Sołtys25 Opublikowano 26 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 Witam pytanko jak w temacie - jaki byście polecili wentyl to tej zasiłki ?? Ten mój dość mocno huczy, w sumie to jest i dość obciążony a Mobila chciałem tam jeszcze wpakowac :) Tylko zeby nie kosztował więcej niż zasilacz :wink: Na rynku jest tyle wentyli że oszalec mozna :? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[hS.4f] Logan Opublikowano 26 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 daruj sobie 80 po pierwsze, wez gorna czesc obudowy zasilacza (czyli tak ktra jes na dole jak zasilacz jes w obudowie) i zrob w niej dziure pod 120mm i kup jakiegos revolteca,akase albo nexusa i na 500rpm spokojnie bedizesz mial dobre chlodzenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sołtys25 Opublikowano 26 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 (edytowane) Pomysł z 120mm dobry ale- u nie sie nie sprawdzi. Mam za ciasno w budzie i choć te wentyle mają 25mm grubosci - to i tak nie wejdzie <_< Pozostaje 80. Np. takie - choć nie mam pojęcia jak sprawują się w realu: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=45650915 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=46064376 albo inny? Podobno w tej zasiłce trzeba lutować przy wymianie? Edytowane 26 Marca 2005 przez Sołtys25 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psychodeliczny Opublikowano 26 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 Kilka osób ma Arctic FAN TC ~9 zł szt. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sołtys25 Opublikowano 26 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 Kilka osób ma Arctic FAN TC ~9 zł szt. :D 1350662[/snapback] Fajnie gdyby podzieliły się wrażeniami - w szczególności jak działa na max obrotach. Nie ma to jak opis użytkownika niz. jakieś testy. 9 zł to naprawdę śmieszna cena aż się wierzyć nie chce. Ktoś wymieniał już w 350gtf - na prawdę trzeba tam lutowac kabelki? Jestem zielony w tych sprawach- zasilki jeszcze nie otwieralem szkoda gwary(na razie :wink: ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[hS.4f] Logan Opublikowano 26 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 (edytowane) nie trzeba mozna oderwac kabelki a wiatrak podlaczyc do mobo. pozatym zobacz jak ta zasilka wyglada w srodku moze 120 wejdzie do srodka... a opiniami uzytkownikow sie nie sugeruj, bo napisza ci ze arctic cichy na 1700, kupisz i sie okaze ze na 700 jest glosny i co zrobisz? bedziesz mial pretensje ze ktos ma kiepski sluch? Edytowane 26 Marca 2005 przez [hS.4f] Logan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
.Cu. Opublikowano 26 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 Rozbierz zasilacz i odkręć czujnik od radiatora (ja u siebie przykleiłem czujnik do donej cześci zasilacza ,zaraz pod radiatorem ) i jest dużo ciszej, a zasilacz letni po 10 godzinach Prima Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomcioB Opublikowano 26 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 a opiniami uzytkownikow sie nie sugeruj, bo napisza ci ze arctic cichy na 1700, kupisz i sie okaze ze na 700 jest glosny i co zrobisz? bedziesz mial pretensje ze ktos ma kiepski sluch? Daruj sobie Arctic - te wentyle to totalna loteria. Wsadzilem toto do Huntkeya LW-8250 i rzadko kiedy chodzi ponizej 1700obr (a zasilacz jest na obudowie i sprzet niespecjalnie pradozerny). Nawet jak go skrecam ponizej 1500 to i tak jest cholernie glosny*. Niedlugo zamawiam Panaflo L1BX i wsadzam go do Seasonica SS-300FS :D * mam tez drugi na Radku9100 i ten przy 1500 nie wybija sie poki co z tlumu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sołtys25 Opublikowano 26 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 Daruj sobie Arctic - te wentyle to totalna loteria. Wsadzilem toto do 1351155[/snapback]Zamówiłem własnie 1 sztuke -ARCTIC FAN PRO TC! CICHY+cz.tem.reg.obr.10dB. Sam się przekonam -9 zł nie majątek - najwyżej bude będzie wentylował a tego Panaflo L1BX wezmę pod uwagę. Jak ktos ma jeszcz jakąś propozycje to jestem otwarty na wszelkie pomysły. Ta myśl z przełożeniem czujnika(sprawdzę). ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mArrAtoN Opublikowano 26 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 Zamówiłem własnie 1 sztuke -ARCTIC FAN PRO TC! CICHY+cz.tem.reg.obr.10dB. Sam się przekonam -9 zł nie majątek - najwyżej bude będzie wentylował a tego Panaflo L1BX wezmę pod uwagę. Jak ktos ma jeszcz jakąś propozycje to jestem otwarty na wszelkie pomysły. Ta myśl z przełożeniem czujnika(sprawdzę). ;) 1351217[/snapback] Sam mam w budzie 3 takie wentyle + jeden w zasilaczu i musze przyznac ze sa bardzo ciche. Jedyne co slychac to chlodznie grafiki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
honor Opublikowano 26 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 witam! Mam właśnie 350GTF z zainstalowanym Arctic FAN TC. Niestety trzeba lutować, można oczywiście wlutować sobie gniazdko 3pin na przyszłość :) . Kabelek do pomiaru obrotów wyprowadziłem z zasilacza. Należy zwrócić uwagę na to, że ten zasilacz ma swoją regulacje obrotów, po podłączeniu arctica TC wentyl strartuje a po 2 sekundach staje!! Nie chciałem testować przy jakiej temperaturze ruszy i czy wogóle ruszy. Rozwiązałem to przeróbką wentyla, zlutowałem po prostu jedną z nóżek diody termicznej z zasilaniem(pod nalepką). Niestety nie pamiętam czy z + czy masą :? . Regulacja obrotów działa elegancko, oczywiście wszystko zależy od obciążenia. Przy procku ustawionym na 2GHz jest ~1700 obr. co daje hałas sporo mniejszy od seryjnego wiatraka. W budzie mam jeszcze 4 takie wentyle arctic TC czyli w gorzej wentylowanej obudowie wiatrak może się kręcić szybciej. Polecam te wiatraki za taką cenę są super. Pozdrawam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model3100 Opublikowano 26 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 Ja mam taka zasiłka jak w podpisie i tez wiatrak głosno chodzi. I nie wiem co zrobic. Najprościej jak dla mnie jest odłączyc zasilacz rozebrać przykręcić artica tc podłączyc pod mobo włozyć zasilacz i chodzi stary oczywiście wylutować. Co wy na to?? Jak podłącze artica pod 12V to strasznie będzie chuczał. Więc wole pod mobo. Co o tym myslicie?? A i czy opłaca sie wawalac ta kratka z tyłu da to coś?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muciek Opublikowano 26 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 Fajnie gdyby podzieliły się wrażeniami - w szczególności jak działa na max obrotach. Nie ma to jak opis użytkownika niz. jakieś testy. 9 zł to naprawdę śmieszna cena aż się wierzyć nie chce. Ktoś wymieniał już w 350gtf - na prawdę trzeba tam lutowac kabelki? Jestem zielony w tych sprawach- zasilki jeszcze nie otwieralem szkoda gwary(na razie :wink: ) 1350683[/snapback] ja tak troche nie do tematu, ale... jeszcze taniej niz 9zł KLIK tez zmierzam kupic tego mode coma 350gtf, ale chyba od razu zamówie wentyl ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sołtys25 Opublikowano 26 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 ja tak troche nie do tematu, ale... jeszcze taniej niz 9zł KLIK A to dopiero świstak :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Złoty Opublikowano 27 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2005 Ja mam taka zasiłka jak w podpisie i tez wiatrak głosno chodzi. I nie wiem co zrobic. Najprościej jak dla mnie jest odłączyc zasilacz rozebrać przykręcić artica tc podłączyc pod mobo włozyć zasilacz i chodzi stary oczywiście wylutować. Co wy na to?? Jak podłącze artica pod 12V to strasznie będzie chuczał. Więc wole pod mobo. Co o tym myslicie?? A i czy opłaca sie wawalac ta kratka z tyłu da to coś??Mój też zaczął hałasować po roku, więc wymieniłem go na to: Klik W sumie nie jestem do końca zadowolony, ale jestem dość wymagający w kwestii ciszy. Nie da się ukryć, że różnica w porównaniu do zużytego oryginału jest wyraźna (czytaj - teraz mogę spać w nocy :)) Dużym plusem tego wentyla jest jego prędkość obrotowa. Podpiąłem go do układu regulacji w zasiłce i jest ok, bo w idle chodzi na 1300, a w stresie max 1600 przy przyzwoitej wydajności. Większość wentyli ma wyższe nominalne obroty i przy obciążeniu może się rozpędzić do ~2000 obr, co na pewno nie będzie ciche. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muciek Opublikowano 27 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2005 (edytowane) A to dopiero świstak :lol: 1352188[/snapback] ano... po swietach kupuje tam modecoma to odrazu wezme sobie tego wentylka i sie przekonamy jaki to swistak ;) EDIT juz zamówiłem Edytowane 27 Marca 2005 przez MeGaMuCieK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sołtys25 Opublikowano 1 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2005 (edytowane) Postanowiłem odnowić temacik - własnie zamontowałem tego Arctica (fan pro TC) w zasilaczu i drugiego na tyle obudowy. Troche późno na długie testowanie ale wpisze co mi speedfan pokazuje. Po ok 20 min grania w farcry potem ok 20 min internetu i wyniki: Temp w budzie -31 Wiatrczek obudowy- 1500 obr Wiatraczek w zasiłce- 1850 - w stresie nie przekraczał 2000. Jest dużo ciszej niz na standardowym wiatraczku ale bezgłosnością tego bym nie nazwał :wink: Pozostaje jeszcze grafika i ten wredny bzyczek na mobo i bedzie całkowicie zadowalająco. Jutro go trochę bardziej wycisnę zobaczymy jak się będzie sprawował. PS - stary wiatraczek wylutowałem z zasiłki(dwa malutkie kabelki - nic trudnego-na upartego nie trzeba lutowac można je obciąć albo ukręcic -bez znaczenia), wkręciłem nowy i podpiąłem pod mobo. PS2 - przedtem jednak za radą forumowicza przełożyłem czujnik z radiatora na dół zasilacza - ale niestety tylko z minimalnym spadkiem głośności-wydaje mi się że tam coś nie tak było z ta regulacją. Edytowane 1 Kwietnia 2005 przez Sołtys25 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Antychryst Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Ja też się zastanawiałem nad wyciszaniem zasiłki, ale doszedłem do wniosku, że nie będę robił lipy i wymienie zasilacz. Tobie też to doradzam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[hS.4f] Logan Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2005 co innego jak sie ma codesyfa ktorego trzeba zmienic i to nie ze wzgledu na chlodzenie, a co innego jak sie ma porzadnego modecoma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...