HeadCutter Opublikowano 24 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2005 Otoz zakupilem sobie notebooka HP/CompaQ ktorego nazwe i krotki opis umiescilem w Topicu i pojawil sie problem... Sprzedawca powiedzial ze ten model jest tylko na freedosie ja mowie : no ale moge dokupic win xp he ? On na to tak nie ma problemu. No to mowie spoko. Przyszedlem ( jak juz sciagneli notebooka na zamowienie ) no i zakupilem. Cieszac sie z zakupu poszedlem do domu w celu instalowania systemu i zabawy :D Ale tutaj pojawil sie drobny problem. Za ciach!a nie moge zainstalowac systemu ... ktos wie dlaczego ?? Ustawiam w biosie boot priority i jako first device daje naped optyczny ( czyli w tym wypadku naped combo jaki tam jest ) a on i tak go pomija... a jak wloze w freedosie ( juz po wlaczeniu ) _JAKAKOLWIEK_ plyte to prze3chodze na d: ( podejrzewam ze to jest ten naped ; o ) i robiac dir otrzymuje komunikat : "Volume in Drive D has no label" Ktos moze mi pomoc ?? bo nie wiem za co mam sie zlapac :< jak ustawic zeby ta plyta bootowalna z win xp he zaskoczyla? To komputer typowo do pracy i dobrze by bylo gdyby do jutra udalo mi sie wszystko poinstalowac :( HELP ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeadCutter Opublikowano 24 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2005 no nie mowcie ze nikt nic na ten temat nie wie?... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 24 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2005 mam nadzieje ze naped masz wlaczony w biosie? no i napisz co sie dzieje podczas instalacji winxp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeadCutter Opublikowano 24 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2005 widzisz ten bios jest jakis okrojony... przynajmniej moim skromnym zdaniem. Co do wlaczania napedu to nie ma tam takiej opcji ( bios jest po ang a ja z ang za pan brat zyje... wiec raczej sie nie myle :< ) i problem wlasnie jest taki ze w ogole nie mam w jakis sposob uruchomic instalki winxp... reszta pewnie poszlaby jak splatka :< juz mi sie dzisiaj nie chce pomecze sie troche jutro :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 24 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2005 hmmm czyli nie ma opcji boot from cd? dziwne. w sumie za to nie dziwne ze nie mozesz odpalic instalki spod freedos'a. gdzies jest na plytce instalator dosowy, moze gdzies to znajdziesz bo ja jakos nie moge sie doszukac :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeadCutter Opublikowano 24 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Marca 2005 no sluchaj ustawiam tylko boot priority i jako first ustawiam optical drive ( czyli badz co badz ten naped combo ) i jak zapisuje zmiany restart to i tak wcodzi mi do freedosa... w ogole nawet nie czuje ze probuje wczytac plytke - w ogole sie nie kreci :D juz sie nawet przysluchiwalem ;DD a zadnego optical drive on//off nie ma ... jedyne co to jest tam tez zakladka security w ktorej tez jest odniesienie do bootowania z cd ( ale jak ustawie na enabled lub disabled nadal to samo - wiec to niczego nie zmienia ) Ogolnie mam niezlego zonka :::D myslalem ze sie znam choc troche na kompach a tu rozklada mnie na lopatki taki laptop :mur: Jutro ( tzn dzis ;D ) jeszcze popozyczam rozne windowsy ( wiadomo juz nieoryginalne ) i zobacze czy na nich to samo sie dzieje... moze w koncu cos ruszy :< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 25 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2005 (edytowane) hmmmm jak na moje oko to wyglada na uszkodzony naped :| o ie faktycznie mozna na tym lapku odpalic cos poza freedosem :D Edytowane 25 Marca 2005 przez ayem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walczy Opublikowano 25 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2005 to jasne ze walnieta jest płyta lub naped, to ze jest jakas blokada na zainstalowanie innego systemu operacyjnego to niemozliwe czasem jest tez tak ze zarowno naped jak i plyta moga byc sprawne ale "nie grają" ze sobą, wiem ze to nielogiczne ale moze tak być Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeadCutter Opublikowano 25 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2005 oddalem do serwisu troche nakrzyczalem ( ale kulturalnie ) i na miejscu zdiagnozowali ze walniety naped :D jutro ide odebrac :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 25 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2005 Wybaczcie... Dla mnie to kolejny dowod na to, ze HPCompaq sa nic nie warte... Nowy laptop i juz uwalony naped CD/DVD... Tragedia... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 25 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2005 SpiderMAN napisał(a): Wybaczcie... Dla mnie to kolejny dowod na to, ze HPCompaq sa nic nie warte... Nowy laptop i juz uwalony naped CD/DVD... Tragedia... 1348694[/snapback] no nie przesadzaj, kazdej firmie sie zdarza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 25 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2005 ayem napisał(a): no nie przesadzaj, kazdej firmie sie zdarza 1349393[/snapback] ;) Jasne :P, ale tej wyjatkowo czesto... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 25 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2005 hyhy fakt :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Major Zadek Opublikowano 25 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2005 Problem tkwi raczej w "panach z HP/Comaq" niż samym sprzecie - mi powiedzieli, ze sysa nie ma, instalacja systemu to powazny bajer i sam lepiej za to nie mam się brać :mur: System był, tylko w wersji "eng" a instalacja niczym nie różni się od zwykłego desktopa (tak dla potomnych). Co do głównego tematu --> musi być coś nie halo z płytą lub napędem. Ja instalowałem system w sposób założony przez ciebie i obyło się bez problemu. Może płyta nie jest bootowalna? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 25 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2005 A doczytales, ze lapciak powedrowal do serwisu z zepsutym napedm CD/DVD...??? HY? Chyba nie :P Majorze Zadek wzywam Was do raportu!!! :D ;) P.S Jak piliscie to nie piszcie za duzo na forum :P :P :mur: Mi sie wlasnie juz zaczyna wszystko pitolic :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeadCutter Opublikowano 26 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 Odebralem poszedlem do domu i wszystko dziala bez zarzutu ;D Takze system juz postawiony ;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 26 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 AMEN, oby juz nic przykrego Cie nie spotkalo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...