Skocz do zawartości
furgon

Wysniona Nagrzewnica (chlodnica)

Rekomendowane odpowiedzi

Załozenie:

- mamy opraowana technologie

- wywalcujemy sobie finy jakie nam sie podoba

I teraz pytanie: jaki ma miec ksztalt, rozmiar chlonica zeby byla idealna do WC.

Czyli krótko jak by miala wygladac chłodnica, którą chciał bys miec!? Tylko nie piszcie ze kadetttt czy łada. Mowa o czyms całkiem nowatorskim, czyms co sie zmiesci sie do budy w dowolne miejsce przez Ciebie wybrane. Gdzie i jak ma wygladac idealna chlodnica.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w żadnym wypadki nie falowac finów bo turbulencje = szum

ideał to łada mieszcząca się w "suficie"chiefteca LBX z 2 króćcami zakończontmi wew. gwintami 3/8 skierowanymi w dół i jednym w górę do odpowierzania :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

blackice z finami jak lada i odpowietrzaczem :)

chyba ze jeszcze finy pofalowac

1354391[/snapback]

Dokaldnie montowana u góry wymiary nie wieksze jak 160x160mm i wysokosc max 100mm :)

Jestem zaa i to jak najszybciej :) moge zostac beta testerem ;p bo jestem w potrzebie i brak mi chlodnicy ;p poswiece sie i potne mojego chiefteca LBX :)

Albo cos takiego http://mcs.pc.pl/produkt296.html

Edytowane przez PITer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miedziana chłodnica z NAGWINTOWANYMI NA CAŁYM PRZEKROJU 2 kanałami składającymi sięz rurki miedzianej o średnicy 15mm biegnących przez całą chłodnicę.

Na tychże kanałach powinny być dolutowane (dobrym termoprzewodzącym topnikiem) miedziane, proste finy w rownych 2-milimetrowych odstępach.

Wlot i wylot powinny spotykać się po jednej stronie oraz umożliwiać wkręceniu króćców NK12, lub innych na tym samym gwincie.

Całość powinna być wypolerowana na lustro i pokryta wytrzymałym na uszkodzenia mechaniczne bezbarwnym lakierem.

Zintegrowany schroud powinien być szczelny(silikonowe uszczelki tłumiące drgania wiatraka i gumowe kołki mocujące) i utrzymywać 3 wiatraki 120mm przynajmniej 2cm nad powierzchnią czynną chłodnicy.

Całość powinna być zaopatrzona w specjalne nożki o długości nie mniejszej niż 25mm(ponieważ wiatraki muszą zasysać skądś powietrze) zakończone przyssawkami o dużej sile nośnej. Umożliwia to zamontowanie chłodznicy na topie, bądź bocznej ścianie obudowy bez potrzeby wiercenia czegokolwiek.

Wymiary korpusu chłodnicy(bez wiatraków i nóżek) powinny być dostosowane do wielkości typowej dla obudów typu midi i big tower. Dla mnie najlepszym rozwiązaniem było by 40cm x 16 cm x 6cm(same finy)lub 8,2cm(ze schroudem) długość x szerokość x grubość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowka na wzor lady bedzie od niej pewnie sporo drozsza. A ze fundusze do zlozenia wc sa zazwyczaj w pewien sposob ograniczone, wiec wiekszosc decydowalaby sie na lade z oczywistych wzgledow...

Dobre by bylo cos co by wydajnoscia przewyzszalo BiE, a cenowo bylo nizsze :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miedziana chłodnica z NAGWINTOWANYMI NA CAŁYM PRZEKROJU 2 kanałami składającymi sięz rurki miedzianej o średnicy 15mm biegnących przez całą chłodnicę.

Na tychże kanałach powinny być dolutowane (dobrym termoprzewodzącym topnikiem) miedziane, proste finy w rownych 2-milimetrowych odstępach.

....

1354806[/snapback]

Nagrzewnica na rurkach - bllleeee

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witojcie!

Sprawa wyglada nastepujaco. Jestem jednym z tych gosci, ktorzy zweszyli interes:)) i staraja sie sprzedawac odpicowane nagrzewnice. Kilka b.zniszczonych, z ciekawosci, rozlutowalem i zlotowalem (szczelne). Wydaje mi sie ze mozna pokusic sie o zrobienie takiej chlodniczki. Osobiscie chyba udezal bym w konstrukcje ala lada (prosta konstr no i wydajnosc + lekkie modyfikacje:). jak cos splodze to wroce do tematu :) A ile zabawy przy takiej robocie. pollecam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a w opini thermalrighta jak widac nie a znaja sie chyba na robieniu radiatorow. (a przeciez chlodnica to taki duzy radiator)

1358151[/snapback]

poczułeś się urażony czy jak ??

ja tam widziałem że w testach wygrywały konstrukcje w całości wykonane zmiedzi ... chyba że coś mi umknęło ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wc mimo ze istnieje na rynku jeszcze jest troche off'owe , nie spodkałem sie z taką obudową

1359669[/snapback]

Tutaj mozesz sie spotkac

http://www.moded-kompz.net/modules.php?op=...rticle&sid=2181

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=46396656

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi