netes Opublikowano 24 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2005 (edytowane) Witam No więc jak w temacie: mam A64 3200+, Hynixy J-D43, mobo Gigabyte K8NS-939. Problem jest następujący: Napięcie na procu mam ustawione 1.6V, pamiątki +0.2V (więcej nie mogę). W biosie pamiątki mam ustawione na 166 (czyli 240->480), fsb na 290x9. Windows się odpala, SuperPI przechodzi, ale na Prime95 wywala błąd na samym początku (zarówno przy CPU test jak i MEM test). Na S&M przechodzi bez problemu test procesora i pamięci. Teraz pytanie - czy olać Prime, skoro SuperPI i S&M przechodzą? Jeśli nie olać to co poradzić, żeby przeszedł na tym FSB... Aha, i co ewentualnie mógłbym jeszcze zrobić żeby poszedł na FSB300? Odpalałem go 300x9 przy pamięciach na 100, poszedł i chodził bez problemu. Przy 133 wogóle nie startuje, przy 166 wysypuje się podczas ładowania Windowsa (pamięć ma wtedy 250, chodziła tak wcześniej tyle, że synchro z procem i było full stable), a na 200 to chyba jasne. Aha, błąd w Prime: FATAL ERROR: Rounding was 0.5, expected less than 0.4 Hardware failure detected, consult stress.txt file. Edytowane 24 Marca 2005 przez netes Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camel- Opublikowano 24 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2005 ja do wysokich fsb zawsze ustawiam timingi 3-4-4-14 i jak najwyzsze napiecie pozdr. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iwo Opublikowano 24 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2005 żeby poszedł na 300? - napięcie 1.7 a jak nie to 1.75 i próbuj... używaj clock gena do ustawiania dzielników pamięci najlepiej, bo z biosu jak ustawię 166 lub 133 też mam problem z bootowaniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camel- Opublikowano 24 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2005 przed chwilą robilem 230fsb i 1.725V i ten sam bląd -dalej 1.75V stabilny jak skala ;) pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
netes Opublikowano 25 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2005 Dobra - dałem 1,7V - błędy, dałem 1,75V - błędy, wyżej już nie będę jechał, bo trochę się obawiam, to i tak sporo jak na A64. O odpaleniu na FSB300 nie ma mowy, przy 295 jeszcze startuje, przy 300 już nie, nawet na bardzo dużych timingach. Myślę, że to jednak kwestia płyty, a nie proca czy pamięci :/. Może niedługo zmienię na jakąś nowszą na nForce4 to wtedy poszaleję :). Teraz jadę na FSB260/DDR520 i 1.6V, na razie Prime idzie bez bólu, więc chyba będzie ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camel- Opublikowano 25 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2005 mialem tą plyte w wydaniu s754. stabilne 260fsb uzyskałem jak podnioslem napiecie na HTT (czy cos takiego) o +0.2, mnoznik htt-3x, proc claw hammer (z 512kb :huh: ). proc jako ze 0,13u to 1.7V leciał równo ;) a i tak max to bylo 2,35GHz. Pisałem o tym. zresztą, wtedy nie wiedzialem o co kaman z a64 to dawałem wszedzie po +0.2V :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iwo Opublikowano 25 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2005 netes - a próbowałeś mnożnik np 6, dzielnik dla pamięci 133 i jechać z magistralą w górę? to nie powinien być problem pamięci, bo moje na 2.8v bez problemu chodzą na 270mhz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TANK26 Opublikowano 25 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2005 Ta płyta ma problemy z HTT 300 i raczej nieosiągalne , wiem bo mam. A coś mi się wydaje że trafił ci się marny egzemplarz procesorka. U mnie procek bez podnoszenia napięcia w 100% stabilnie idzie na 2450Mhz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VerB Opublikowano 25 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2005 iwo ale timingi to o kant pupy rozbic 270MHz 3-4-4-8 i jeszcze 2t , ciekawe ile ci liczy super pi16MB , jak mozesz to policz i napisz jaki masz czas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
netes Opublikowano 26 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 (edytowane) Ta płyta ma problemy z HTT 300 i raczej nieosiągalne , wiem bo mam. A coś mi się wydaje że trafił ci się marny egzemplarz procesorka. U mnie procek bez podnoszenia napięcia w 100% stabilnie idzie na 2450Mhz 1349470[/snapback] Gdzieś widziałem screena właśnie z tej płyty i HTT 318 bodajże, przy mnożniku 9x i napięciu 1.65V. Nie wiem czy to nie pamięci go blokują bo przy HTT 300x9, ale pamięciach na 100 - idzie. Spróbuje jeszcze zmienić dzielnik pamięci dopiero po zabootowaniu Windowsa, może tak się uda, ale to dopiero pewnie po świętach bo wyjeżdżam, napiszę co jest grane dopiero w poniedziałek wieczorem, albo we wtorek rano :) EDIT: Zdążyłem sprawdzić jeszcze przy mnożniku x6, HTT 300, i pamięciach na 133. Komp wogóle nie chciał wstać, pomogło dopiero wyjęcie wtyczek zasilania z płyty. Edytowane 26 Marca 2005 przez netes Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
netes Opublikowano 29 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2005 Z góry sorry dla modów: Nie edytowałem posta, bo dawno go pisałem, a chciałem żeby temat wrócił :). Maksymalnie co udało mi się wycisnąć z tej płyty i proca, to HTT320 przy mnożniku x6, pamięci ustawione na 166MHz (czyli w praktyce 480MHz). Wszystko chodziło full stable, ale oczywiście wyniki dużo gorsze niż przy aktualnych ustawieniach (p. podpis). Jak tylko zmienię mnożnik na inny komp nie wstaje. Przy pamięciach na 100MHz i mnożniku wyższym niż 6x też nie wstaje - tak się zastanawiałem czy to może zasiłka nie chce dać aż tyle mocy, ale trochę w to wątpie. Co o tym myślicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...