Skocz do zawartości
SACZI

Czy C++ Builder Jeszcze Żyje?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie natury ogólnej, czy C++ Builder jeszcze jest rozwijany?

Wiem, że powstało wiele środowisk programistycznych Borlanda, które kompilują różne odmiany jezyka C (BuilderX, C# itd), czyli generalnie działajacych pod .NET.

Interesuje mnie jednak stary, dobry kompilator C++ Builder, czy on nadal jest rozwijany?

Słyszałem, że Delphi 2005 zawiera w sobie kompilator i środowisko projektowe C++ Builder (wiem, że to się kupy nie trzyma).

Po za tym, co ciekawego wprowadziło Delphi w wersji 2005?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie też słyszałem że C++ Builder miał być jako składnik Delphi. Niestety na stronce nie pisze żeby był już w Delphi 2005. Szkoda że Borland olał C++ Buildera, bardzo fajnie się w nim programowało. Ja przeszedłem się na Visual C++, Tobie też polecam. Na Borlanda już nie licze ale jakby tak wydał 64bit kompilator C++ i mógłbym przekompilować swoje programy to bym się nie obraził. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyżby C++ "umierało"? :sad:

Przecież w czystym C++ i asemblerze pisane sa systemy operacyjne ..., a tu firmy programistyczne olewają ten język!

Tak samo ma się sprawa z aplikacjami czasu rzeczywistego lub/i sterującymi przez komputer różnymi urządzeniami: przecież napisanie to w .NET spowoduje zwolnienie działania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co Ty gadasz.

Borland robi przecież C++ BuilderX, MS świetnego Visual C++, który w wersji 2005 będzie miał dodatkowo rozszerzenie C++/CLI. Jest jeszcze gcc i inne kompilatory. C++ jest dalej rozwijany i nie zniknie prędko.

Jedynie Borland rozłączył VCL i C++ ze sobą. Dla mnie teraz już to nie ma znaczenia, jednak dla firm, które wcześniej korzystały z Buildera ma dość duże znaczenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Borland robi przecież C++ BuilderX, MS świetnego Visual C++, który w wersji 2005

Tylko, że te środowiska pracują pod .NET, a ja jakoś nie mogę dostrzec jego zalet.

Wady i owszem: najprostsze programy są ociężałe i pamięciożerne.

To jednak może dlatego, że nie jestem zawodowym programistą ani nawet informatykiem.

Szkoda mi jednak C++ Buildera, na którym poznawałem tajniki propgramowania w C++ i mam do niego niejako sentyment.

Ja przeszedłem się na Visual C++

Na którą dokładnie wersje się przesiadłeś??

Ja kiedyś próbowałem VC++6, ale zarzuciłem jego naukę. Pamiętam, ze jest strasznie zagmatwany. BCB mi przypadł do gustu, tym bardziej, że dzieki niemu po raz pierwszy połączyłem się z zewnętrznym urządzeniem przez RS232.

PS Co wniesie nowego VC++2005 (mam betę), że tak o nim głośno w sieci? Będzie wspierał Win32?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przesiadłem się na Visual C++ .NET 2003 i ani jednej aplikacji pod .NET w nim nie napisałem :) Cały czas pisze programy pod Win32 i ten Visual radzi sobie rewelacyjnie. Kompilator i debugger jest o niebo lepszy od tego z Buildera. Jedyny minus to brak biblioteki tak fajnej jak VCL.

Z tego co pamiętam to nowy Visual C++ 2005 będzie oczywiście umożliwiał pisanie programów pod win32 a ma mieć dodatkowo:

- kompilator pod AMD64 (w beta1 też już jest i działa super, sprawdzałem:) )

- zwiększenie bezpieczeństwa, m.in zminimalizowanie ryzyka wystąpienia błędów buffer overflow przez inne zorganizowanie danych w pamięci

- dodanie wsparcia dla C++/CLI - może dzięki temu zaczne pisać pod .NET :wink:

i pewnie jeszcze wiele innych rzeczy, o których teraz nie pamiętam. Poszukaj na stronie MS, na pewno coś ciekawego znajdziesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam parę zarejestrowanych produktów Borlanda i jakiś czas temu (nie pamiętam konkretnie, kiedy to było) dostałem maila - list otwarty - że w związku z ogromnym zainteresowaniem C++ Builderem będzie on nadal rozwijany. Tylko nie było nic wspomniane o formie jego rozwijania :( Też jestem tym zainteresowany, gdyż najbardziej przyjemnie konstruuje mi się programy właśnie pod C++ Builderem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi