samuraj,net.pl Opublikowano 26 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 (edytowane) Witam forumowiczów, choć nie jest mi do śmiechu..... Mamm poważny problem :mur: : BIOS podczas każdego uruchamiania komputera włącza się samoczynnie i nie potrafię tego wyłączyć, nie żebym nie umiał, ale mieszkają ze mną osoby mniej zorientowane w obsłudze komputerów i niestety taka sytuacja nie może mieć miejsca......choć sam też jestem tym faktem mocno zirytowany :? Mam płytę główną ASUS A7V8X-X, BIOS typu AWARD MODULAR i ten właśnie problem, nie wiem, ale ostatnio zmieniłem kartę graficzną na Leadtek A6600GT i zasilacz na Chieftec 410W, może to ma coś wspólnego z moim problemem?? Może trzeba coś ustawić??Albo coś źle podłączyłem (pierwszy raz sam zmieniałem zasilacz :razz: ) Jeżeli macie jakieś propozycje, albo pomysły jak można pozbyć się tego problemu to proszę napiszcie do mnie...... Edytowane 26 Marca 2005 przez samuraj,net.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nargil Opublikowano 26 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 na poczatek to reset biosu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samuraj,net.pl Opublikowano 26 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 No tak, ale jak go zresetować(mało wiem o BIOSIE :oops: ), już pare razy robiłem formacik i na nowo wgrywałem WinaXP, ale to nie pomaga :-| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keiename Opublikowano 26 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 instrukcja od plyty w lapke i szukaj zworki Clear Cmos albo wydlub baterie z plyty i wloz ja po chwili nazad :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 26 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 tylko jak będziesz wyciągał beterie to wyłącz oczywiście kompa z prądu (kabel z zasilacza ;) ) i tak odczekaj z 10 sek. Jak nie pomoże to coś z płytą jest nie tak (gwarancja). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samuraj,net.pl Opublikowano 26 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 No tak, ale jak wygląda ta bateria, bo ja jestem zielony jeśli chodzi o "wydłubywanie" czegoś z kompa, bo jedyną rzeczą jaką narazie wydłubywałem jest kurz z wentylatorka :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 26 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 a ja bym sprawdził czy bateryjka jest dobra bo może nie trzyma ustawień i dlatego sam się włącza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samuraj,net.pl Opublikowano 26 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 No tak, ale ja nie wiem o czym wy mi piszecie(z angielskim cieniutko :sad: )więc instrukcja nie zda się na nic, a tak poza tym to jak wygląda ta bateryjka?! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keiename Opublikowano 26 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 bateria to bateria taka okragla srebrna pastylka. A jak anglika nie umisz to sie czytajac instrukcje ze slownikiem troche nauczysz ;P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IamWeasel Opublikowano 26 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 Bateria taka jak od zegarka tylko wieksza. Wylaczasz kompa z pradu, wyjmujesz, czekasz 10 sekund, wkladasz. Masz tez na plycie 3 zworki oznaczone Clear CMOS, przekladasz taki [ciach!]lnik w odpowiednie miejsce (obok) i masz efekt jak z baterią. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samuraj,net.pl Opublikowano 26 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 Dzięki, pomogło, ale nie próbowałem wersji z wydłubywaniem baterii tylko ze zworką, no i podszkoliłem się w angielskim :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...