Pawiu Opublikowano 27 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2005 Witam! Mam straszny problem z dzwiękiem po podłączeniu do wejscia line-in sygnału dzwiekowego z karty TV Kwold ltv883. Przy takim podłączeniu dzwięk jest strasznie zakłócony, pojawiaja się trzaski, buczenie, uruchamianie winampa czy innnego programu wyzwala jeszcze większe zakłócenia. Nie moge w ten sposob ogladac telewizji (komfort dzwieku - poziom 0). Jeśli tylko wyjme przewod z line-in na plycie glownej od karty tv to zakłocenia w glosnikach lub sluchawkach ustaja.Trzaski pojawiaja sie juz przy ladowaniu systemu (mruga dioda dysku-trzaski, rusza cd-rom - trzaski i buczenie), pozniej nawet ruch myszka, przeciaganie folderow itp wywoluje zakłocenia. Co ciekawe jesli podłącze glosniki bezposrednio do kartu TV (pomijajac line-in) to dzwiek jest idealny.Probowalem juz wszystkiego, zmiana dysku, nowy bios, zmiana grafiki, osobna dzwiekowka inny zasilacz i dalej jest ten problem. Nie pomaga tez wyciszanie w mikserze odtwarzacza CD, kabelek od cd-romu na plycie tez wypialem.Reinstalacja systemu tez nie pomaga, ani nowe stery do dzwieku i plyty glownej, ani osobne uziemianie kompa. Czy ktoś wie co może być przyczyną?????? Za jakiekolwiek pomysły będę wdzięczny, bo moje powoli się wyczerpują. Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ste3an Opublikowano 28 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2005 to normalne ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawiu Opublikowano 28 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2005 to normalne ;) 1354401[/snapback] chyba żartujesz... dla mnie to nie jest normalne :( Masz ten sam problem skoro piszesz że "to normalne"? czy poprostu piszesz aby pisać? Może jakieś bardziej konstruktywne pomysły? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ste3an Opublikowano 28 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2005 pomysl kolego komp jest urzadzeniem ktore sklada z wielu elementow proc plyta ram itd. to wszystko wplywa na zaklocenia :) wiec ja podlaczysz cos pod line-in nie dziw sie ze szumi ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotruśPan Opublikowano 28 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2005 @ ste3an Czy ty słuchasz ciągle muzyki ze zdartych płyt gramofonowych??? Zastanów się co piszesz. :lol: @ Pawiu Czy twoja płyta jest na NF2? Miałem kiedyś styczność z płytą Gigabyta na NF2 i na niej objawy były identyczne jak te, które Ty opisujesz. Jedyna różnica polega na tym, że w tamtym kompie pod dźwiękówkę nie było podłączone nic poza głośnikami. Próbowałeś ściszyć Line in w mikserze? Sprawdź kartę TV na innej płycie np. u kumpla. Obniż przyspieszenie sprzętowe dla karty dźwiękowej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ste3an Opublikowano 29 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2005 @ ste3an Czy ty słuchasz ciągle muzyki ze zdartych płyt gramofonowych??? Zastanów się co piszesz. :lol: @ Pawiu Czy twoja płyta jest na NF2? Miałem kiedyś styczność z płytą Gigabyta na NF2 i na niej objawy były identyczne jak te, które Ty opisujesz. Jedyna różnica polega na tym, że w tamtym kompie pod dźwiękówkę nie było podłączone nic poza głośnikami. Próbowałeś ściszyć Line in w mikserze? Sprawdź kartę TV na innej płycie np. u kumpla. Obniż przyspieszenie sprzętowe dla karty dźwiękowej. 1356040[/snapback] sluchaj koles do mnie sie odczep :mad: to jest normalne jak ze line-in szumi u ciebie tak nie jest hmm to ty wlasnie jestes gluchy :lol: to co ty wypisujesz za glupoty to nawet nie skomentuje tuner tv jest ci rzecza obca akurat posiadam tuner co kolega wyrzej i rozumiem jego problem ten szum nie jest dokuczliwy :) ale jest ;) ot jest normalny objaw wejscia liniowego :) bo najwyrzej jakosci to to w kompach nie jest :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotruśPan Opublikowano 29 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2005 @ ste3an Niestety mylisz się - jestem w posiadaniu karty TV LifeView podłączanej dokładnie tak samo jak ta z tematu. Hmm mówisz o szumie - tak oczywiście szum jest na mojej karcie ale tylko przy ustawieniu A2 Stereo. Są to delikatne, ciche świsty przebijające się przez inne dźwięki. Natomiast już przy ustawieniu Nicam Stereo żeby te świsty usłyszeć trzeba mocno podkręcić głośność i czekać na moment ciszy w programie (wg Nero Wave Editor stosunek sygnał/szum 65dB). To tyle jeżeli chodzi o moją osobę. Wracająć do tematu to autor wyraźnie napisał o zakłóceniach, które nie pozwalają na komfortowy odbiór TV. Napisał wyraźnie "buczenie i trzaski" a nie szum. Właśnie z takim przypadkiem zakłóceń spotkałem się kiedyś na wspomnianej płycie Gigabyte'a. W tamtym przypadku pomogło dopiero zainstalowanie dźwiękówki PCI ale u Pawia nawet to nie pomaga. P.S. Pod wejście Line in w karcie dźwiękowej podłączałem już różne urządzenie od odtwarzacza MP3 na mojej wieży kończąc (nagrywanie kaset MC na MP3) Forum jest po to żeby pomagać. Ja staram się to robić. Peace :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ste3an Opublikowano 29 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2005 (edytowane) a ktore karty podlacza sie inaczej niz pod line-in :P ? i nie myle sie jak ty a jesli nie ma konfortu to niech pojdzie do serwisu jak na gwrze moze wadliwy model ma ;) aha i mnie nie pouczaj co mam robic na forum mam troche wiekszy starz i wklad w to forum i pomoc uzytkownikom na rozne zagdnienia :) Edytowane 29 Marca 2005 przez ste3an Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotruśPan Opublikowano 29 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2005 Nie no przecież napisałem "peace". <<a ktore karty podlacza sie inaczej niz pod line-in :P ?>> Można podłączać pod AUX (ale to to samo) lub www.benchmark.pl test kart TV przeczytaj co piszą o AverTV GO 007 FM <<i nie myle sie jak ty>> Ale o so chozi? <<aha i mnie nie pouczaj co mam robic na forum mam troche wiekszy starz i wklad w to forum i pomoc uzytkownikom na rozne zagdnienia :)>> Respect dla starego wyjadacza forum :wink: Ja niestety jestem trochę krócej na tym forum co nie oznacza, że nie mogę zwrócić komuś uwagi gdy ten zamiast rady pisze "to normalne". Przyznaję, uwagę tą zwróciłem w niewłaściwy sposób. Jednak musisz przyznać, że Twoja rada była niewłaściwa. Nie twierdzę że nie masz racji. Owszem HDD, CPU i inne ustrojstwa powodują zakłócenia (wiele razy to sprawdzałem) ale są one poniżej/na równi z poziomem szumu generowanego przez k. dźwiękową. Tak przynajmniej jest w moim przypadku. Jeżeli mogę to proponuję zakończyć tą kłótn...ehh wymianę zdań. Peace Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ste3an Opublikowano 29 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2005 peace :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawiu Opublikowano 29 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2005 Witam! Ogólnie dzieki za zainteresowanie i wszystkie pomysły :) Pozdrawiam i czekam na dalsze pomysły :) :) :) @ Ste3an Jeżeli dla Ciebie wejśćie line-in służy do tego żeby wytwarzało szum i buczenie to ja Ci naprawde nie zazdroszcze :lol: Według mnie powinno działać zgodnie z przeznaczeniem, bo chyba w taki celu zostało zaprojektowane. Zresztą jak pisałem to nie są lekkie szumy, lecz coś co uniemożliwia prace na kompie... PiotruśPan miał rację zwracając Ci uwage, wiec nie wiem skąd Twoje agresywne odpowiedzi... Szczerze mówiąc odpowiedzi w stylu "to normalne" od kogoś "z większym stażem" chyba nie za dobrze o nim świadczą. Pozdrawiam :) @ PiotruśPan Dzięki za rady. Mam nadzieje że będzie jakiś efekt :) Może problem jest w samej karcie (wadliwy egzemplarz)... tylko dziwi mnie że znalazłem na necie pare osób z tym samym problemem... PozdrO!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ste3an Opublikowano 29 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2005 pomysl troche zanim kogos osadzisz ja z piotrusiem sobie wytlumaczylismy poprostu sie nie zrozumielismy ot co :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...