Skocz do zawartości
Serooo

Radeon 9550 Xt Turbo Guru Czy Zwykły Guru

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Miałem zamiar kupić kartę graficzną Radeona 9550XT Turbo-Guru ale z tego co wyczytałem nie warto przepłacać.Ponoć mogę zaoszczędzić troszkę kasy kupując zwykłego Guru a można go niezle podkrecić.

Więc was prosze o rade,brac Radka turbo czy zwykłego Guru ??

Ale jest mały problem :( Mianowicie to są moje pierwsze kroki z troche lepszymi grafikami i nie wiem czy bym podołał porządnemu podkręcaniu,na razie tylko czytam o tym. Więc ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> Radeona 9550XT Turbo-Guru i go zostawic na jakiś czas dopóki się nie nauczę dobrze krecić czy ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> zwykłego i zaryzykowac ????

Będę wdzięczny za szybką i fachową odpowiedź.

O i byłbym wdzięczny za podanie programów do kręcenia oraz dobrych sterowników do tych kart i linków gdzie mógłbym zgłębić wiedzę na ten temat.

Z góry dziekuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiec tak... jesli nie masz kasy i chcesz sie nauczyc krecic najlepszym rozwiazaniem bedzie gigabyte 9550 128B 4.0ns ale jesli masz kase to kupuj Gecube 9550XT albo wlasnie ABIT R9550XTurbo-Guru 2,5ns... z tego co wiem kazdy 9550 das ie niezle podkrecic ale ceny kart tak ida w dol ze wg. mnie najlepiej kupic byloby teraz normalne 9550 i za jakies pol roku dowalic cos naprawde wypasistego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość majkel84

wiec tak... jesli nie masz kasy i chcesz sie nauczyc krecic najlepszym rozwiazaniem bedzie gigabyte 9550 128B 4.0ns ale jesli masz kase to kupuj Gecube 9550XT albo wlasnie ABIT R9550XTurbo-Guru 2,5ns... z tego co wiem kazdy 9550 das ie niezle podkrecic ale ceny kart tak ida w dol ze wg. mnie najlepiej kupic byloby teraz normalne 9550 i za jakies pol roku dowalic cos naprawde wypasistego

1350304[/snapback]

to że wszystko spada to normalny trend jak na początek roku. Do końca II kwartału wszystko się ustabilizuje. Tak samo będzie za rok, bo to normalne po przedświątecznych podwyżkach :D

A jak kolega jest początkujący w temacie O/C to Gigabyte może go kosztować dużo czasu i pracy, dlatego Abit byłby o wiele lepszym wyborem, bo tam interfejs Guru jest bardzo przyjazny dla urzytkownika. Wystarczy zwykły guru :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba nie :P

czas gigabyte'a juz przeminal. teraz sa kiczowate egzemplarze - niektorzy maja problemy z dojsciem do taktowan 400/500.

najlepiej wykrecone sa gecube9550xt/abit9550xt guru, ale gecube'ow czas tez przeminal i sie fatalnie kreca ...

a odnosnie xt czy zwykly guru to zwykly guru.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)a odnosnie xt czy zwykly guru to zwykly guru.

1351334[/snapback]

no właśnie też słyszałem wiele opinii że nie warto brac tego xt bo jest o 100 droższy a po oc non-XT jest gorszy średnio o jakieś 10 Mhz na rdzeniu i około 30-40 Mhz - co juz praktycznie jest różnicą nieodczuwalną przy wynkiach o/c 510/670 ;)

zatem TYLKO wersja podstawowa

ps. z okazji świąt nie nakrzyczę na twórcę tematu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak mozecie polecac chlopakowi drogiego gecube ktory w dodatq gozej sie kreci. ktos tam pisal o taktowaniach guru XT, chyba nie jest zabardzo w temacje bo gpu na xt nie pojdzie za cholere wyzej jak 490, no chyba ze chcesz jechac na memkach ~720. Tak wiec odpowiadam oficjalnie na pytanie, pomimo tego ze karty guru XT nie mialem w swoich pr0 (:P) lapkach i stad jest to tylko teoria. XT nie oplaca sie dokladac kaski, no chyba ze ta roznica to ~20 zl, wiecej naprawde nie, uwiezcie mi. !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi