Skocz do zawartości
brucek

Zasilacz Feel "350w"

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, że zasilacz jest ważną częścią komputera, ale wiem to dopiero teraz gdy trochę poczytałem. Kilka tygodni temu, kiedy kupowałem komputer, nie miałem o tym zielonego pojęcia i dlatego teraz mam dylemat. W obudowie, która kupiłem siedzi FEEL LC-B350ATX "niby" 350W.

Moja konfiguracja to:

Pentium 4 2,4GHz Prescott s.478 (wentyl BOX)

Płyta ASRock P4V88 (za chwilę zmiana na ASUS P4P800-X lub Gigabyte GA-8I865P)

GeCube Radeon 9550XT Extreme rev. 2.1

3 x 256 DDR Kingston

Dyski Seagate 80GB SATA + 40GB ATA

DVDRW + DVDRom

Dwa wentyle 80mm + 92mm

Sprzęt będzie chodził na fabrycznych ustawieniach bez podkręcania, przede wszystkim internet, programy graficzne i czasem gry (rzadko gram w gry typu Doom czy NFS więc moge powiedzieć, że mało wymagające).

Czy ten zasilacz jest bezpieczny? :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IHMO zasilacze typy feel, codegen czy inny shit nigdy nie są bezpieczne.. jeden może działać przez kilka lat a inny padnie kiedy mo się spodoba...nie znaczy to że markowe zasilacze nie padają, ale jednak zdaża im się to rzadziej i nie zabierają wtedy ze sobą 90% sprzętu...

podsumowując... mysle ze warto by się zastanowić w twoim przypadku nad wymianą zasiłki...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewnie pojawi się opinia typu mam feel - super zasilacz

moim zdaniem jest taki sobie, ale nawet przy podkrecaniu twojego konfigu da sobie rade,

zgadzam się też IamWeasel że przydałaby się jakaś przesiadka na zasilke z wyższej półki. co spokój to spokój B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle ze powinien jakos sobie radzic, zobaczcie w jakich konfigach siedzą codegeny :)

Jak chcesz miec pewnosc to kup jakiegos taniego modecoma.

1345648[/snapback]

Z codegenami jest tak, że część starszych modeli (koło 300W - sprzed 3-4 lat) chodzi nadzwyczaj dobrze ;)

Wiem po sobie - miałem takie coś - duron 2.0ghz, 9500pro wykręcony na maxa, dysk, 2xcd, 5xwiatraki, neon i inne takie- wszystko git.

Są tu jeszcze osoby na forum z takim "cudem" ;)

Od pewnego czasu takie pr0 tracery, kolorszity i inne to jakaś kpina...

Edytowane przez hajper

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam zasiłke z feel'a tylko ze 300 wat i nie narzekam, ma tylko troche za krótkie przewody a tak pozatym daje rade

macie tu jak trzyma napiecia

1346569[/snapback]

:lol: napięcia mierzone przez program mozesz sobie o kant d**y rozbić :P zresztą, jeżeli napięcia są tak dokładne jak pomiar temp CPU to podziękuje :lol: (no chyba ze masz WC i włączyłeś kompa i od razu włączyłeś MBM :P )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:lol: napięcia mierzone przez program mozesz sobie o kant d**y rozbić :P zresztą, jeżeli napięcia są tak dokładne jak pomiar temp CPU to podziękuje :lol: (no chyba ze masz WC i włączyłeś kompa i od razu włączyłeś MBM :P )

1347392[/snapback]

pomiar temperatury jest dokładny, mam p4 1,5Ghz (willamette) i ten procek sie poprostu mało grzeje , radiator jest praktycznie zimny

http://www.tomshardware.com/images/thg_vid...cpu_cooling.zip

obejrzyj sobie co sie dzieje z pierwszym prockiem na filmiku, to tez willamette pod socket 423

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj... jak przesadzać to już na całego, co??

Feel jest jednym z nieicznych "tanich" producentów, który do swojego zasilacza dodaje układ pasywnego PFC. Już to powoduje, że spalenie płyty i reszty poprzez nagłą zmianę napięcia w sieci jest mało prawdopodobne. Po drugie, to jest serio niezły zasilacz, dobrze trzyma napięcia (miałem przez tydzień F 350W to sprawdziłem)i nawet za bardzo nie hałasuje.

Patrzę na Twoją konfigurację i za dużo tam na pokładzie nie masz, tzn. nic co ciągnie dużo prądu (prócz proca, oczywiście), więc wg mnie się nie przejmuj. Będzie OK.

I przypominam, że Anteki za 500 PLN też się potrafią spalić, kompletnie bez powodu. :) (Wiem akurat NIE ze swojego doświadczenia).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi