Skocz do zawartości
radosuaf

Czy Wentyl Wlotowy 120 Mm Pomoże?

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem sobie ostatnio procka XP-M 2500+ 1.45V, który całkiem sensownie śmiga na ustawieniach 14x167 MHz. Chłodzenie to Spire Falcon Rock II + srebrna pasta (chyba Thermopox). Problem polega na tym, że po 20-30 minutach komp się wyłącza i wydaje dziwne, modulowane buczenie (coś jak karetka ;)). Po odkręceniu ściany bocznej od budy problem nie występuje. Domyśłam się więc, że pewnie chodzi o temperaturę. W sumie trochę to dziwne, bo przy zamknietej budzie procek ma temp. ok. 51C, a przy otwartej 43C (wg BIOSu). Ponieważ za bardzo nie chce mi się wymieniać coolera na procku, a wentyl "wylotowy" już mam (Arctic Cooling TC), jedynym rozwiązaniem, które przychodzi mi do głowy, jest wentyl 92 mm z przodu budy (otwory montażowe mam tylko na taki rozstaw). Powstaje tylko pytanie, czy to pomoże? Czy efekt będzie wystarczający, żebym mógł zamknąć obudowę?

UPDATE: Cholera, a może chodzi o 120 mm??!! Rozstaw między otworami wynosi 88mm... Albo i 90 mm? Kompletnie sie pogubiłem... Te wymiary to wentyla, czy kratki, w której jest umieszczony?

Edytowane przez radosuaf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na moje oko to tunel powietrzny y wystarczył ,jesli mozesz. ja na otwartej budzie zrobilem odpowiedni i mam teraz 37-38 stopni na athlonie 1700. Moze niejest to potwor ale wczesniej bylo 45 ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nudzisz się, czy masz tak od urodzenia?

1353084[/snapback]

Facet 99 % ludzi olało twój problem,

zobaczyłem że nikt nie odpowiedział to ja napisałem.

Nie jestem mistrzem w chłodzeniu proca, ale podstawowe zagadnienia znam.

A Ty wyjeżdzasz z jakimiś chorymi odpowiedziami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Facet 99 % ludzi olało twój problem,

zobaczyłem że nikt nie odpowiedział to ja napisałem.

Nie jestem mistrzem w chłodzeniu proca, ale podstawowe zagadnienia znam.

A Ty wyjeżdzasz z jakimiś chorymi odpowiedziami.

1353095[/snapback]

Stary, to TWOJE odpowiedzi są chore, przeanalizuj sobie temat...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Święta Ci nie służą.

Ja byłem miły, i oczekiwałem takiej samej reakcji. Nie znamy się, i kultura wymaga poszaniowania drugiego człowieka.

tekscik pt. "Tunel powietrzny? A co to?" uznałem za pomyłke, wypadek przy pracy.

A Ty dalej ciągniesz te nie miłe odpowiedzi "Nudzisz się, czy masz tak od urodzenia?" ,

Są święta, więc przymkne oko na to wszystko i tyle.

Pozdro :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Święta Ci nie służą.

Ja byłem miły, i oczekiwałem takiej samej reakcji. Nie znamy się, i kultura wymaga poszaniowania drugiego człowieka.

tekscik pt. "Tunel powietrzny? A co to?" uznałem za pomyłke, wypadek przy pracy.

A Ty dalej ciągniesz te nie miłe odpowiedzi "Nudzisz się, czy masz tak od urodzenia?" ,

Są święta, więc przymkne oko na to wszystko i tyle.

Pozdro  :)

1353124[/snapback]

Dobra, spoko, może źle Cię zrozumiałem... Przepraszam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eh ja ci momoge

wiev tunel powietrzny badz jak inni wola airdukt to jak sama nazwa wskazuje tunel przez ktory leci powietrze

polega to na tym ze wycinasz dziure z boku twojej obudowy centralnie na procka tam montujesz wiatrak 80mm badz 90mm + np kubek po jogurcie 500ml badz tez rolke po szarej tasmie pakowej ta ma wymiary ciutke ponad 80mm i idealnie sie komponuje z wiatrakiem 80

calosc skladasz do kupy i masz tunel powietrzny na proca

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1354116[/snapback]

Fajnie że to napisałeś.

Rozmowy nie było :) :)

Inni mogąbrać z nas przykład.

To się nazywa dyplomacja :) :) :) :)

Mokrego dyngusa :) :) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1354116[/snapback]

Fajnie że to napisałeś.

Rozmowy nie było :) :)

Inni mogą brać z nas przykład.

To się nazywa dyplomacja :) :) :) :)

Mokrego dyngusa :) :) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eh ja ci momoge

wiev tunel powietrzny badz jak inni wola airdukt to jak sama nazwa wskazuje tunel przez ktory leci powietrze

polega to na tym ze wycinasz dziure z boku twojej obudowy centralnie na procka tam montujesz wiatrak 80mm badz 90mm + np kubek po jogurcie 500ml badz tez rolke po szarej tasmie pakowej ta ma wymiary ciutke ponad 80mm i idealnie sie komponuje z wiatrakiem 80

calosc skladasz do kupy i masz tunel  powietrzny na proca

pozdro

1354142[/snapback]

No, to się nazywa odpowiedź... Dzięki! :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi