eKOKOsss Opublikowano 24 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2005 Mam od jakiegoś czasu płytę DFI i spotkałem się z jej dziwnym zachowanie w momencie kiedy otrzymuje ona jakiś nowy sprzęt.. tzn jak np podłączam nowy dysk lub go odłączam lub gdy wkładam nową sieciówke lub gdy ją wyciągam.. lub gdy po prostu zmienie gniazdo na taśmie do dysku twardego .. ze środkowej pozycji na ostatnią to komp wymaga wtedy podwójnego włączenia. Pierwszy raz tak jakby wisi. DZIWNE. muszę go wyłączyć po czym znowu włączyć i wtedy już normalnie się uruchamia wszystko. (w poprzedniej sytuacjia nie zaskakkuje nic.. cdrom coś miesza.. monitor się nie budzi. a bios nie "pika" istna prawie cisza.. ) czy wiecie może co to może być? ;D i druga sprawa ja wiem że ten temat to 100 000 razy już był ale winxp mi się bardzo długo ładuje jakięs 3 minuty... i to nie dlatego że może dyski mam źle podłączone.. tylko patrzyłem boot visem i on ładuje jakieś stery dziwnie długo .. wcześniej miałem sp1 i wszystko było okej zainstalowałem winxp z sp2 i dodałem sterowniki do płyty (DFI LanParty UT nF3 250Gb)... irytują mnie te zachowania a może to po porostu normalne.. nie wiem no może pomoże wam to że ładowałem standardowe ustawienia biosu i zmieniałem tylko HTT oraz mnożnik.. mam procka AMD64 3000+ (FSB: 280, mnożnik x8) no i RAM też podkręcony lekko nic więcej tam nie zmieniałem. Będę wdzięczny jeśli coś na ten temat możecie wiedzieć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GeoT Opublikowano 24 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2005 Wiem z doświadczenia że instalowanie sp2 na pracującym od jakiegoś czasu xp-ku to nie jest dobry pomysł. A jeszcze jak wcześniej najpierw zainstalowałeś sp1, to robi się w systemie niezła kaszana (np. niektóre stery są kompatybilne z sp1 ale już nie do końca z sp2). Dlatego najlepiej sprzęt chodzi gdy instalujesz system od nowa, i OD RAZU instalujesz sp2 (ktoś sprawdził, że dobrze to zrobić jeszcze przed instalacją sterów do grafy). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eKOKOsss Opublikowano 24 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2005 No więc zintegrowałem sp2 z instalką i zainstalowałem system na nowo... system uruchamia się dość szybko ale pod warunkiem że nie mam zainstalowanych jeszcze sterowników do płyty głównej, karty dzwiękowej (zintegrowanej) oraz karty sieciowej (zintegrowanej) .. po prostu porażka .. i chyba jest tak jak mówisz że te sterowniki nie są kompatybilne.. najgorsze jest to że nie są kompatybilne ani z sp1 ani z sp2 .. bo w jednym i drugim pzypadku system uruchamia się dość wolno.. druga sprawa jest taka że znajomy ma taką samą płytę główną i u niego wszystko dobrze działa. nie wiem czego to wina jest ale podejrzewałem że może jednak BIOS.. on swój flashował ja swojego nie .. może tu lezy gdzieś wina tego wszystkiego.. sam już nie wiem.. :D po prostu nic innego jak tylko HELP Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...