Skocz do zawartości
model3100

Zmiana Platformy Czy Sie Opłaca?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam do was inna sprawa. Co do ulepszenia kompa.

Gadałem z gościem, który mi powiedział że w moim przypadku całkiem dobrze było by przesiąść się na np. NF7-S plus do tego nowe kości pamięci na 400 a nie 333 jak mam dotychczas. Mówi że wtedy zmieniam FSB prockowi na 200 i jest synchro z ramem. Jak uwazacie czy takie przejście ma sens??

Za moie pamięci wezme gdzies po 200zł za sztuke przy dobrych układach.

Za nowe TwinMosa 400MHz 2x512 w dualu musze dać 480zł.A on jeszcze proponuje mi jakies A-data 500MHz za 470zł. Więc dokładam 80zł Za moje mobo wezme gdzies ze 150zł. A ten abit kosztuje cos w granicach 340zł. Więc bedę musiał dołożyc coś w granicy 250zł. Jak myslicie czy taka wymiana ma sens. Czy lepiej zostawic jak jest i zmienic Karte graficzną na inną a reszta niech zostanie jaka jest.

THX za pomoc.

Edytowane przez model3100

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wiadomo, że ten procek chodzi na fsb 200MHz na tej płycie, to po co ją zmieniać? Nie bardzo to rozumiem... Być może nawet Twoje obecne pamięci ddr333 mogą pracować jako ddr400 po podniesieniu napięcia.

Ja bym nie liczył, że dostaniesz 200 za swoje obecne pamięci... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moia płyta jest taka że nie ma blokady PCI i AGP i inne. Jak zmienia FSB to podkręcam całego kompa czyli HDD po miechu nadają się na śmietnik :wink: Myslałem że o tym wiesz. I dlatego planowałem się przesiąść ale jedan zmieniłem zdanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moia płyta jest taka że nie ma blokady PCI i AGP i inne. Jak zmienia FSB to podkręcam całego kompa czyli HDD po miechu nadają się na śmietnik :wink:  Myslałem że o tym wiesz. I dlatego planowałem się przesiąść ale jedan zmieniłem zdanie.

1354347[/snapback]

1. Wątpię byś za swoje ramy dostał 200 zł za sztukę, skoro nowe kongstony 512/DDR 400 chodzą w sklepie (www.proline.com.pl) po 195 zł, a Generic są jeszcze tańsze

2. Przy FSB 200 na KT 600 włącza się dzielnik 1/6 tak więc PCI/AGP masz na poziomie 33/66, a więc całkiem bezpiecznie

jeśli zamierzasz ustawić jedynie FSB dla procesora na poziomie 200 MHz to zmiana platformy jest nieopłacalna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z ustawieniem fsb 200MHz bedzie problem :-| Ten Twoj procej ma mnoznik 12,5 jesli dobrze pamietam z taka magistrala to bedzie 2,5GHz a z taka czestotliwoscia dzialaja tylko wybrancy :wink: Co do tego dzielnika to jak ustawisz magistrale na 200MHz to dzielnik powinien sie automatycznie przestawic ale nie jestem pewny jak jest w tym modelu :-| pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moia płyta jest taka że nie ma blokady PCI i AGP i inne. Jak zmienia FSB to podkręcam całego kompa czyli HDD po miechu nadają się na śmietnik  Myslałem że o tym wiesz.

Pewnie, że wiem. :)

Heh, wszyscy przyzwyczaili się, że na starszych płytach można było sobie ustawić dzielniki. Od dłuższego czasu nikt jednak nie stosuje tej opcji poza abitem. Dzielniki przełącza się albo wybierając zworką odpowiednie fsb 100/133/166/200, lub też bezpośrednio z biosu, gdzie przy wyżej podanych wartościach zmiana dzielników jest automatyczna. Dlatego najpierw należy sprawdzić, czy nie ma zworek od wyboru fsb, a dopiero później podkręcać z biosu.

Myślałem, że wiesz na pewno, że ten procek będzie chodził na fsb 200MHz, ale rozumiem, że to tylko Twój kolega tak Ci powiedział. :lol: Wszystko zależy co to za procesor. Jeżeli jest na jądrze thoroughbred, to praca na fsb 200MHz jest bardzo mało prawdopodobna tak jak pisze chemiczny_ali. Ale jeżeli to jest barton, to jest to dość prawdopodobne po zwiększeniu napięcia. Jeżeli na dodatek okaże się, że pamięć będzie w stanie pracować synchronicznie, to już całkiem malinowo. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi