SACZI Opublikowano 27 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2005 Mam pytanie natury ogólnej, czy C++ Builder jeszcze jest rozwijany? Wiem, że powstało wiele środowisk programistycznych Borlanda, które kompilują różne odmiany jezyka C (BuilderX, C# itd), czyli generalnie działajacych pod .NET. Interesuje mnie jednak stary, dobry kompilator C++ Builder, czy on nadal jest rozwijany? Słyszałem, że Delphi 2005 zawiera w sobie kompilator i środowisko projektowe C++ Builder (wiem, że to się kupy nie trzyma). Po za tym, co ciekawego wprowadziło Delphi w wersji 2005? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 27 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2005 "Wysokoproduktywne środowisko RAD, Borland® Delphi™ 2005, zawiera języki Delphi i C# oraz wspiera platformy Win32® API i Microsoft® .NET Framework." Oprócz tego wprowadza jeszcze kilka innych rzeczy. http://www.borland.pl/delphi/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SACZI Opublikowano 27 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2005 Dzięki. Mam pytanie, czy "bawiłeś" się w Delphi 2005 pisząc aplikacjie pod Win32? Co z C++ Builderem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megabyte Opublikowano 27 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2005 No właśnie też słyszałem że C++ Builder miał być jako składnik Delphi. Niestety na stronce nie pisze żeby był już w Delphi 2005. Szkoda że Borland olał C++ Buildera, bardzo fajnie się w nim programowało. Ja przeszedłem się na Visual C++, Tobie też polecam. Na Borlanda już nie licze ale jakby tak wydał 64bit kompilator C++ i mógłbym przekompilować swoje programy to bym się nie obraził. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SACZI Opublikowano 28 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2005 Czyżby C++ "umierało"? :sad: Przecież w czystym C++ i asemblerze pisane sa systemy operacyjne ..., a tu firmy programistyczne olewają ten język! Tak samo ma się sprawa z aplikacjami czasu rzeczywistego lub/i sterującymi przez komputer różnymi urządzeniami: przecież napisanie to w .NET spowoduje zwolnienie działania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megabyte Opublikowano 28 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2005 Co Ty gadasz. Borland robi przecież C++ BuilderX, MS świetnego Visual C++, który w wersji 2005 będzie miał dodatkowo rozszerzenie C++/CLI. Jest jeszcze gcc i inne kompilatory. C++ jest dalej rozwijany i nie zniknie prędko. Jedynie Borland rozłączył VCL i C++ ze sobą. Dla mnie teraz już to nie ma znaczenia, jednak dla firm, które wcześniej korzystały z Buildera ma dość duże znaczenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SACZI Opublikowano 28 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2005 Borland robi przecież C++ BuilderX, MS świetnego Visual C++, który w wersji 2005Tylko, że te środowiska pracują pod .NET, a ja jakoś nie mogę dostrzec jego zalet. Wady i owszem: najprostsze programy są ociężałe i pamięciożerne. To jednak może dlatego, że nie jestem zawodowym programistą ani nawet informatykiem. Szkoda mi jednak C++ Buildera, na którym poznawałem tajniki propgramowania w C++ i mam do niego niejako sentyment. Ja przeszedłem się na Visual C++Na którą dokładnie wersje się przesiadłeś?? Ja kiedyś próbowałem VC++6, ale zarzuciłem jego naukę. Pamiętam, ze jest strasznie zagmatwany. BCB mi przypadł do gustu, tym bardziej, że dzieki niemu po raz pierwszy połączyłem się z zewnętrznym urządzeniem przez RS232. PS Co wniesie nowego VC++2005 (mam betę), że tak o nim głośno w sieci? Będzie wspierał Win32? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megabyte Opublikowano 28 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2005 Przesiadłem się na Visual C++ .NET 2003 i ani jednej aplikacji pod .NET w nim nie napisałem :) Cały czas pisze programy pod Win32 i ten Visual radzi sobie rewelacyjnie. Kompilator i debugger jest o niebo lepszy od tego z Buildera. Jedyny minus to brak biblioteki tak fajnej jak VCL. Z tego co pamiętam to nowy Visual C++ 2005 będzie oczywiście umożliwiał pisanie programów pod win32 a ma mieć dodatkowo: - kompilator pod AMD64 (w beta1 też już jest i działa super, sprawdzałem:) ) - zwiększenie bezpieczeństwa, m.in zminimalizowanie ryzyka wystąpienia błędów buffer overflow przez inne zorganizowanie danych w pamięci - dodanie wsparcia dla C++/CLI - może dzięki temu zaczne pisać pod .NET :wink: i pewnie jeszcze wiele innych rzeczy, o których teraz nie pamiętam. Poszukaj na stronie MS, na pewno coś ciekawego znajdziesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzymo Opublikowano 28 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2005 Mam parę zarejestrowanych produktów Borlanda i jakiś czas temu (nie pamiętam konkretnie, kiedy to było) dostałem maila - list otwarty - że w związku z ogromnym zainteresowaniem C++ Builderem będzie on nadal rozwijany. Tylko nie było nic wspomniane o formie jego rozwijania :( Też jestem tym zainteresowany, gdyż najbardziej przyjemnie konstruuje mi się programy właśnie pod C++ Builderem :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megabyte Opublikowano 28 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2005 Ja też właśnie widziałem ten list i o ile pamiętam to Builder miał być składnikiem Delphi od wersji 2005 ale w opisie Delphi nic na ten temat nie ma więc sam już nie wiem jak to ma być. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 28 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2005 Nie tylko w opise delphi nie ma. W samym delphi 2005 też(korzystałem z tej wersji) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SACZI Opublikowano 29 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2005 Kontynuacja C++ Builder Jak dla mnie rewelacja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 29 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2005 Ciekawe, zaraz poczytam. Edit. Tylko jakoś czegoś takiego w delphi nie widziałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megabyte Opublikowano 29 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2005 1357151[/snapback]No właśnie o ten list chodziło. Jest on bardzo stary i szkoda że oprócz niego nic więcej na razie nie ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SACZI Opublikowano 29 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2005 Czyli oprócz tego listu, w Delphi nie ma wsparcia dla C++ i bibglioteki VCL? To fatalnie! Chyba zacznę ssać D2005 ... albo uczyć się VC++. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 29 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2005 Chcesz screeny? Mam D2005 Architect trial na dysku zainstalowany. Ani sladu c++. Edit. http://bdn.borland.com/cpp/ Wygląda na to, że c++ bedzie dopiero w kolejnej wersji delphi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 29 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2005 C++Builder na pewno będzie kontynułowany w następnym wydaniu Borland Developer Studio. Mi to nie przeszkadza, 6 na razie mi do wszystkiego wystaracza i jest ok. Warto poczekać dłuśzej i mieć coś dobrego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 29 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2005 Tylko ciekawe kiedy bedzie BDS 4. Biorąc pod uwage ze dopiero od niedawna jest D2005(BDS 3) to najszybciej za rok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 29 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2005 Mi to nie przeszkadza, w necie nie pisze. A szybciej to pewnie go nie będzie niż za rok. :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...