-Nat- Opublikowano 24 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2002 Jakis czas temu kumpel powiedzial mi ze ma do sprzedania dodatkowa kostke 512kb cache. Czy ktokolwiek z Was spotkal sie juz z takim czyms ? Dla mnie to raczej nowosc, choc slyszalem ze za takie cos placi sie ok. 40-50zl. Ale jak to podpczepic, gdzie ? Jakies info na ten temat ? Zaznaczam ze szukalem, ale nic na ten temat nie znalazlem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ld Opublikowano 24 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2002 Cos takiego bylo w starych plytach dla 486 i wczesnych pentium. Zdazalo sie ze niektore plyty nie mialy keszu tylko specjalne gniazdo w ktore wkladalo sie taka pamiec. ps. kiedys wlasnie kesz lev.2 byl umieszczany na plycie a nie w jadrze procka. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 24 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2002 dziwne... :roll: :| :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-Nat- Opublikowano 24 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2002 Cos takiego bylo w starych plytach dla 486 i wczesnych pentium. Zdazalo sie ze niektore plyty nie mialy keszu tylko specjalne gniazdo w ktore wkladalo sie taka pamiec. ps. kiedys wlasnie kesz lev.2 byl umieszczany na plycie a nie w jadrze procka. Hmm a daloby sie to zamontowac np. na mojej plytce ? :roll: Wtedy by byla jazda :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 24 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2002 a jaki ma to wymiar i rozmiary ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczek Opublikowano 24 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2002 Hmm a daloby sie to zamontowac np. na mojej plytce ? Wtedy by byla jazda nic na siłe, tylko młotkiem z tego co pamiętam to osobny cache ma również chyba Itanium II czadowo wygląda ta cała obudowa tego procka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-Nat- Opublikowano 24 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2002 a jaki ma to wymiar i rozmiary ??Nie wiem, ale sie dowiem :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizjonerek Opublikowano 24 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2002 a jaki ma to wymiar i rozmiary ??Nie wiem, ale sie dowiem :)wyglada to to jak dawniej pamieci Simm(hehhe pamietacie je 60ns to byla zawrotna szybkośc) i dokładnie stosowało sie na płytach nie posiadajacych cachu. mnie j wiecej do czasu prockow do 266 MHZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stalker Opublikowano 24 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2002 Taka plytka z cache-em pasuje tylko do przystosowanych do tego plyt. Oczywiscie sa to stare plyty maksymalnie pod 586. Nawet jesli udaloby sie zrobic jakas dziwna przejscowke to i tak bedzie to nieoplacalne poniewaz te uklady sa stare i wolne, tylko spowolnilyby caly uklad. Dlatego jest to interesujaca propozycja tylko dla posiadaczy plyt z odpowiednim gniazdem na tego typu uklady. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizjonerek Opublikowano 24 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2002 Taka plytka z cache-em pasuje tylko do przystosowanych do tego plyt. Oczywiscie sa to stare plyty maksymalnie pod 586. Nawet jesli udaloby sie zrobic jakas dziwna przejscowke to i tak bedzie to nieoplacalne poniewaz te uklady sa stare i wolne, tylko spowolnilyby caly uklad. Dlatego jest to interesujaca propozycja tylko dla posiadaczy plyt z odpowiednim gniazdem na tego typu uklady.swieta racja . to by wygladalo tak jak byś do A1600+ wlozyl pamieci sdram66mhz(niesławne LX) totalne dno nie ma sensu cokolwiek z tym robic . chyba ze taki ladny do kuczy bryloczek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpak Opublikowano 24 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2002 ja pierwszy raz słysze o czym takim ..i raczej watpie aby cos takiego dało sie podpiac do nowych procków ..jak dla mneito jakis kit Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-Nat- Opublikowano 24 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2002 Hmm no coz, myslalem o odkupieniu tej kostki od niego, ale jak mowicie ze to takie bezuzyteczne to nic z tego ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizjonerek Opublikowano 24 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2002 Hmm no coz, myslalem o odkupieniu tej kostki od niego, ale jak mowicie ze to takie bezuzyteczne to nic z tego ;)Nat nie ma sensu i tak z tym nic wlasciwie nie zrobisz .wydasz kase nie potrzebnie . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Avandrel Opublikowano 24 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2002 A pamiętacie stare dobre czasy jak do karty graf można było dołożyć ram?! Pomyślcie teraz że np. zmieniasz procka w karcie graficznej i dokładasz 64 ram. Tylko klienci mieli by za dobrze... i za mało płacili Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 24 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2002 to w 486 jest takie gniazdo kolorem jak agp ale zadna karta tam nie wejdzie bo przewaznie musiala by byc dluga jak plyta glowna jest szeroka to chyba takie cos jeszcze jest modool pamieci go chipsetow na i815 z grafa zintegrowana zeby ta grafa z ramu nie ciagla tylkoz e taniej chodzily jakies inne slabsze cale karty graf :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizjonerek Opublikowano 25 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2002 A pamiętacie stare dobre czasy jak do karty graf można było dołożyć ram?! Pomyślcie teraz że np. zmieniasz procka w karcie graficznej i dokładasz 64 ram. Tylko klienci mieli by za dobrze... i za mało płaciliechhhhh to były czasy . pamietam jak miałem S3 Virga dołozyłem kostki sojo(pamieci ) i miałem S3 Virga 4mb Ale to była maszyna :)))) w porówenaniu np. do takiej Tridentki na Isa(chociaż przy localBusie sie kryła) pamietacie to zlącze ? localBus??? heheh długości 3/4 płyty glównej ale jaką miało zawrotną prędkośc ;)) :roll: 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 25 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2002 localBus??? heheh długości 3/4 płyty glównej ale jaką miało zawrotną prędkośc ;)) :roll: 8)Tia mialem w 486stce swietej pamieci EISA & Vesa Local Bus. Na vesa lezal ultra nowoczesny akcelerator grafiki 2D WesternDigital z az 1 MB pamieci przez co dzialal w kolorze 16 bitowym. Na EISA oczywiscie kontroler SCSI Adapteca i dysk Mach4 czy jakos tak Seagate'a o zabojczej pojemnosci prawie 1 GB Biorac pod uwage ze wczesniej pykalo sie na 286 to byl to postep znaczny ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizjonerek Opublikowano 25 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2002 localBus??? heheh długości 3/4 płyty glównej ale jaką miało zawrotną prędkośc ;)) :roll: 8)Tia mialem w 486stce swietej pamieci EISA & Vesa Local Bus. Na vesa lezal ultra nowoczesny akcelerator grafiki 2D WesternDigital z az 1 MB pamieci przez co dzialal w kolorze 16 bitowym. Na EISA oczywiscie kontroler SCSI Adapteca i dysk Mach4 czy jakos tak Seagate'a o zabojczej pojemnosci prawie 1 GB Biorac pod uwage ze wczesniej pykalo sie na 286 to byl to postep znaczny ;) Dokładnie Marco to była dopiero machina :)) mozna było pograć a predkosc przyprawiała o zawrót głowy(zwłaszcza ze koledzy pykali na XT bez HDD i z Herkulesem na pokoładzie( biorąc pod uwage wysko rozdzielczośc tej karty jak dobrze pamietam gdzieś ok 700x400 oczywiscie w odcieniach szarosci to nie była taka zła) pamietam jak miałem 386sx33Mhz ale podkręciłem na 40 do teraz nie wiem jakim cudem :idea: i gdd caviara 600Mb echhh gdzie te czasy :)) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuri Opublikowano 25 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2002 localBus??? heheh długości 3/4 płyty glównej ale jaką miało zawrotną prędkośc ;)) :roll: 8)Tia mialem w 486stce swietej pamieci EISA & Vesa Local Bus. Na vesa lezal ultra nowoczesny akcelerator grafiki 2D WesternDigital z az 1 MB pamieci przez co dzialal w kolorze 16 bitowym. Na EISA oczywiscie kontroler SCSI Adapteca i dysk Mach4 czy jakos tak Seagate'a o zabojczej pojemnosci prawie 1 GB Biorac pod uwage ze wczesniej pykalo sie na 286 to byl to postep znaczny ;) Dokładnie Marco to była dopiero machina :)) mozna było pograć a predkosc przyprawiała o zawrót głowy(zwłaszcza ze koledzy pykali na XT bez HDD i z Herkulesem na pokoładzie( biorąc pod uwage wysko rozdzielczośc tej karty jak dobrze pamietam gdzieś ok 700x400 oczywiscie w odcieniach szarosci to nie była taka zła) pamietam jak miałem 386sx33Mhz ale podkręciłem na 40 do teraz nie wiem jakim cudem :idea: i gdd caviara 600Mb echhh gdzie te czasy :)) he he aż się zbiera na wspomnienia, to były czasy, 286-17MHz, 40MB hdd, , mega ramu i pół megowa grafika!!! full wypas a teraz wszystko mało :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ld Opublikowano 25 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2002 Cos takiego bylo w starych plytach dla 486 i wczesnych pentium. Zdazalo sie ze niektore plyty nie mialy keszu tylko specjalne gniazdo w ktore wkladalo sie taka pamiec. ps. kiedys wlasnie kesz lev.2 byl umieszczany na plycie a nie w jadrze procka. Hmm a daloby sie to zamontowac np. na mojej plytce ? :roll: Wtedy by byla jazda :P Niestety taka mozliwosc istniala tylko w starszych plytach glownych. :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 25 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2002 Niestety taka mozliwosc istniala tylko w starszych plytach glownych. :) Przy czym nie dawało to specjalnego skoku wydajności. Dałem kiedyś wątek na ten temat. Wydajność proca 133 Mhz po dodaniu 128 Kb cache wzrosła o 1.5% wg Sandry. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...