brucek Opublikowano 23 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2005 Wiem, że zasilacz jest ważną częścią komputera, ale wiem to dopiero teraz gdy trochę poczytałem. Kilka tygodni temu, kiedy kupowałem komputer, nie miałem o tym zielonego pojęcia i dlatego teraz mam dylemat. W obudowie, która kupiłem siedzi FEEL LC-B350ATX "niby" 350W. Moja konfiguracja to: Pentium 4 2,4GHz Prescott s.478 (wentyl BOX) Płyta ASRock P4V88 (za chwilę zmiana na ASUS P4P800-X lub Gigabyte GA-8I865P) GeCube Radeon 9550XT Extreme rev. 2.1 3 x 256 DDR Kingston Dyski Seagate 80GB SATA + 40GB ATA DVDRW + DVDRom Dwa wentyle 80mm + 92mm Sprzęt będzie chodził na fabrycznych ustawieniach bez podkręcania, przede wszystkim internet, programy graficzne i czasem gry (rzadko gram w gry typu Doom czy NFS więc moge powiedzieć, że mało wymagające). Czy ten zasilacz jest bezpieczny? :huh: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cooli Opublikowano 23 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2005 IHMO zasilacze typy feel, codegen czy inny shit nigdy nie są bezpieczne.. jeden może działać przez kilka lat a inny padnie kiedy mo się spodoba...nie znaczy to że markowe zasilacze nie padają, ale jednak zdaża im się to rzadziej i nie zabierają wtedy ze sobą 90% sprzętu... podsumowując... mysle ze warto by się zastanowić w twoim przypadku nad wymianą zasiłki... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IamWeasel Opublikowano 23 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2005 Mysle ze powinien jakos sobie radzic, zobaczcie w jakich konfigach siedzą codegeny :) Jak chcesz miec pewnosc to kup jakiegos taniego modecoma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ouara Opublikowano 23 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2005 pewnie pojawi się opinia typu mam feel - super zasilacz moim zdaniem jest taki sobie, ale nawet przy podkrecaniu twojego konfigu da sobie rade, zgadzam się też IamWeasel że przydałaby się jakaś przesiadka na zasilke z wyższej półki. co spokój to spokój B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pidzama1x Opublikowano 24 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2005 witam zakup firmowy zasił. będzie dobrze i długoi służył . I napewno wydalał tyle o na nim napisane. Polecam modecom albo chiftec :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 24 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2005 ale jak modecom to nie byle jaki tylko GTF. W sklepie tweaka są ostatnio tanie(jak na tą markę) Enermaxy. Enermax to jedna z najlepszych firm produkujacych zasilacze, więc myślę, że się opłaca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hajper Opublikowano 24 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2005 (edytowane) Mysle ze powinien jakos sobie radzic, zobaczcie w jakich konfigach siedzą codegeny :) Jak chcesz miec pewnosc to kup jakiegos taniego modecoma. 1345648[/snapback] Z codegenami jest tak, że część starszych modeli (koło 300W - sprzed 3-4 lat) chodzi nadzwyczaj dobrze ;) Wiem po sobie - miałem takie coś - duron 2.0ghz, 9500pro wykręcony na maxa, dysk, 2xcd, 5xwiatraki, neon i inne takie- wszystko git. Są tu jeszcze osoby na forum z takim "cudem" ;) Od pewnego czasu takie pr0 tracery, kolorszity i inne to jakaś kpina... Edytowane 24 Marca 2005 przez hajper Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek_r1 Opublikowano 24 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2005 ja mam zasiłke z feel'a tylko ze 300 wat i nie narzekam, ma tylko troche za krótkie przewody a tak pozatym daje rade macie tu jak trzyma napiecia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KOFEK Opublikowano 24 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2005 Ten feel jest bezpieczny nikt ci go z pewnoscia nie ukradnie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 24 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2005 ja mam zasiłke z feel'a tylko ze 300 wat i nie narzekam, ma tylko troche za krótkie przewody a tak pozatym daje rade macie tu jak trzyma napiecia 1346569[/snapback] :lol: napięcia mierzone przez program mozesz sobie o kant d**y rozbić :P zresztą, jeżeli napięcia są tak dokładne jak pomiar temp CPU to podziękuje :lol: (no chyba ze masz WC i włączyłeś kompa i od razu włączyłeś MBM :P ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek_r1 Opublikowano 24 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2005 :lol: napięcia mierzone przez program mozesz sobie o kant d**y rozbić :P zresztą, jeżeli napięcia są tak dokładne jak pomiar temp CPU to podziękuje :lol: (no chyba ze masz WC i włączyłeś kompa i od razu włączyłeś MBM :P ) 1347392[/snapback] pomiar temperatury jest dokładny, mam p4 1,5Ghz (willamette) i ten procek sie poprostu mało grzeje , radiator jest praktycznie zimny http://www.tomshardware.com/images/thg_vid...cpu_cooling.zip obejrzyj sobie co sie dzieje z pierwszym prockiem na filmiku, to tez willamette pod socket 423 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jacusslavus Opublikowano 28 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2005 zasilacz moze byc. nie sztuka kupic zasilacz za ok 300-400 pln i rznac madrale. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 28 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2005 Mój kolega (Sempron 2600+, 512mb ddram, 9550XT GeCube, DVD-R), siedzi na dołączony do budy Tracera 350W, i wszystko w porządku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pure Opublikowano 28 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2005 ja swoja konfiguracje i innego procka trzymałęm na 300W modecom cpu był ow tedy cały czas n2,125V i 2600 mhz pzoatym moze to jest modecom feel mój kolega taki ma i jest spoko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maltana Opublikowano 29 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2005 Oj... jak przesadzać to już na całego, co?? Feel jest jednym z nieicznych "tanich" producentów, który do swojego zasilacza dodaje układ pasywnego PFC. Już to powoduje, że spalenie płyty i reszty poprzez nagłą zmianę napięcia w sieci jest mało prawdopodobne. Po drugie, to jest serio niezły zasilacz, dobrze trzyma napięcia (miałem przez tydzień F 350W to sprawdziłem)i nawet za bardzo nie hałasuje. Patrzę na Twoją konfigurację i za dużo tam na pokładzie nie masz, tzn. nic co ciągnie dużo prądu (prócz proca, oczywiście), więc wg mnie się nie przejmuj. Będzie OK. I przypominam, że Anteki za 500 PLN też się potrafią spalić, kompletnie bez powodu. :) (Wiem akurat NIE ze swojego doświadczenia). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brucek Opublikowano 29 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2005 Ok. Dziękuję za wszystkie wypowiedzi. Temat do zamknięcia :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...