnica od jakiegos Renaulta B)

- Blok X2P

- jakies szpaneranckie wezyki itp :wink:

nie znam sie na WC wiec pytam: trzeba do tego jakichs zbiornikow wyrownawczych czy czego? piszcie co trzeba dodac i ile to bedzie kosztowac...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jakby sie sprawdzal zestawik:

- PH 802

- chlodnica od jakiegos Renaulta B)

- Blok X2P

- jakies szpaneranckie wezyki itp :wink:

nie znam sie na WC wiec pytam: trzeba do tego jakichs zbiornikow wyrownawczych czy czego? piszcie co trzeba dodac i ile to bedzie kosztowac...

1370758[/snapback]

nie ten, temat a na przyszłośc :google:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napewno da radę Maze4 ;) Maze4 może konkurować z abadonem (pewnie będzie górą) ale to nie jest szczytowa konstrukcja.... ja też od dziś na parę dni mam PX'a :Dniedługo będzie wodowanko i testy.... podsumuje tak że to maleństwo :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jestem już po wstępnych testach, i jak na razie mogę powiedzieć że PX spisał się bardzo dobrze. W porównaniu do DD Maze4 temp w idle jest o 1stC mniejsza a w Prime95 ta różnica wynosi już 5stC co jest moim zdaniem bardzo dobrym wynikiem. Takie małe porównanie:

Konfiguracja:

CPU: A64 s939 2648MHz 8x331 Bios:1,550v Real: 1,520v

Temperatury:

DD Maze4 idle 25stC / Prime95 43stC

PX idle 24stC / Prime95 38stC

*Prime95 temp. po 30minutach testu, test był robiony na „starym” Prime95 i jego „Torture Test” a nie jakeś tam „nowe” wynalazki.

Na koniec wspomnę o jakiś dziwnych trochę wahaniach na DD, miałem stałą temperaturę juz po około 5min Prime95 ale czasami były takie jedno sekundowe skoki do 45stC i znowu powrót do 43stC natomiast na PX temperatura wacha się cały czas od 36stC do 38stC. No i to było by na tyle. W skrócie jestem bardzo z PX’a zadowolony :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oki - ja też mam PX'a - ale tylko do poniedziałku ;) jednak to wystarczająco czasu by go opisać - testy też będą - porównanie z innymi konstrukcjami już opisanymi na łamach overclockers.pl ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W poniedziałek być może dostanę Frosta 2 do zrecenzowania :) więc może rzeczywiście by się nie spieszyć to we wtorek odeslę priorytetem... potem jeszcze czeka mnie opisanie X3M :/ kurna... te 3 króćce :/ jak bym to miał mało głopotów jeszcze :/

acha - renowację już przeprowadziłem - łącznie z sesją zdjęciową bloku ;) pozostaje go tylko założyć... ale to już jutro :)

Edytowane przez Kyniek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W poniedziałek być może dostanę Frosta 2 do zrecenzowania :) więc może rzeczywiście by się nie spieszyć to we wtorek odeslę priorytetem... potem jeszcze czeka mnie opisanie X3M :/ kurna... te 3 króćce :/ jak bym to miał mało głopotów jeszcze :/

acha - renowację już przeprowadziłem - łącznie z sesją zdjęciową bloku ;) pozostaje go tylko założyć... ale to już jutro :)

1372943[/snapback]

mam mala rade i prosbe do ciebie, w tym duzym tescie co bedziesz robil, przeprowadz test x3m z 3 kroccami, oraz z jednym kanalem zamknietym, tak zeby konstrukcja byla 2 kroccowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę mi zajęło przeprowadzenie takich już bardziej „dogłębnych” testów, ich celem nie było porównywanie bloków ile stC mniej jakiś wykresów, temp wody i tak dalej tylko ile MHz dał nowy blok takie bardziej praktyczne podejście ;) Testy były przeprowadzane na SuperPI 16MB bo taka właśnie próbka jest potrzebna do rankingu i właśnie dla SuperPI 16MB był blok wodny zmieniany. W obu przypadkach ten sam sprzęt, pasta i części WC tylko bloki różne ;)

DD Maze-4 :

Idle : 25-28stC

Sters : 43stC

Max O/C: SuperPI 16MB 12"25

Power-X:

idle : 28stC

stres : 38stC

Max O/C : SuperPI 16MB 12"16

Na PX’sie mogłem dać wreszcie większe napięcie bez wieszania się komputera, zaowocowało to „urwaniem” kilku sec z wyniku. Co ciekawe miąłem na początku podpięte BIE1 + Lada ale w ogóle Lada nie wpłynęła na temp, znaczy się mam identyczne temperatury z Ladą i bez niej wiec sobie ją podarowałem ;) No to było by na tyle…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No bo jak wszystko mówi „NIE” to ciężko jest wydusić więcej MHz, nikt zresztą nie mówił że będzie szybko, łatwo i przyjemnie… Zresztą owy „test” był robiony bardziej na moje potrzeby a mi się raczej nie spieszyło ;)

Edytowane przez Mardok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"czy mozna jeszcze dostac takie zapinki na a64"

5min kombinowania i bez specjalnej zapinki się obejdzie ja Maze4 na SocketA przerobiłem właśnie w 5min na 939:

1382758[/snapback]

no to spox :-) a jak wyglada wydajnosc blokow z a32bity na a64 ? daja rade ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BUHAHAHAHAHAAH !!!!!!!

wybaczcie, ale nie moglem sie powstrzymac  :D

1383651[/snapback]

moze i glopie pytanie ale juz troche wypilem :- DDD wiendz wybaczcie moje pytania :-) chociaz nie wiem co w tym jest az tak smiesznego :-(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi