Marceli Opublikowano 28 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2005 Witam. Posiadam zasilacz chieftec ATX-1136H 360W. Wentylator, ktory znajdowal sie z tylu strasznie terkotal.Wiec postanowilem go wymienic.Zakupilem wiec arctic fan pro tc i postanowilem wymienic ten z zasilacza na nowy.Ale po podlaczeniu wentylator mi nie startuje. Polaczylem kabelki na skretke.Czarny z czarnym, czaerwony z czerwonym, a zolty z nowego wentylatora zostawilem bo on i tak jest do pomiaru obrotow a to jest mi nie potrzebne.Calosc zaizolowalem tasma izolacyjna.Wentylator byl sprawny przed podlaczeniem(ten nowy)Podczas uruchomienia on tak jakby chcial startowac ale nie moze.Widac lekki ruch jakby zasilanie jednak doplywalo.Komputer oczywiscie startuje na zasilaczu bez problemu.Tylko, ze ten z tylu wentyl sie nie kreci Kto wie gdzie zostal popelniony blad? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
engus Opublikowano 28 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2005 Wiatrak nie startuje, ponieważ ma za małe napięcię. Z tego co napisałeś-ten arctic ma regulację obrotów względem temperatury (termistor regulujący napięcie), tak samo jest w zasilaczu(też ma regulację temperaturową obrotów wiatraka), więc napięcię obniżane jest raz przez układ w zasilaczu, drugi raz poprzez termistor wiatraka i dlatego arcitc nie ma siły ruszyć. Żeby to zmienić to musisz albo wyciąć termistor z wiatraka zwierając przewody na których był założony, albo po prostu podłączyć wiatrak pod płytę czy pod molex a nie pod wyprowadzenia na standartowy wiatrak w zasilaczu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marceli Opublikowano 28 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2005 W takim wypadku wiem juz czemu on nie dziala.Dzieki za odpowiedz. Mam pytanie jeszzce czy moge wentylator podlaczyc pod kabel zasilajacy od stacji fdd, ktory wychodzi z zasilacza? Bo zasilacz ma dwa takie a uzywam jednego. Rozcialbym wiec ten jeden wtyk i polaczyl z tym wentylatorem. Z tym, ze jesliby byla taka mozliwosc to mam problem bo do tego wtyku ida cztery kable. Jeden zolty, dwa czarne i jeden czerwony. Wentylator ma zas jeden zolty, jeden czarny, jeden czerwony. Jak to wiec polaczyc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marceli Opublikowano 28 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2005 Jeżeli piszesz te posty na kompie z niedzialajacym wentylatorem na chiefteku to lepiej wyłącz kompa ;o 1354847[/snapback] Mam innu wlozony.Chieftec caly czas czeka bo nie wiem do konca jak rozwiazac ten problem z wentylem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pbuda Opublikowano 28 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2005 W takim wypadku wiem juz czemu on nie dziala.Dzieki za odpowiedz. Mam pytanie jeszzce czy moge wentylator podlaczyc pod kabel zasilajacy od stacji fdd, ktory wychodzi z zasilacza? Bo zasilacz ma dwa takie a uzywam jednego. Rozcialbym wiec ten jeden wtyk i polaczyl z tym wentylatorem. Z tym, ze jesliby byla taka mozliwosc to mam problem bo do tego wtyku ida cztery kable. Jeden zolty, dwa czarne i jeden czerwony. Wentylator ma zas jeden zolty, jeden czarny, jeden czerwony. Jak to wiec polaczyc? 1354842[/snapback] zolty - 12v czerwony - 5v czarny - masa laczysz zolty i czarny z wtyczki z czerwonym i czarnym od wiatraka. Ja ze swojego Nexusa wyciagnalem kabelek przez ten otwor przez ktory wychodza kable z zasilacza. W ten sposob podlaczylem go do plyty glownej. A wiem ze AC ma baaardzo dlugi kabel :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...