Skocz do zawartości
ufoufnal

Łączenie Miedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zestawik chlodzenia wodnego i go poddalem lekkiej modyfikacji, tak ze rurki z nagrzewnicy idace do pojemnika z woda sa miedziane co daje dodatkowa powierzchnie odpowadzania ciepla ale nie wiem jak polaczyc 2 rurki. Sa dopasowane idealnie (jedna wchodzi jakies 1.5 w druga) i chce je uszczelnic ale tak by nie bylo sladu bo caly zestawik jest piekny :D i nie chce uzywac szarych badziwi jak poxipol, poxilina czy sylikon.

Ma ktos jakis pomysl?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam lutowanie.

Moja metoda to kuchenka gazowa + lutownica + cyna

... mimo że robiłem coś takiego pierwszy raz, to nawet nieźle wyszedł mi trójnik zrobiony z kolanka i redukcji :lol: - najważniejsze że wszystko jest szczelne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:blink:

brazem, na kuchene gazowej ??

fajnie parownik sobie zrobie sam  :razz:

1353046[/snapback]

parownika nie da rady albo będzie ciężko... , rurki tak

Właściwie to da rade lutować brązem każdą miedz która jest rozgrzana do czerwoności(mówie o takim mocnym czerwonym). W porównaniu do cyny brąz jest dużo lepszy - sam wchodzi w zakamarki i nie pływa jak cyna

Edytowane przez chuckie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cyna rowniez wchodzi pieknie w zakamarki moim zdaniem to najleprzy sposob polaczenia rorek miedzianych  :) jak masz to uzyj do tego jakiegos malego palnika :)

1353953[/snapback]

Ahhh błądzisz synu błądzisz :) Sprubuj brązu poczujesz różnice. Zawsze chwale tych którzy umieją efektownie lutować cyną, to ciężka sztuka(mam na myśli twardy lut). A najlepszym połączeniem rurek miedzianych jest srebro, niestety pałeczki srebra to droga sprawa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość GrzegorzBoss13

Oczywiście że cyną B) tylko przed lutowaniem dobrze wyczyść czyścikiem do miedzi i daj paste grzej dopóki pasta nie zrobi się srebno-biała i wtedy przykładaj cyne :wink: tylko uważaj żebyś nie narobił sopli :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ahhh błądzisz synu błądzisz :) Sprubuj brązu poczujesz różnice. Zawsze chwale tych którzy umieją efektownie lutować cyną, to ciężka sztuka(mam na myśli twardy lut). A najlepszym połączeniem rurek miedzianych jest srebro, niestety pałeczki srebra to droga sprawa

1354177[/snapback]

Po tym co napisałeś jak kidykolwiek będe lutował kupię kawałek brązu i zobacze. :)

Tak na marginesie

Może wiesz jaka jest temperatura topnienia brązu a jaka cyny ??

Miałem to w szkole na technologii ale nie pamiętam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem że cynie dużo nie trzeba ale za to dla brązu trzeba ze 800-900C żeby efektownie lutować. powierzchnia musi być cały czas ogrzewana. Nie wiem ale palnik bernzomatic z propanem da rade spokojnie z rureczkami i lutowaniem brązem/ srebrem bądz innym ustrojstwem :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość GrzegorzBoss13

Do brązu jak niemasz palników dobry jest PENCIL TORCH :-P ten z allegro osiąga on nawet do 1300*C także spokojnie wystarczy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do brązu jak niemasz palników dobry jest PENCIL TORCH  :-P  ten z allegro osiąga on nawet do 1300*C także spokojnie wystarczy  :)

1356073[/snapback]

o chyba mam takiego :P

za 12 czy 15 zeta :P

do lutowania miedzi idealny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość GrzegorzBoss13

Zwłaszcza miedzianą, wiedząc, że miedź bardzo szybko transportuje ciepło. Jakbyś miał palnik, co by grzał rurkę ze wszystkich stron, to można by było coś takiego stosować.

1357541[/snapback]

Wystarczy z jednej strony nagrzewać tak jak muwisz miedź bardzo szybko przewodzi ciepło i dlatego wszędzie będzie taka sama temp. :) Aby rozgrzać rurki do momentu topnienia cyny wystarczy jakieś 5-10sekund :wink: Nawet używałem do instalacji CO w domu i wszystko gra :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o chyba mam takiego :P

za 12 czy 15 zeta :P

do lutowania miedzi idealny

1357048[/snapback]

cyna może?? ale do brązu to za chiny ludowe nie da rady słabe to to strasznie.

Wystarczy z jednej strony nagrzewać tak jak muwisz miedź bardzo szybko przewodzi ciepło i dlatego wszędzie będzie taka sama temp.  :)  Aby rozgrzać rurki do momentu topnienia cyny wystarczy jakieś 5-10sekund  :wink: Nawet używałem do instalacji CO w domu i wszystko gra  :lol:

1357648[/snapback]

Jeśli chodzi o miedz przewodność jej jest wysoka lecz i tak strasznie nie jest z tym nagrzaniem, poprostu ciężko ją zrobić na czerwono później już jest łatwo utrzymać taki kolor. Stygnięcie strasznie denerwuje ile razy sie poparzyłem przez to że zapominam że to tak wolno stygnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o miedz przewodność jej jest wysoka lecz i tak strasznie nie jest z tym nagrzaniem, poprostu ciężko ją zrobić na czerwono później już jest łatwo utrzymać taki kolor. Stygnięcie strasznie denerwuje ile razy sie poparzyłem przez to że zapominam że to tak wolno stygnie

1357992[/snapback]

Ja próbowałem miedź nagrzać i tak drucik miedziany 0,5 mm szybko się nagrzewał i topił, natomiast blaszka miedziana taka z łady to tylko zrobiła się czerwona i za chiny ludowe nie chciała się zacząć topić, posiadam taki palniczek "stojący" do kupienia na allegro z własnym iskrownikiem i ten iskrownik szybko mi wysiadł i czekam, aż kumpel zużyje swoją zapalniczkę.

Odnośnie stygnięcia, to polecam zakupić jakiś porządny wentylator na 230V i ustawić tak, żeby dmuchał na to co ogrzaliśmy - stygnie bardzo szybko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnośnie stygnięcia, to polecam zakupić jakiś porządny wentylator na 230V i ustawić tak, żeby dmuchał na to co ogrzaliśmy - stygnie bardzo szybko.

I to w temacie o WC takie rzeczy ludzie piszą.. wstyd :wink: MOKRA SZMATA załatwia stygnięcie 10 razy szybciej niż powietrze.

Ja uzywam palnika na propan butan i calkiem niezle idzie lutowanie twardym lutem. kupuje twardy lut w sklepie instalacyjnym i cheja

Ja też lutuję zwykłem palnikiem na bropan-butan ino używam normalnej party, czyścika i cyny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz jakie naprężenia powstają w momencie szybkiego stygnięcia? Tak się hartuje stal. To nie jest dobry sposób. Pozatym przy chłodzeniu z tych 800-900 stopni, to woda z tej szmaty w miejscu styku szybko odparuje i szmatka może pójść z dymem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz jakie naprężenia powstają w momencie szybkiego stygnięcia? Tak się hartuje stal. To nie jest dobry sposób. Pozatym przy chłodzeniu z tych 800-900 stopni, to woda z tej szmaty w miejscu styku szybko odparuje i szmatka może pójść z dymem.

Napisałem jak ja to robię, co u mnie się sprawdza i w 100% działa - u innych z resztą też, było o tym trochę wypowiedzi na forum. szmaty ani jednej nie spaliłem, miedź się nie hartowała. Czasem specjalnie ją rozhartowywałem, żeby była bardziej miękka i po takim studzeniu nadal miękka pozostawała.

To tylko propozycja i sposób, jak ja to robię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tam lacze rurki miedziane przy pomocy cyny nad kuchenka gazowa ... nagrzewa sie szybko i 99% osob ma kuchenke :)

co do lutowania srebrem: to juz chyba przerost formy nad trescia (jesli chodzi o chlodzenie kompa ... <- chodz mi o chlodzenie wodne bez FC i azotu)

edit: 2*ort + dopisek krotki ...

Edytowane przez misiek-cos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość GrzegorzBoss13

Na kuchence próbowałem troche ciężko ale daje rady :D . Jeśli chodzi o schłodzenie miedzi to też używam mokrej szmatki i nic się nie przypala :D stygnie szybko :lol: Mam ten mały palnik tyle że go musze trzymać (ten drugi) i jakoś daje rady rozgrzać i cyna się topi :D Ale do rozgrzania do czerwoności to nie wiem :blink: nie próbowałem B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1358524[/snapback]

wzruszajace :) Jak lutujesz np nagrzewnice to mozesz sobie wlac do niej wode i nie powinna sie zagotowac :))) A co do szmaty to tez dobry powysl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi