dziura Opublikowano 24 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2002 Czy ktos mi moze wyjasnic jak to jest z tym raidem na tej plytce? Przeczytalem pare ston i spotkalem sie z roznymi wypowiedziami - na jednej pisza ze nie da sie wykozystac go jako dodatkowy kontroler a na innej pisza ze mozna i wtedy mozemy podlaczyc do 8 urzadzen. Juz sam nie wiem komu tu wierzyc. Powiedzmy, ze nie chce podlaczac dyskow ani w 0 ani 1 (0+1 podobno nie obsluguje) tylko chce wykozystac raid jako dodatkowy kontroler ide dla hdd - czy to mozliwe? Dzieki za odpowiedzi. ps. tylko nie odsylajcie do "szukaj" bo poszukalem troche i albo mam ph albo bol glowy mnie ogranicza :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 24 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2002 Czy ktos mi moze wyjasnic jak to jest z tym raidem na tej plytce? Przeczytalem pare ston i spotkalem sie z roznymi wypowiedziami - na jednej pisza ze nie da sie wykozystac go jako dodatkowy kontroler a na innej pisza ze mozna i wtedy mozemy podlaczyc do 8 urzadzen. Juz sam nie wiem komu tu wierzyc. Powiedzmy, ze nie chce podlaczac dyskow ani w 0 ani 1 (0+1 podobno nie obsluguje) tylko chce wykozystac raid jako dodatkowy kontroler ide dla hdd - czy to mozliwe? Dzieki za odpowiedzi. ps. tylko nie odsylajcie do "szukaj" bo poszukalem troche i albo mam ph albo bol glowy mnie ogranicza :roll: z tego co slyszalem to raid moze sluzyc jako dodatkowy kontroler IDE Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2002 tylko jeżeli jest zintegrowany, i jest taka funkcja w biosie... gigabyte ma cos takiego, ale już mój msi na kt266a nie ma Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 24 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2002 z tego co wiem to raczej nie jesli w biosie nie masz mozliwosci ustawienia tego kontrolera jako raid lub ata to na pewno nie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziura Opublikowano 24 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2002 Tak raid moze sluzyc jako dodatkowy ide. Ale tu chodzi o ta konkretna plyte - na jakiejs tam stronie w minusach tej plyty pisali wlasnie ze nie da sie przelaczyc raida aby dzialal jak kontroler. Na laminacie jest napisane ze trzeba przelaczyc zworke - ale takiej zworki nie ma. Link i zdjecieTU Dodatkowe pytanie - co jesli np nie da sie przelaczyc go w tryb ide zeby podlaczyc dodatkowe 4 dyski, a podlacze do 1 jeden a do 2 drugi dysk? czy wtedy wogole nie beda rozpoznawane? oto cytat z http://www.riva3d.com/kt3ultra2/index.html "Not unlike many of their boards, MSI also offers the KT3 Ultra 2 with an integrated Promise ATA133 RAID, providing support for RAID 0 (striping) and RAID 1 (mirroring). The hardware can only act as a RAID (Redundant Array of Inexpensive Drives) if more than one drive is plugged into the RAID. All drives that are to be part of the RAID must be plugged into the RAID controller EIDE ports. When not acting as a RAID, the hardware can also be used as additional EIDE ports, bringing up the number of EIDE devices (ie: hard disks, CD-ROMs, CD writers, DVD-ROMs, DVD-writers) up to 8. Not bad, eh? RAID support is offered in the R variants of this board." Moze tak jakis posiadacz sie wypowie? Czekam na wszelkie sugestie - bede po 23 to sobie lekturke poczytam. Jeszcze raz thx. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2002 jeżelo chcesz tam hdd podłączyć to nie ma znaczenia. w raidze możesz używać jednego dysku - bez tworzenia macierzy - przy najmniej u mnie sie da. no chyba że chcesz tam cd/dvd itp. podłączać Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziura Opublikowano 24 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2002 jeżelo chcesz tam hdd podłączyć to nie ma znaczenia. w raidze możesz używać jednego dysku - bez tworzenia macierzy - przy najmniej u mnie sie da. no chyba że chcesz tam cd/dvd itp. podłączać Pisza ze raid zadziala tylko z 2 dyskami. Mnie zalezy zeby tam same dyski podlaczac ale nie w raidzie. Po prostu wszelkie cdromy/dvd/cdrw przerzucic na ide1 i 2 a dyski na ide3 i 4. Aby moc w sumie 8 urzadzen podlaczyc. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makonar Opublikowano 24 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2002 Na Asusie A7V133 na KT133A był Raid i można było zworką zrobić z niego IDE. No, a MSI mnie zaskoczyło, nie wiedziałem, że raid może nie funkcjonowac jako IDE... może i tam jest zworka do przestawienia? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 24 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2002 jeżelo chcesz tam hdd podłączyć to nie ma znaczenia. w raidze możesz używać jednego dysku - bez tworzenia macierzy - przy najmniej u mnie sie da. no chyba że chcesz tam cd/dvd itp. podłączać Pisza ze raid zadziala tylko z 2 dyskami. Mnie zalezy zeby tam same dyski podlaczac ale nie w raidzie. Po prostu wszelkie cdromy/dvd/cdrw przerzucic na ide1 i 2 a dyski na ide3 i 4. Aby moc w sumie 8 urzadzen podlaczyc. no niestety-nie ma takiej mozliwosci(chyba ze bedziesz miał 2 hdd i podłączysz je na 0 lub 1) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
copycd Opublikowano 24 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2002 Witam, ja mam plyte MSI KT3 Ultra Aru razem z raidem i bez problemu, mozna podlaczyc pod raida jeden dysk i dziala bez problemu, nawet nie trzeba nic przestawiac, prawie automatycznie wszysto sie zapisze. Pozdrawiam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2002 to sie jakoś nazywa specyficznie - JBOD czy jakos tak - jednodyskowa macierz. u mnie to działa... swojego baraka kiedyś tak podłączyłem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziura Opublikowano 24 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2002 Witam, ja mam plyte MSI KT3 Ultra Aru razem z raidem i bez problemu, mozna podlaczyc pod raida jeden dysk i dziala bez problemu, nawet nie trzeba nic przestawiac, prawie automatycznie wszysto sie zapisze. Pozdrawiam. Ok a jezeli chce np podlaczyc na jednym kanale 2 dyski? Ale nie w trybie 0 ani 1. Czy taka mozliwosc jest? Czy probowales czegos takiego? Juz mnie troche pocieszyles ze da sie chociaz po jednej sztuce podlaczyc na jeden kanal. Jutro wszystko sprawdze w praniu. Szlak mnie trafil jak dzis przypadkiem o tym przeczytalem, ze tez wczesniej sie nie zainteresowalem ze taki moze byc problem :oops: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...