PSYLO Opublikowano 26 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 Witam :) :wink: Mam problem z zasilaczem Chieftec HPC-360-202-DF. Kupiłem go, bo stwierdziłem, że nie stać mnie już dłużej na ryzykowanie sprzętu z winy PSU magicznej firmy "L&C". Już od samego początku wydawało mi się dość dziwne, że zaraz po podłączeniu usłyszałem "buczenie" w tylnych głośnikach (karta SB Live! 5.1, głośniki T5900). Wcześniej wszystko było normalnie, cicho. Buczenie wydobywa się tylko jak podłączę do karty wtyczkę sygnałową tych satelitek (czarna). Czy to normalna cecha tego zasilacza? Druga, gorsza sprawa jest taka - komputer się zaczął od czasu do czasu nagle wyłączać. Tak jakbym mu po prostu odłączył zasilanie z kontaktu. To dość denerwujące - przyznacie sami... Nie dość, że utraciłem trochę niezapisanych danych to jeszcze ryzykuję uszkodzeniem dysków... Gdy takie coś się działo musiałem wyłączyć całkowicie prąd (przyciskiem na listwie zasilającej) i po ponownym włączeniu dopiero załączyć komputer. Jakby tego było mało - pewnego dnia komputer się znowu wyłączył. I nie byłoby w tym już nic nowego, gdyby nie to, że teraz go nie mogę włączyć! Po włączeniu prądu na listwie aktywują się urządzenia USB, jednak gdy wciskam power na obudowie komputer dostaje przez ułamek sekundy prąd po czym spowrotem gaśnie i nic już się nie dzieje. Próbować włączyć go wtedy też nie mogę bo nic się nie dzieje. Zaniosłem Chieftec'a do sąsiada, sprawdziłem - i niby działa... Podłączyłem u siebie mój stary zasilacz L&C - wszystko działa w porządku. Wpinam z powrotem Chieftec'a do siebie i dalej nic. Nie daje oznak życia... :-| O co tutaj chodzi? Czy to ja coś robię źle? Czy może pisać już reklamację sprzętu? :unsure: Dzięki z góry za wszystkie rady... Na koniec daję jeszcze mój konfig: AthlonXP 2000+ (OC) [Pentagram Freezone QC-80 AlCu] ECS L7VTA 512MB DDR Gigabyte Radeon 9600Pro (OC) [AC VGA Silencer Rev.3] 1 napęd optyczny (combo, LG) 2 dyski (Samsung 160GB & Seagate 40GB) SoundBlaster Live! 5.1 + Creative Inspire T5900 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mn1ch Opublikowano 27 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2005 Moim zdaniem te zasialcze są trefne, u mnie tez jest buczenie w glosnikach, ktore ustapilo po uziemieniu obudowy, napiecia skacza zwlaszcza na linii 12V. Mam zamiar go zareklamowac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PSYLO Opublikowano 27 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2005 Uziemnieniu obudowy...? Tzn co konkretnie zrobiłeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mn1ch Opublikowano 27 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2005 polaczylem kablem obudowe kompa z kaloryferem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 28 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2005 Coś chyba jest z tymi szefami! Wymieniłem ostatnio na model 360-202 DF i 12 V tesh mnie niepokoi w stresie są znaczne odchyłki!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...