Skocz do zawartości
hardy99

366/366 Czy 400/333 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam proca Sempron 2400+ i 2x256 MB OEM 333 MHz. Jaką szybkość proca wybrać 1830 MHz czy 2000 MHz. Przy pierwszym krecę proca na 1830 MHz (10x183), a pamięci na 366 MHz czyli pracują synchronicznie. W drugim proc na 2000 MHz (10x200) pamięci zostają 333 MHz (tu moge zmiec timmingi np. na 2-3-3-8 z domyślnych 2.5-3-3-7). Co lepiej 366/366 czy 400/333 ? Jedne wyniki testów przemawają na jeden wariant, a drugie na inny. Pamięć za nic nie pójdzie na 400 (370 to max), a ustawić np. 400/366 nie mogę. Zależy mi na szybkości w grach.

Edytowane przez hardy99

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli zalezy ci na szybkosci w grach to wybierz wersje druga czyli proc puszczony asynchro na 2Ghz.

1355972[/snapback]

Eee... A co mu da troszkę więcej MHz na procku w grach kiedy będzie miał opóźnienia z powodu braku synchroniczności pomiędzy ramem i prockiem. Przecież w grach liczy się nie tylko szybkość proca ale i przepustowość ramu, która przy asynchroniczności drastycznie spada, jeśli mamy doczynienia z AXP Sempronami czy też Duronami.

Edytowane przez Marcin_86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam sie, ze przy trybia asynchro spadnie wydajnosc, ale bez przesady nie az tak drastycznie. Moze to byc spadek rzedu kilku procent, a wydajnosc proca w przypadku drugiej opcji wzrasta o 10% wiec ogolnie powinien byc zauwazalny nieduzy wzrost wydajnosci calego systemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej synchro i najmniejsze timingi jakie sie uda wycisnąć, zaręczam że będzie działać dużo szybciej niż asynchro (asynchro u AMD ale nie 64,to spory spadek wydajności)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W 3DMarku 2001 przy 400/333 (2 GHz) mam ok. 150 pkt więcej, w 03 mniej o 30 pkt, w 05 róznicy nie widze. W grach jest róznie w Half-Life 2 była z jedna klatka więcej przy 366/366. Normalnie w grach róznicy nie widze żadnej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi