Skocz do zawartości
samhain

Frost 2 Slim - Prezentacja

Rekomendowane odpowiedzi

Odnośnie polerki, to sam prosiłem Kyńka o nią, bo ni jakoś przy zastosowaniu 400 i 800 wodnej nie wychodziło, bo co jakiś czas jakieś zabłąkane ziarenko piasku się tam pchało i trzeba było zaczynać od nowa - po paru godzinach dałem sobie spokój i poprosiłem Kyńka. Poza tym, ja ten blok kupiłem używany. Ja nie wiem jak wyglądał oryginał, ja ten blok kupiłem od Yomoteczka i on go używał przez 3 miesiące.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

akurat bloczek z diamentu chybaby nie byl zbytnio wydajny...

ryba a co ten px taki drogi? masz jakies swoje zapasy sam to robisz czy jak? pozatym ta aukcja jes do [gluteus maximus] zrobiona, jedno zdjecia werjsa z 0.35 nastepne z 0.5 fotki 2 roznych topow nic tam sie kupy nie trzyma, mnie by to nie zachecilo.

pozatym co ty mowisz o tym ile cnc sie meczy i ile to kosztuje, pit jakos sprzedawal pxa po 145zl.

1406497[/snapback]

finy w wersji 0.5 i tak dlugo sie nacinaja, a w 0.35 jeszcze dluzej, dlatego skok ceny jest taki, a i dodam ze godzina pracy frezarki to 150 zl, dodaj sobie koszty materialow i zastanow sie czy robienie blokow sie oplaca w polsce, bo px nie robi sie 15 min. jak to twierdzil Misiu15go

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam dosyć tego wykłucania sie. Blok jest tyle wart ile klient jest skłonny za niego zapłacić.. Jak ktoś chce więcej to kto broni sprzedawać na eksport? Produkcja wstrzymana/zawieszona więc widocznie nie było wystarczająco dużo klientów chcących tyle zapłacić za blok . Frost jest mniej wydajny ale też ponad 2 razy tańszy i jakoś nie ma problemów ze zbytem. Moim zdaniem lepiej producent przemyślał swoją strategie sprzedaży i dlatego wszystko mu sie opłaca. W naszym dość biednym kraju łatwiej znależć klientów na tanie bloki i zarabiać dzięki dużej sprzedaży niż sprzedawać drogie bloczki na które stać tylko nielicznych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

99 za f2s to cena tymczasowa, sam Samhain mowil ze potem bedzie 139, chyba ze uda mu sie taniej zrobic, jak juz tak nazekacia bardzo, to cena px bedzie nizsza, bo sa ostatnie sztuki, a produkcja wstrzymana z innych wzgledow (sa aktualnie rozwiazywane) jak brak nabywcow, bo prawie cala seria sie sprzedala, teraz sa ostatnie sztuki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co mówił to cena już taka pozostanie....

W dalszym ciągu uważam,że w naszym kraju lepiej iść w ilość kosztem nieco mniejszej wydajniści niż robić super wydajne ale drogie bloki. Zwłaszcza,że mcs też robi takie bloki do tego efektowne wizualnie, a jak ktoś ma kase to wybierze bloczek z wypasem...

Mnie tylko zastanawia jak chłonny jest Polski rynek i czy za jakiś czas sie bloczkami

Samhain-a nie nasyci bo na razie idą jak ciepłe bułeczki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

finy w wersji 0.5 i tak dlugo sie nacinaja, a w 0.35 jeszcze dluzej, dlatego skok ceny jest taki, a i dodam ze godzina pracy frezarki to 150 zl, dodaj sobie koszty materialow i zastanow sie czy robienie blokow sie oplaca w polsce, bo px nie robi sie 15 min. jak to twierdzil Misiu15go

1406978[/snapback]

Pisałes ze godzina pracy to 100zł :) A co do tych 15 minut to był czysty strzał bo nie wiem ile to jest na prawde ale nie chciałes udzielic tej informacji :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dlugo, godzina to 150, moze pisalem ze ponad 100 tobie, nie pamietam, ale srednio godzina na cnc (wymyslenie projektu, wyrysowanie go i napisanie programu frezowania tez sie wlicza w te roboczo - godzine).

99tomcat: zwykly px kosztowal 145 zl i byla to dobra cena wydajnego bloku, a bloki 0.35 byly zrobione dla osob ktore chcialy miec wieksza wydajnosc, a 0.25 pit zrobil jedna sztuke dla sprawdzenia maszyny. jutro moze jak wroce z imprezy to opisze w topicu jakie to "niby" gigantyczne opory stawia px jak to kiedys ktos napisal, a zeby bylo malo to bedzie 2x px 0.35mm i bloczek na nb, i jakas mierna pompeczka, ale o tym to jutro. EOT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak by były za 145zl to ok. Do wydajnego Wc w sam raz... w końcu najlepszy polski bloczek :wink: Klienci powinni sie bez problemu znaleźć. Szkoda,że produkcja wstrzymana. Jak dla mnie im więcej bloczków do wyboru tym lepiej..Producenci pewnie mają odmienne zdanie ale trudno sie dziwić - klientów tyle samo a konkurencja sie robi coraz większa. Czas iść na podbój rynku klientów CPC :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

akurat bloczek z diamentu chybaby nie byl zbytnio wydajny...

Na podstawie przewodności cieplnej diamentu.

Chciałbym poznać obojga panów którzy twierdzą że diament ma gorsze przewodzenie ciepła niż miedz, hehe. Jeszcze może powiecie ze zloto ma wiekszy wspolczynnik przewodzenia ciepla niz miedz ?

Dla waszej informacji, nie obrazajac juz nikogo. Złoto ma gorsza przewodnosc niz miedz. Za miedzia stoi srebro, a za srebrem o prawie szesciokrotnie wiekszym wspolczynniku przewodzenia ciepla stoi diament.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dlugo, godzina to 150, moze pisalem ze ponad 100 tobie, nie pamietam, ale srednio godzina na cnc (wymyslenie projektu, wyrysowanie go i napisanie programu frezowania tez sie wlicza w te roboczo - godzine).

1407092[/snapback]

Już nie truj że takie drogie - jak by się zamawiało w zakładzie frezerskim to tak ale chce ci przypomnieć że zarówno Samhain jak i Pit mają własne maszyny :P więc nie zalewaj że 100zł kosztuje samo wyfrezowanie PX'a - inną sprawą jest cena końcowa - jeśli rzeczywiście można by kupić u Pita za 145zł to wg. mnie uczciwa cena ale ty sprzedawałeś po 180zł więc nie dziw sie że mało chętnych na blok z takim narzutem :P a że Thorn daje [gluteus maximus] to inna sprawa - trochę można poczytać na forum o tych którzy kiedyś czekali (rekordzista 3 miesiące?? :| już nie pamiętam)

chciałbym cię oświecić iż oprócz frezowania jest jeszcze nawiercenie otworów + gwintowanie oraz nie można zapomnieć o zrobieniu topu z plexy powiedzmy że uwierzę że samo frezowanie zajmuje połowę czasu przez który powstaje cały blok... jak chłopie twierdzisz inaczej to chyba nie widziałeś w akcji frezary CNC :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

99 za f2s to cena tymczasowa, sam Samhain mowil ze potem bedzie 139, chyba ze uda mu sie taniej zrobic, jak juz tak nazekacia bardzo, to cena px bedzie nizsza, bo sa ostatnie sztuki, a produkcja wstrzymana z innych wzgledow (sa aktualnie rozwiazywane) jak brak nabywcow, bo prawie cala seria sie sprzedala, teraz sa ostatnie sztuki.

Rybciu jak nie wiesz to siedz cicho. Jak wejdziesz na 1407188[/snapback]

Wiesz ta kewstia mnie na szczescie nie dotyczny. Nawet nie mysle ile by taki blok mogl kosztowac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kyniek: widzialem w akcji CNC i wiem jak to dziala, ale skoro ty sam robisz bloki na cnc, to chyba wiesz jak sie nacina finy, i ze to nie jest tak latwo i szybko, no ale komu ja to mowie, przeciez ty wiesz wszystko najlepiej o wc i cnc

OGr: napisalem tak, bo w tym topicu Samhain tak mowil, nie wchodze na realitynet czesto i nie widzialem tego baneru wiec sory wielkie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kyniek: widzialem w akcji CNC i wiem jak to dziala, ale skoro ty sam robisz bloki na cnc, to chyba wiesz jak sie nacina finy, i ze to nie jest tak latwo i szybko, no ale komu ja to mowie, przeciez ty wiesz wszystko najlepiej o wc i cnc

1407843[/snapback]

no ciekawe ciekawe więc wytłumaczenie że masz zaburzenia czasu - zakładam finy w PX'ie się frezuje nie dłużej niż 30min - pierwszym etapem jest zapewne wyfrezowanie "zbiorniczków" i profilu plexy. ja wiem że w twoim interesie jest utrzymywanie iż jest to czasochłonne bo nikt by nie zapłacił 180zł tobie :P a ja jeśli już miał bym brać PX'a to bezpośrednio od producenta a nie od kogoś kogo jedynym zadaniem jest liczenie sobie prowizji :mur: :mur: :mur: a WC i CNC zapewne wiesz wielokrotnie mniej niż ja podobnie o laserach CNC i wykrojnikach bo tak się składa iż mój tata ma mały zakładzik a nie raz byłem z nim u kontrahentów którzy takie zabawki mieli na stanie :P a mój tata tylko tokarki i szlifierki ma :( o WC też wiem znacznie więcej niż ty gdyż nie dość że miałem więcej bloków niż ty kiedykowiek będziesz mieć to sam konstrułuje bloki które nierzadko okazują się lepsze od firmowych konstrukcji (niestety brak urządzeń CNC uniemożliwia seryjną produkcje)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zreszta niech sie powerx X frezuje i 2h ale nie mozna tego liczyc tak jak w profesionalnych zakładach bo pit ma swoja frezarke i na pewne nie liczy 150zł za h bo inaczej nikt by nie kupował power x ze wzgledu na wysoka cene jego wykonania

Edytowane przez Misiu15go

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zreszta niech sie powerx X frezuje i 2h ale nie mozna tego liczyc tak jak w profesionalnych zakładach bo pit ma swoja frezarke i na pewne nie liczy 150zł za h bo inaczej nikt by nie kupował power x ze wzgledu na wysoka cene jego wykonania

1408402[/snapback]

moze stad zaniechanie produkcji bo w koncu obliczyli koszty produkcji? zreszta kazdy bierze co mu sie podoba... niektorzy nie kupuja F2s bo sa przyzwyczajeni do Mcs'u i jak ich rozumiem, sam nie lubie zmieniac marek ktorych uzywam, jesli ktos chce kupowac co innego nie mozna mu nic narzucac, jego sprawa, ja lubie za to jasne sytuacje...

Ryba tak mocno chwali ten bloczek bo jest bliziucho z Thornem i Pitem... jego sprawa co i jak robi, ale jesli zaczyna obrazac innych to cos nie tak... mocno sie wypowiadal co do wydajnosci F2s vs PX... (defakto nikt nie zna realnej wydanosci bo KAZDY test mimo norm iso itpe bedzie inny... inny konfig, inna woda, inne weze, wszystko inne, nawet jakby waz byl o 1/3 cm krotszy = inne warunki testu...) a sam nie zna roznicy i ja sie przyznam tez nie znalem i nie znam nadal na innych konfigach niz ten Kynka... z prostego wzgledu bo nie mam dostepu do PX'a, a dlaczego? bo moze nie chce miec... zreszta sie mocno zastanawiam... Rybek kiedys sie zglosiles do mnie w pewnej sprawie na gg (pamietasz?) tylko teraz sie zastanawiam, po co mialbym f2s udostepniac? abys zrobil(i) lepszy bloczek od mojego i od razu to sprawdzali? fajnie, bylbym w stanie tylko aby jeszcze jakas komunikacja miedzyludzka ale ludzka byla to moze... teraz sie mocno zstanawiam o co lazi, bo ja tu czuje zwykle dymanie... i to niekoniecznie w pozytywnym sensie.

ech no coz... topic o prezentacji, prezentacja dokonana, ja na razie reklamacji bylo malusio z czego sie ciesze, wszystkie zalatwione pozytywnie jak najbardziej, czekam na opinie uzytkownikow...

za jakies 3 tygodnie f2s bedzie wycofany z produkcji...

zajmie jego miejsce F2s rev2, czym sie beda roznily? o tym na pewno w tym watku... a uprzedzajac pytania - cena sie nie zmienia... ale zmiany obejma troszke wyglad bloku (aby ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> pod uwage "krzykaczy" z tego watku i nie wtylko ;))

:rolleyes: :rolleyes: :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za jakies 3 tygodnie f2s bedzie wycofany z produkcji...

zajmie jego miejsce F2s rev2, czym sie beda roznily? o tym na pewno w tym watku... a uprzedzajac pytania - cena sie nie zmienia... ale zmiany obejma troszke wyglad bloku (aby ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> pod uwage "krzykaczy" z tego watku i nie wtylko ;))

:rolleyes:  :rolleyes:  :D

1408418[/snapback]

No to musisz jeszcze wprowadzić do sprzedaży zestaw do upgrade'u z F2S na F2S rev2 :D

No i nie zapomnij o F2G i F2N, bo już niedaleko mi od skompletowania zestawu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to musisz jeszcze wprowadzić do sprzedaży zestaw do upgrade'u z F2S na F2S rev2  :D

1408485[/snapback]

to niestety bedzie trudne hyhy zmiany i w plexi i w miedzi ;)

No i nie zapomnij o F2G i F2N, bo już niedaleko mi od skompletowania zestawu...

1408485[/snapback]

o tym ciezko zapomniec, uwierz mi ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby oferta była pełna przydał by się jeszcze blok na dysk...  :wink:

1408539[/snapback]

sa projekty (w szufladzie) z jednego wzgledu... fajnie wygladaja, sa mile i wogole... sa drogie, fajnie komponujace sie... ale od razu widze te gadanie ze nie beda chlodzic ;P

a tak serio... moze jeszcze sie do nich wroci... wazniejsze teraz sa GPU i NB przynajmniej dla mnie ;)

ech i niech nie bedzie pytan o zasilacz prosze ;P :mur:

Edytowane przez samhain

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiem z poufnych informacji, ze frezowanie samych finow w najwydajnieszej wersji px'a trwalo ponad godzine. nie mam natomiast pojecia ile trwalo frezwoanie calego bloczku i tej wersji i tej z finami 0.5mm. smieszy mnie natomiast stwierdzenie, ze Ci panowie maja frezarki cnc - hehe. wedlog mnie lepszym sformuowaniem byloby, ze mamja dostep do tych urzadzen i potrafia sie nimi obsluzyc. do to co kiekorzy tu pisza brzmi jakby oni mieli cnc w przedsionku, tudziez garazu i frezowali sobie wzroki na bloczkach.

Kyniek a tobie zapewne chodzilo o plazme sluzaca do obrobki metali kolorowych, bo z tego co wiem to tak to sie nazywa, a nie laser jak ty twierdzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[...]smieszy mnie natomiast stwierdzenie, ze Ci panowie maja frezarki cnc - hehe. wedlog mnie lepszym sformuowaniem byloby, ze mamja dostep do tych urzadzen i potrafia sie nimi obsluzyc. do to co kiekorzy tu pisza brzmi jakby oni mieli cnc w przedsionku, tudziez garazu i frezowali sobie wzroki na bloczkach.

1408563[/snapback]

no coz nigdzie sie nie chwalilem tym, ze mam niegdzie sie tym nie wywyzszalem... ale czy mam czy nie mam to juz inna sprawa i cos czuje ze lepiej byloby nic nie mowic tylko napisac, jest blok hcecie kupujcie nie chcecie? mam Was w...

padlo pytanie czy mam - firma posiada na stanie magazynowym, nie wierzysz? pech... nie bede udowadnial bo nie to moim zadaniem ;) ("blogoslawieni ktorzy nie widzieli a uwierzyli" :-P)

no dobra to moze zejdzmy na wlasciwy temat he? bo sie robi ot :rolleyes: :sad:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kyniek a tobie zapewne chodzilo o plazme sluzaca do obrobki metali kolorowych, bo z tego co wiem to tak to sie nazywa, a nie laser jak ty twierdzisz.

1408563[/snapback]

to jest laser - ja widziałem taki jak ciął profile z blachy 3mm do bram z blachy 2x3m wycinał "okucia" lasery są w brew pozorom dość popularne w zakładach produkcyjnych.... nie jest to nic egzotycznego... natomiast plazma Hmm... osobiście jedynie kolega mi opowiadał o plazmie wielkości boiska do koszykówki która jest u jego taty w zakładzie :unsure: heh.... plazma ma ograniczenie że "tnie" jedynie materiał przewodzący prąd... kurcze dla mnie plazma jest dość egzotyczna...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja widziałem plazme w akcji B) zajedwabista maszynka, duża ale cieła metal jak masło.

Pozdrawiam

UPDATE: żeby niie było: widziałem maszynę, widziałem ten kawałk blachy i efekt, panowie stojący obok mówili, że to plazma, nie wiem ile kosztuje 1rh - nawet nie chce wiedziec.

Edytowane przez Grzechu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym poznać obojga panów którzy twierdzą że diament ma gorsze przewodzenie ciepła niż miedz, hehe. Jeszcze może powiecie ze zloto ma wiekszy wspolczynnik przewodzenia ciepla niz miedz ?

Dla waszej informacji, nie obrazajac juz nikogo. Złoto ma gorsza przewodnosc niz miedz. Za miedzia stoi srebro, a za srebrem o prawie szesciokrotnie wiekszym wspolczynniku przewodzenia ciepla stoi diament.

1407168[/snapback]

Chyba oporze termicznym - i on jest nei wiekszy a mniejszy :) - ale sens przeslania jest ok ;)

Ja widziałem plazme w akcji B)  zajedwabista maszynka, duża ale cieła metal jak masło.

Pozdrawiam

UPDATE: żeby niie było: widziałem maszynę, widziałem ten kawałk blachy i efekt, panowie stojący obok mówili, że to plazma, nie wiem ile kosztuje 1rh - nawet nie chce wiedziec.

1408701[/snapback]

Podoba mi sie Grzechu Twoja wypowiedz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

samhin ja nic Ci nie zarzuycam, spoko. mowilem tylko, ze najprawdopodobniej macie dostep do cnc, a nie posiadacie tymch maszyn w domu. no chyba, ze jestes wlascicielem zakladu z taka maszynka na stanie, to juz inna bajak :D

Kyniek ja interesujac sie kiedys jak zrobic replike storm'a zostalem pokierowany do typa, ktory posiada plazme - dlatego pytalem.

Grzechu to Cie przestrasz i powiem, ze 450zl z h :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

samhin ja nic Ci nie zarzuycam, spoko. mowilem tylko, ze najprawdopodobniej macie dostep do cnc, a nie posiadacie tymch maszyn w domu. no chyba, ze jestes wlascicielem zakladu z taka maszynka na stanie, to juz inna bajak  :D

1408724[/snapback]

hmmm nom mam dostep tak samo jak producent Storma i innych bloczkow produkowanych na zachodzie... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kyniek ja interesujac sie kiedys jak zrobic replike storm'a zostalem pokierowany do typa, ktory posiada plazme - dlatego pytalem.

1408724[/snapback]

Heh.... że tak powiem... nie wiem czy jest sens robienia repliki - napewno pochłonie to sporo czasu no i może okazać się że nie będzie tańsze od sprowadzenia... IMHO łatwiej raczej na frezarce CNC było by wykonać taką replikę i napewno taniej z tego co mówisz 450zł/h :/ liczyć za zrobienie projektu (chyba ża umiesz CAD'a a oni mają na tyle nowoczesny sprzęt że łyka pliki CAD'a) napewno sporo twojego czasu by jednak to pochłonęło - możesz wykorzystać lepiej ;) druga sprawa to wymiary i dokładność odwzorowania... heh... spore ryzyko osiągnięcia porażki... jeszcze dodam iż twój PX jest NAJWYDAJNIEJSZYM polskim blokiem - niewiele gorszym od Storma... ja osobiście miałem okazje się przekonać o jego sile ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi