flasht Opublikowano 27 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2005 Mam kilka pytan dotyczacych raid 0 ... czytalem conieco, jednak nie do konca rozwialo to moje watpliwosci. Moze zaczne od tego, iz mam plyte ABIT NF7-SL 1. Czy Raid 0 mozna utworzyc z wiecej niz 2 dyskow ? Np 80GB+80GB+80GB ... 2. Czy kontroler raid to jakas oddzielna tasma? Jesli nie to czy mozna go budowac na SATA ? 3. Czy zakupienie dyskow do Raid 0 z NCQ mija sie z celem? 4. Czy zuzycie procesora przy 3 dyskach w raid 0 (jesli jest to mozliwe), bedzie bardzo duze? Przeciez wiadomo, ze komputer jest do GRANIA ;-) Narazie to chyba tyle ;-) Z gory dziekuje za pomoc. Wesolych Swiat! :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yeti Opublikowano 27 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2005 Z tego co wiem: 1. Tak mozna. 2. To odzielny scalak, kontroler. Mozna budowac na SATA. 3. A czego ma sie mijac? Nie wiem w sumie... ale lepiej miec z NQC bo to przyszlosc. 4. Nie ma codow - 3 dyski to 3X takie zajecie procka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 27 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2005 4. Nie przejmowałbym się zuzyciem procesora w RAIDzie. Wszak procesor tylko inicjuje przesył danych, a dalej realizowane jest to w trybie DMA. Mam taki RAID na dwoch Barracudach SATA i chodzi to bardzo grzecznie. Wykorzystuje obsługę RAID wbudowaną w mostek ICH5R. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flasht Opublikowano 27 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2005 Serdecznie dziekuje za odpowiedzi... Mam jeszcze jedno pytanie... 5. Wlasnie przeczytalem ze sa problemy z Raid'em na Windowsach 2000 i XP, poniewaz kontroler Raid jest wykrywany jako SCSI ... a co za tym idzie nie ma cache'u i w sumie wszystko dziala bardzo wolno... Czy to jest regula ??? Zawsze tak jest? :-( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OWIES Opublikowano 3 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Kwietnia 2005 (edytowane) Yeti qr.. co ty za bzdóry wypisujesz :blink: 1. Przeca on pyta w kontekście NF7-S więc gdzie tam chcsz zapiąć 3ci dysk do raid0, pozatym nie słyszałem nigdy o koncepcji 3hdd w raid 0 albo zwsze liczba musi być parzysta do 0, na NF7-S masz tylko dwa kanały sałaty do raid!!! 2. To yeti wzioł ogólnie, na tej mobo masz tylko opcje na Sata, 2kanały 2kable sygnałowe 2hdd 3. I tu ubolewam bo nie wiem co to jest NQC 4. Nie, u mnie max przy testah hdtachem wynosiło 10% 5. Problemów nie widze, zbadam to jeszcze kiedyś pozdro i nie pisać bzdór jak się nie wie o so hozi Edytowane 3 Kwietnia 2005 przez OWIES Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djmic Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2005 NCQ : Native Comman Queuing ! Rdzenne kolejkowanie rozkazow! Mam dwie Barracudy 80 z NCQ w stripe i bardzo ladnie sie spisuja!! transfery do 110 MB :) ogolnie polecam to rozwiazanie zamaist np dyskow 300GB z 16mb cachu!!szybciej i taniej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość artur.c Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2005 (edytowane) sami szpece, do tego jeden to analfabeta! 1. tak mozna trzy dyski! - szukaj! 2. masz odpowiedz - szukaj! 3. czemu? - szukaj! 4. zalezy jaka masz plyte - szukaj! 5. zalezy jak lezy - szukaj nie pisz glupot, tak tam nie bylo napewno napisane! Edytowane 4 Kwietnia 2005 przez artur.c Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OWIES Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2005 sami szpece, do tego jeden to analfabeta! 1. tak mozna trzy dyski! - szukaj! ... 5. zalezy jak lezy - szukaj nie pisz glupot, tak tam nie bylo napewno napisane! 1367946[/snapback] 1. Można ale chyba nie do raid 0 lub 1, tylko do 5 ( tam gdzie łączy się w celu uzyskania max pojemności a nie wydajności czy bezpieczeństwa) 5.o so hozi i kto jest tym analfabetą? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość artur.c Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2005 1. Można ale chyba nie do raid 0 lub 1, tylko do 5 ( tam gdzie łączy się w celu uzyskania max pojemności a nie wydajności czy bezpieczeństwa) 5.o so hozi i kto jest tym analfabetą? 1368240[/snapback] 1. nie pisz jak nie wiesz, najpierw sprawdz! 5. chodzi o to ze piszesz i nie wiesz, kolega wyzej podobnie, pod xp raid chodzi normalnie z malymi wyjatkami, na ktore przy korzysciach jakie on daje, mozna przymruzyc oko - szukaj! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djmic Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2005 hehehe ale im pojechales :) ogolnie panowie proponuje tak: dwa dyski sata 80gb w raidziemamy 0 lub 1(sata stripe lub mirror) oczywiscie stripe!!! jezeli ci malo kupujesz dysk ata jaki chcesz np 120 bo po co przeplacac a jak cchesz cos przeniesc bedzie latwiej!!!pozatym na wiekszosci plyt sa na razie dwa miejsca na sate!!! NCQ dopiero wchodzi i mysle ze warto dolozyc pare zloty moze sie kiedys przyda(poprawia osiagi o jakies kilka mega) procka napewno nie obciazysz ja mam podobna konfiguracje winde xp sp2 i zadnych problemow transfery do 110 mb!!! pozdrawiam... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OWIES Opublikowano 5 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2005 1ok, jeżeli wproadzałem kogoś w błąd to tylko nieświadomie, z mojej dotychczasowej wiedzy wynikało że nie można i już, sprawdze to jeszcze. 5tez zlokam btw. odczyty widze wszyscy mamy do 110 :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2005 (edytowane) btw. odczyty widze wszyscy mamy do 110 :P 1369306[/snapback] ??? Mówisz o Burst read czy Averange read ?? Bo to ZASADNICZA różnica Ja mam raida0 na 2x160GBHitachi i odczyty (HDTach 3) Burst read 220 Mb/s Averange 97Mb/s (120-70) Aha CPU Utilisation 5% :D Edytowane 8 Kwietnia 2005 przez yotomeczek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Angpaur Opublikowano 1 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2005 Czy w matrycach RAID 0 można tworzyć partycje tak jak w przypadku pojedynczego HDD? Chodziłoby mi o stworzenie 3 oddzielnych partycji - jednej na system, drugiej na plik wymiany a trzeciej na dane i zainstalowane oprogamowanie. Da się takie coś zrobić w macierzy RAID 0? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flasht Opublikowano 1 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2005 Czy w matrycach RAID 0 można tworzyć partycje tak jak w przypadku pojedynczego HDD? Chodziłoby mi o stworzenie 3 oddzielnych partycji - jednej na system, drugiej na plik wymiany a trzeciej na dane i zainstalowane oprogamowanie. Da się takie coś zrobić w macierzy RAID 0? 1420681[/snapback] Z punktu widzenia systemu dyski w raid sa rozpatrywane jak pojedynczy dysk fizyczny. Wszystko mozna ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jg5 Opublikowano 3 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2005 (edytowane) 5. Wlasnie przeczytalem ze sa problemy z Raid'em na Windowsach 2000 i XP, poniewaz kontroler Raid jest wykrywany jako SCSI ... a co za tym idzie nie ma cache'u i w sumie wszystko dziala bardzo wolno... Czy to jest regula ??? Zawsze tak jest? icon_sad.gif Rzeczywiście niektóre starsze kontrolery mają problemy z poprawnym działaniem z windowsem xp/2000 i obsługą write cache. Jednak teraz jest już znacznie lepiej i nowe kontrolery większości przypadków działają poprawnie. (Do raida SiliconImage 3112 aby było write cache należy zainstalować sterowniki z windows update + wmiare nowy bios.) Edytowane 3 Maja 2005 przez jg5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojak_ct Opublikowano 12 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2005 (edytowane) Chłopaki. Potrzebuję porady bo do jutra muszę się zdecydować! Szukam kontrolera RAID 0, ale żeby nie było problemów z write cache pod XP. Czy ten kontroler nie będzie miał z tym problemów:? http://allegro.pl/show_item.php?item=57281369 Ewentualnie macie jakąś propozycję do 100zł? Pozdro Update A czy ten problem występuje w kontrolerach SATA??? Na allegro za 80zł już coś się kupi. Wezmę dysk na SATA a drugi przez przejściówkę i byłoby ok. :-P Więc co wy na to? Edytowane 12 Lipca 2005 przez kojak_ct Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojak_ct Opublikowano 17 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2005 No ja już nie wiem co jest. :( Kupiłem kontroler SATA na Sil 3112A, wgrałem najnowszego biosa 4250Raid, stery też najnowsze 1.0.0.51, do tego dysk SATA WD800JD i ATA100 WD800JB na przejściówce ATA->SATA Gigabyte, write cache włączone i oto wynik: Nie byłoby nic w tym dziwnego gdyby nie to, że jeżeli kopiuję na starą Barkę 7200.7 z RAIDA to mam takie transfery: ale jak kopiuję w drugą stronę na RAIDa to mam taki transfer: :mur: :mur: :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zysiek Opublikowano 17 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2005 Sry za off, ale takie szczegolowe dane podaje ci zwykly kopier windowsa xp ? :o Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojak_ct Opublikowano 17 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2005 Te dane podaje Total Copy. Ps. Czy Nikt nie wie czemu jest tak niski transfer przy zapisie? :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artusb Opublikowano 1 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2005 Witam Mam Abita Ic7-G i 1 dysk Sata Seagate 160GB Bez NCQ Zastanawaim sie czy dokupic drugi dysk 160GB i zlaczyc je w raidzie po to zeby to szybciej chodzilo. Takie pytanka 1. Czy bedzie to dobrze chodzilo na 2000? 2. Czy bedzie znaczace przyspieszenie? (bo teraz na procku P4 3GHz + 1GB ramu jak nagrywam np dvd i np przegladam http to czeeeeesto spada bufor :( bo nienadarza czytac z dysku :(, a co smieszniejsze to nie udalo mi sie w spoub normlanej pracy zarznac tak proca zeby sie ciol! Wszystko ogranica dysk :( a procek w szycie jakies moze 70 -80% zuzycia . to HT to zajefajna sprawa) 3. Czy nie bedzie zadnego problemu gdy podlacze 1 dysk bez NCQ a drugi z NCQ? O tej samej pojemnosci oczywiscie. Baaardzo prosze o odpowiedź Jak ktos ma jakies testy to prosze o jakis wyniki w Raidzie 0 i bez. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sector Opublikowano 1 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2005 testy masz wyzej, problemu nie bedzie. najlepiej robic raida na 2ch identycznych dyskach bo jesli jeden jest wiekszy a 2gi mniejszy to bedziesz mial po zraidowaniu pojemnosc 2x pojemnosc najmniejszego dysku. jak wiadomo dyski roznych firm o niby tej samej pojemnosci maja rozna pojemnosc ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Masta_KKIILLAA!! Opublikowano 2 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2005 Witam Chcialem zakupi laptopa z dwoma dyskami po 80Gb 5400rpm :) Mam mozliwosc spiecia je w raid 0/1 :) Chcialbym na laptopku trzymac dosc cenne dane tak wiec czy raid 0 automatycznie odpada??? Wiem ze zadko sie zdaza ze dysk twrady pada - no ale zawsze jest mozliwosc :( Zalezy mi takze na szybkosci ... Co byscie mi polecili Raid0 czy 1???? Acha ... mam jeszcze jedno pytanie z punktu widzenia technicznego w raid1 nie ma zadnego przyrostu predkosci :) Jednak czy nie oplca sie zostawic tych dyskow normalnie podpietych a nie w raidzie 1 gdyz ten bardziej obciazy proc??? Z gory dzieki za odp. Pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...