Beckson Opublikowano 24 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2005 Witam. Byc może to głupio, że zakładam nowy temat, ale może tak łatwiej odnajdę ważne dla mnie informacje. Przejdźmy do rzeczy. Obecnie interesuję się zmiany mojej platformy na AMD64 (s.754). Posiadam już płytkę główną (Asus K8V-X). Waham się przy wyborze procesora. Moje zasoby pieniężne pozwalają mi na wybór pomiędzy AMD64 2800+ i AMD64 3000+. Zauważyłem, że na forum 3000+ są popularne i mają dobrą opinię. Natomiast użytkowników posiadających AMD64 2800+ praktycznie nie widziałem. Więc proszę o wyjaśnienie czy jest jakaś duża różnica pomiędzy tymi procesorami?? Czy różnią się one tylko 200MHz. Jakie to ma przełożenie na wydajność?? Ceny powyższych procesorów mają różnicę około 100zł. PS. Czy sklepy internetowe Agito i Acris, to dobre sklepy? Dla nieznających polecam serwis Skąpiec.pl :D PS2.Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi jakie się tu pojawią. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 24 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2005 popularne są 3000+ z jednego powodu - jest to podstawowy procesor dla socket 939 i całkiem nieźle się kręci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
netes Opublikowano 24 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2005 Powiem Ci, że z tym 754 to kompletnie chybiony pomysł, choćby z tego powodu, że do kręcenia te procki nie są najlepsze (w przeciwieństwie do tych na 939), poza tym: Firma AMD ogłosiła, że z dniem 15 czerwca zakończy się składanie zamówień na procesory Athlon64 dostępne na gnieździe 754. AMD chce skupić się bardziej nad sprzedażą tych procesorów w wersji na Socket 939, stąd zapadła ta właśnie decyzja. Nie mniej jednak, Socket 754 nadal będzie dostępny zarówno w płytach głównych jak i procesorach, na rynku pozostaną 3 rodziny produktów AMD na nim dostępne: Athlon64 Mobile, Turion oraz SempronJednym słowem platforma kompletnie nie rozwojowa... na Twoim miejscu sprzedałbym jak najszybciej tę płytę i kupił jakąś na 939 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BarTweak Opublikowano 24 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2005 z tego co czytalem w czerwcu processory a64 na podstawki 754 maja zostac wycofane z produkcji bo to totalna porazka. Dlatego tak jak kolega doradzil kupic solidne mobo i jechac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psychodeliczny Opublikowano 24 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2005 z tego co czytalem w czerwcu processory a64 na podstawki 754 maja zostac wycofane z produkcji bo to totalna porazka. Dlatego tak jak kolega doradzil kupic solidne mobo i jechac. 1347157[/snapback] Jaka porażka??? A64 to bardzo udany procesor i na s 754 i na s 939. A to, że z dniem 15.06 AMD przestaje przyjmować zamówienia na A64 s 754 nie oznacza wcale końca tej podstawki - Semprony 0,09 i Turion nie zapowiadają tak rychłego upadku s 754 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BarTweak Opublikowano 24 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2005 no to ja napisalem przeciez o a64 na te podstawki chyba nie musze Ci mowic, ze oc na tej podstawce jest niski ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psychodeliczny Opublikowano 24 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2005 Sam procesor pod względem wydajności jest bardzo dobry więc nie uważam, że A64 na s 754 to porażka... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lateral Opublikowano 24 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2005 (edytowane) Po raz kolejny nie zgodzę się z tą tzw. "porażką". Wykręciłem swój procesor do 2500Mhz a i do 2600Mhz po podniesieniu napięcia i zmianie chłodzenia dojdzie. Fakt jest oczywisty, że jeśli kupowac nowy zestaw to tylko s939 i PCI-E. Ale czy wydajność procesora s754 2800+ na poziomie s939 4000+ to nie jest dobry wynik? :D Przez rok wystarczy a potem to już czas pokaże czy dwa rdzenie czy coś innego... Pozdrawiam... Edytowane 24 Marca 2005 przez southorn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_86 Opublikowano 24 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2005 (edytowane) http://kompz.org/images/stories/marcin_86_...56ddr440mhz.jpg ... Tak właśnie... oc na A64 s754 to porażka lol Edit: A tak na marginesie to nie jest to najwyzszy wynik... Edytowane 24 Marca 2005 przez Marcin_86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dem Opublikowano 24 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2005 Po raz kolejny nie zgodzę się z tą tzw. "porażką". Wykręciłem swój procesor do 2500Mhz a i do 2600Mhz po podniesieniu napięcia i zmianie chłodzenia dojdzie. Fakt jest oczywisty, że jeśli kupowac nowy zestaw to tylko s939 i PCI-E. Ale czy wydajność procesora s754 2800+ na poziomie s939 4000+ to nie jest dobry wynik? :D Przez rok wystarczy a potem to już czas pokaże czy dwa rdzenie czy coś innego... Pozdrawiam... 1347621[/snapback] Dla przykladu moj s754 2800 idzie sobie na 2.7 GHz. NewCastle 2.7 GHz Wiec nie mowcie prosze, ze te proce sie slabo kręca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beckson Opublikowano 24 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2005 (edytowane) Fakt jest oczywisty, że jeśli kupowac nowy zestaw to tylko s939 i PCI-E. Ale czy wydajność procesora s754 2800+ na poziomie s939 4000+ to nie jest dobry wynik? icon_biggrin3.gif Nie mówię, że mój komp będzie z tym prockiem jeszcze przez 2 czy 3 lata. To taka drobna przemiana. Przez mojego Cela 2.4GHz znienawidziłem cały świat Celeronów. AMD64 to dla mnie nowa platforma, nigdy nie pracowałem na AMD i myślę, że posiedzi on w moim sprzęcie do świąt. Nowe technologie się szybko pojawiają, więc zobaczymy co nam przyniesie Mikołaj pod choinkę. :D Edytowane 24 Marca 2005 przez Beckson Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hamil_Hamster Opublikowano 24 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2005 Poczekamy na Turiony i ich ceny...jeśli będa przyzwoite to będzie dopiero zabawa :E Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psychodeliczny Opublikowano 24 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2005 Ja nie napisałem, że A64 s 754 to porażka, dla mnie jedyną wadą s 754 jest single channel dla pamięci. Poza tym s754 jest tańszą platformą co należy zaliczyć jej jako niewątpliwy + Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BarTweak Opublikowano 24 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2005 nie mialem na mysli porazki tylko tak mi sie ulozylo fajnie bo troszke chlapnalem sobie lol Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lateral Opublikowano 24 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2005 (edytowane) Marcin_86, co to za pamięć która idzie na 370Mhz (DDR740)???? <_< Chyba, że czegoś nie kojarzę... Edytowane 24 Marca 2005 przez southorn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camel- Opublikowano 24 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2005 Marcin_86, co to za pamięć która idzie na 370Mhz (DDR740)???? <_< Chyba, że czegoś nie kojarzę... 1347667[/snapback] pf.. pewnie samsung tccd. albo bh5 na 4.5V :E Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beckson Opublikowano 24 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2005 Może to jakieś GEIL ULTRA albo CORSAIR. <_< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psychodeliczny Opublikowano 24 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2005 Pewnie miał na myśli 270 mhz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 24 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2005 (edytowane) Marcin_86, co to za pamięć która idzie na 370Mhz (DDR740)???? <_< Chyba, że czegoś nie kojarzę... 1347667[/snapback] Nie kojarzysz :D odpal jeszcze raz screena i zobaczysz ogromniastymi czerwonymi literami jak chodzi ram :wink: 370MHz jest to czestotliwosc HTT a do ramu zastosowano odpowiedni dzielnik... Tak wysoko taktowany ram to raczej tylko DDR2 ale to juz inna platforma i inna historia :wink: pozdrawiam Edytowane 24 Marca 2005 przez chemiczny_ali Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_86 Opublikowano 24 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2005 W sumie to teraz już mam inny ram, który obecnie przy 2600MHz chodzi na 233MHz (DDR466) przy 2,5-3-2-5-1T i jest spox, a tamto to był po prostu błąd odczytu częstotliwości w CPU-z... Niestety przez te dzielniki wiele programów potrafi wprowadzić w błąd... Ostanio memtest86+ zapodał, że mam pamięci DDR550 podczas gdy w rzeczywistości chodziły na coś koło 240MHz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lateral Opublikowano 24 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2005 chemiczny_ali ze mną jednak wszystko ok :D jak widać błąd cpu-z. Pytałem o zakładkę "Memory" a tam jak byk było napisane "Frequency: 370Mhz", to daje DDR740 czyli nieco za dużo :wink: A sprawa dzielników w A64 i taktowania pamięci DDR jest mi dobrze znana, stąd moje zaskoczenie :D Pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beckson Opublikowano 25 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2005 Już prawie podjąłem decyzję. Kupię teraz jakiegoś AMD64 na s. 754(prawdopodobnie 3000+). Popracuje w moim kompie z 0,5-1 roku. Następnie sprzedam całą płytę główną z prockiem i kupie jakieś nowe MOBO i wydajnego Proca( byc może będzie to s.939, albo coś jeszcze lepszego :wink: ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BarTweak Opublikowano 25 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2005 Gratuluje podjecia decyzji napewno odczujesz roznice w szybkosci wydajnosci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...