Skocz do zawartości
dj_bobo

Jaka Przyczyna? - Awaria Kabelka Zasilającego Hd

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie drodzy forumowicze!!

To mój 1. post na tym forum i chciałbym zapytać doświadczonych fachowców komputerowych o przyczynę awarii jednego kabelka zasilającego dysk twardy czy CD-ROM itp.

Otóż kupiłem niedawno nowy dysk twardy SAMSUNG 120GB 8MB 7200rpm (IDE nie S-ATA), włożyłem go w miejsce starego dobrego aczkolwiek już mocno terkoczącego i głośnego "łożyskowo" dysku IBM 25GB 5400rpm i przez krótki okres czasu miałem z tym Samsungiem problemy. Po zainstalowaniu systemu WinXP Pro na 10MB partycję dysk po paru godzinach pracy stracił prędkość (transfer spadł do max. 2 MB/s!!, a był wcześniej ok. 60MB/s na tej partycji -> pomiar w Nero). Sformatowałem partycję systemową jeszcze raz i było OK. Potem co drugie czy trzecie uruchomienie kompa dysk nie był widoczny przez BIOS i rzecz jasna komp nie startował (musiałem otwierać kompa i wyjmować i wkładać ponownie kabelki do dysku).

Po kilku dniach jeden znajomy podpowiedział mi, żebym podpiął dysk pod inny kabelek zasilający i.... problemu do dnia dzisiejszego już nie ma!!! :-) Dysk jest rewelacyjny - szybki i cichy (cisza była dla mnie NAJWAŻNIEJSZA, gdyż od dłuższego czasu zwracam uwagę na cichą pracę komputera i czasochłonne modyfikacje z tym związane).

Ale co do tego uszkodzonego kabelka - stary dysk nadal działa na tym kablu (nowy ma problemy tak jak opisałem powyżej). Kiedyś podpiąłem do drugiego rozgałęźnika tego kabla od HDD wentylatorek od GeForce'a 2Ti na 5V (bo strasznie gwizdał na standardowym napięci 12V) i zauważyłem przy okazji problemów z Samsungiem, że obydwa kabelki (czerwony i czarny) od wentylatora grafiki są lekko osmolone (ciemny kolorek przy wtyczce).

Stąd moje pytania:

1) Co było powodem przysmażenia się kabelków od wentylatorka GeForce'a i awarii kabla zasilającego HDD??

2) Czy ten kabel zasilający można naprawić (obecnie nie korzystam z niego, ale w przyszłości mogę mieć taką potrzebę).

3) Czy to, że podpiąłem nowoczesny dysk Samsunga do niepewnego kabelka zasilającego mogło mu jakoś zaszkodzić? Teraz jest z dyskiem wszystko OK.

Oto mój sprzęt:

- Obudowa serwerowa Big Tower 64cm wys. oklejona matami bitumicznymi 2mm na ściankach bocznych i 2-4 warstwami korkla drzewnego 2mm na prawie wszystkich ściankach (z wyjątkiem tylnej) - mieści w sumie 6 cichych wentyli 80mm

- Zasilacz serwerowy Highlight 300W +2xPAPST 80mm sterowany potencjometrem 140Ohm przykręconym do tylnej ścianki kompa (usunąłem czujniki temp. przy obu PAPST'ach). Na górnej ściance zasilacza jest potężnie ożebrowany aluminiowy radiator i nad zasliczem hulają 2 wentylatory ciągu 80mm ustawione na 5V.

- Athlon XP 2000+ 1.712V (nie kręcony) + Arctic Cooling Copper Silent 2L (1. stopień z 3 --> max. 1500obr./min)

- Gigabyte GA-7VR VIA KT333

- RAM DDR 384MB 266MHz

- GeForce'a 2Ti 64MB DDR (chłodzony pasywnie poprzez radiator ze slotowego Celerona - bez żadnego zamocowanego bezpośrednio wentylatora)

- HDD SAMSUNG 120GB 7200rpm 8MB cache (IDE), położony na profilu polipropylenowym na dnie obudowy - dmucha na niego AC 80mm (1000-2000rpm)

- DVD-ROM LG 16x

- CD-RW TEAC x12x40x48

- FDD TEAC

- SONY '17 Trinitron CPD G220 (1024x768 32b 119Hz) z hubem 4xUSB na bocznej ściance --> większość LCD wymięka przy tej czarnej jak ciało doskonale czarne Bolzmanna żyletce!! ;-)

- oraz inne drobne mniej ważne rzeczy

To tyle. Z góry dzięki za odpowiedzi.

Pozdrawiam,

dj_bobo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jak? Nikt nie pomoże? :( Skąd to zwarcie i przysmażenie tych kabelków od wentylatorka chodzącego na 5V pożyczającego prąd od kabla HDD? Czy to normalne zjawisko i czy można ten kabel HDD przywrócić do stanu używalności?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osmolenie to najprawdopodobniej efekt słabego docisku (styku) pinu we wtyczce i dysku. Dyskowi, skoro chodzi normalnie nie powinno nic się stać (5v zasila elektronikę).

Kabel da się doprowadzić do poprzedniego stanu, trzba kupić w elektronicznym nowy pin (?- nie wiem jak to się nazywa, ale będą wiedzieli o co chodzi) i najlepiej nową palstikową wyczkę żeby to jakoś estetycznie wyglądało.

Sam zbieram się już od pół roku, żeby wymienić u siebie jedną wtyczkę, która okopciła się przy okazji używania przy karcie graficznej, ale skoro jest tyle wolnych... :)

Aha, i podociskaj metalowe piny we wtyczkach jakąś małą pęsetą tak, żeby trochę 'zmniejszyć' ich średnicę. Ciężej się będzie podpinało, ale masz wiekszą pewność że nie będzie już takich niespodzianek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi