Skocz do zawartości
Marceli

Wentylator Od Zasilacza Mi Nie Chce Dzialac.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Posiadam zasilacz chieftec ATX-1136H 360W. Wentylator, ktory znajdowal sie z tylu strasznie terkotal.Wiec postanowilem go wymienic.Zakupilem wiec arctic fan pro tc i postanowilem wymienic ten z zasilacza na nowy.Ale po podlaczeniu wentylator mi nie startuje.

Polaczylem kabelki na skretke.Czarny z czarnym, czaerwony z czerwonym, a zolty z nowego wentylatora zostawilem bo on i tak jest do pomiaru obrotow a to jest mi nie potrzebne.Calosc zaizolowalem tasma izolacyjna.Wentylator byl sprawny przed podlaczeniem(ten nowy)Podczas uruchomienia on tak jakby chcial startowac ale nie moze.Widac lekki ruch jakby zasilanie jednak doplywalo.Komputer oczywiscie startuje na zasilaczu bez problemu.Tylko, ze ten z tylu wentyl sie nie kreci

Kto wie gdzie zostal popelniony blad?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiatrak nie startuje, ponieważ ma za małe napięcię. Z tego co napisałeś-ten arctic ma regulację obrotów względem temperatury (termistor regulujący napięcie), tak samo jest w zasilaczu(też ma regulację temperaturową obrotów wiatraka), więc napięcię obniżane jest raz przez układ w zasilaczu, drugi raz poprzez termistor wiatraka i dlatego arcitc nie ma siły ruszyć. Żeby to zmienić to musisz albo wyciąć termistor z wiatraka zwierając przewody na których był założony, albo po prostu podłączyć wiatrak pod płytę czy pod molex a nie pod wyprowadzenia na standartowy wiatrak w zasilaczu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim wypadku wiem juz czemu on nie dziala.Dzieki za odpowiedz.

Mam pytanie jeszzce czy moge wentylator podlaczyc pod kabel zasilajacy od stacji fdd, ktory wychodzi z zasilacza?

Bo zasilacz ma dwa takie a uzywam jednego.

Rozcialbym wiec ten jeden wtyk i polaczyl z tym wentylatorem.

Z tym, ze jesliby byla taka mozliwosc to mam problem bo do tego wtyku ida cztery kable.

Jeden zolty, dwa czarne i jeden czerwony.

Wentylator ma zas jeden zolty, jeden czarny, jeden czerwony.

Jak to wiec polaczyc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim wypadku wiem juz czemu on nie dziala.Dzieki  za odpowiedz.

Mam pytanie jeszzce czy moge wentylator podlaczyc pod kabel zasilajacy od stacji fdd, ktory wychodzi z zasilacza?

Bo zasilacz ma dwa takie a uzywam jednego.

Rozcialbym wiec ten jeden wtyk i polaczyl z tym wentylatorem.

Z tym, ze jesliby byla taka mozliwosc to mam problem bo do tego wtyku ida cztery kable.

Jeden zolty, dwa czarne i jeden czerwony.

Wentylator ma zas jeden zolty, jeden czarny, jeden czerwony.

Jak to wiec polaczyc?

1354842[/snapback]

zolty - 12v

czerwony - 5v

czarny - masa

laczysz zolty i czarny z wtyczki z czerwonym i czarnym od wiatraka. Ja ze swojego Nexusa wyciagnalem kabelek przez ten otwor przez ktory wychodza kable z zasilacza. W ten sposob podlaczylem go do plyty glownej. A wiem ze AC ma baaardzo dlugi kabel :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi