Grzechu Opublikowano 24 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2005 (edytowane) Taka ciekawostka: Pan zajmujący sie obsługa tej maszyny plazmowej miał monitorek z windowsem i tam all było. Ciekawe czy się wiesza czasem :lol: Pozdrawiam Edytowane 24 Kwietnia 2005 przez Grzechu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 24 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2005 (edytowane) Heheheheee jak by się powiesił to maszyna może sama by się pocięła :lol: :lol: :lol: P.S. jako informatyk-programista mam słabość to dakich cudeniek kosztujących tyle co 10 mercó klasy A - jak mam okazję to zabieram się z tatą jak jedzie do kontrahentów i oglądam :) Edytowane 24 Kwietnia 2005 przez Kyniek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abnormal Opublikowano 24 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2005 Kyniek ja chcialem zrobic ten bloczek dla siebie, dla wlasnej satysfakcji - to jest snensowne imo. Cad'a obslugiwac umiem, ba mam juz gotowy projekt :) co do wydajnosci to owszem chcialem zrobic bloczek wydajniejszy od px'a i idea byla dobra. porazki sie nie obawiam, gdyz takiej nie mogloby byc z prostego wzgledu: moje podejscie. zalozenia byly proste. zrobic mozliwie najdokladniejsza kopie najnowszego dziecka Cathara. a wydajnosc przyszlaby sama :) roznice w stosunku do bloku z LRWB byla taka, ze zwiekszylem (w projekcie) ilosc cupow. co do wymiarkow, to tych nigdzie w necie nie da sie znales wiec, pomyslalem troszke i mam wymiary z dokladnosci od 0.2mm (przynajmniej tak mi sie wydaje). byc moze powroce do tego po wakacjach jak bede mial troche kaski:) a co do sposobu wykonania to jednak cnc, znalazlem zakald, ktory podjaby sie tego, lecz oni nie chca sie bawic w 1-3 sztki. potrzebne jest zamowienie na conajmniej 20 spodow. wiec jesli jest ktos zainteresowany replika storm'a to prosze na mejla, gg , tlena, pw :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogr22 Opublikowano 24 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2005 Chyba oporze termicznym - i on jest nei wiekszy a mniejszy :) - ale sens przeslania jest ok ;) Mam czarno na białym że to WSPÓŁCZYNNIK PRZEWODZENIA CIEPŁA. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 24 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2005 i... jeszcze dodam iż twój PX jest NAJWYDAJNIEJSZYM polskim blokiem - niewiele gorszym od Storma... ja osobiście miałem okazje się przekonać o jego sile ;) 1408763[/snapback] tak i tutaj jest sendo sprawy, jeszcze pamietam kiedys jak WSZYSCY (no moze prawie) pisali jak to px stwarza gigantyczne opory i tylko ladnie wyglada, i slabo bedzie chlodzic. ale dziekowac za slowa uznania ze swojej skromnej strony i chyba Pita tez, ze sprzedajemy ten najleprzy blok :] i tylko sie cieszyc ze to Samhain jeszcze daje nam popalic i jest ostra konkurencja, bo od wyjscia px zaczelo sie duzo zmieniac w swiecie wc w polsce Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BQB Opublikowano 24 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2005 Odnośnie CNC, to u mnie w pracy jest kilka maszyn mających windowsy w sobie i całkiem nieźle sobie radzą, więc piła z Win 3.11, Druga z NT4.0 Workstation, CNC z jakąś modyfikacją linuxa, CNC z Windows 2000 Pro i CNC najstarsza z jakimś Basico podobnym systemem, ale niestety u mnie w firmie tylko MDF i wiórówkę się na tych maszynach obrabia :-( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 24 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2005 ale dziekowac za slowa uznania ze swojej skromnej strony i chyba Pita tez, ze sprzedajemy ten najleprzy blok :] i tylko sie cieszyc ze to Samhain jeszcze daje nam popalic i jest ostra konkurencja, bo od wyjscia px zaczelo sie duzo zmieniac w swiecie wc w polsce 1409390[/snapback] po piwie jesteś?? :unsure: ja pragnę podziekować BQB za udostępnienie bloku na potrzeby recenzji :) bo jak 3 miesiące wcześniej ja i Allen rozmawialiśmy z Thornem to po 2 tygodniach uzyskałem zapewnienie że blok na potrzeby recenzji już wysłany... fajnie bloku do dziś nie ma jak też nie widziałem druków z poczty.... kiedyś pamiętam też z tobą na gg rozmawiałem to nie było mowy o użyczeniu bloku... jedynie kupno... i się wachałem - ale dobrze że nie kupiłem bo teraz mam najwydajniejszy blok na świecie :D z mojej strony radziłbym poprawić strategie marketingową i brać przykład z Samhaina, obsługa klienta leży - też poprawcie to - nie chciałem pisać tego w recenzji by wam nie psuć opinii... ale poprawcie to mimo iż o tym nie napisałem... jeszcze jedno wyjaśnienie - dostając blok używany - widoczne były ślady urzytkowania urządziłem lifting i sposób fotografowania wybrałem taki by nie było widać wad (niektórzy się oświetlenia czepiali) chciałem by w recenzji blok wyglądał jak nowy (by nie psuć opinni wytwórcom) - byłem przekonany iż blok trafia do użytkowników końcowych ze spodem ala lustro... a tu się dowiaduje że nie i niesłusznie zostałem posądzony o brak obiektywności :( to też poprawcie - spód ma być lustrem. piszę to tu bo jak bym w recenzji napisał to mogło by zaszkodzić, zmniejszyc zaufanie przyszłych klientów.... ale piszę to tu byście zrewidowali swoje postępowanie... a zapewne teraz moja wypowiedź nie zrazi przyszłych klientów oraz macie wskazówki co poprawić i czas by to zrobić ;) powodzenia! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nazir123 Opublikowano 25 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2005 Kyniek czytam to co piszesz i aż mnie trzęsie. Na prawdę doceniam cały czas jaki w te testy włożyłeś - wiem ile na to czasu schodzi. Ale praktycznie co chwilę przyznajesz się, że coś "ukryłeś" albo "zafałszowałeś" w tych testach. A to spód wypolerowałeś, a to nie napisałeś o skandalicznym olewaniu klientów, a to specjalnei brałeś takie ujęcia, żeby blok wypadł jak najlepiej. Nie tędy droga! Jak piszesz test to powinieneś być obiektywny. Jak są wady to je napiętnować, jak zalety to pochwalić. Jeżeli są jakieś uszkodzenia powstałe z użytkowania to pokazać i napisać, że zapewne powstały w wyniku nieostrożności właściciela. Podkreślisz tylko, że producent nie był łaskaw dostarczyć Ci bloczku. Załóżmy, że ktoś szuka bloczku i oprze się na Twoim teście. Nie wszyscy są bywalcami Tweaka i nie wszyscy trafią tutaj, żeby dowiedzieć się, że test wcale nie był obiektywny i zgodny z rzeczywistością. :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 25 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2005 PX'a miałem uzywanego i wziąłem poprawkę na to iż nowy wygląda znacznie lepiej niż to co dostałem.... błędnie założyłem iż np. blok ma spód-lustro. O olewaniu klienta napisałem dość eufeminstycznie i między wierszami - "trudno dostępny" heh... wszystkie bloki oprócz PX'a miałem nowe i opisałem to co dostałem.... natomiast jak używanego PX'a bym opisał jak nowego to bym wyrządził szkodę Pitowi :/ więc wziąłem poprawkę.... dopiero tutaj się dowiedziałem iź blok od nowości ma poorane dno (sic!) a ja myślałem że to poprostu ślady użytkowania i próba likwidacji zaśniedzienia spodu przez BQB papierem 800 :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Allen Opublikowano 25 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2005 dopiero tutaj się dowiedziałem iź blok od nowości ma poorane dno (sic!) a ja myślałem że to poprostu ślady użytkowania i próba likwidacji zaśniedzienia spodu przez BQB papierem 800 :/Z tego też względu w recenzji została dopisana informacja - test PowerX, przy fotce spodu. Może jednak zejdźmy na temat F2S, pomimo kontrowersji PX'a? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samhain Opublikowano 25 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2005 Może jednak zejdźmy na temat F2S, pomimo kontrowersji PX'a? :) 1409714[/snapback] Allen dostales moje PW? ;) jak mozesz to popraw thx :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 25 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2005 Spokojnie. Samhain przyśle mi bloczek, z X4pro też będzie kilka prototypów, podłączy się do Bartonka 135W i się zobaczy OBIEKTYWNIE. Wyniki będą na tweaku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POWER BY AMD Opublikowano 25 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2005 moj px miał i dalej ma spód na lustro teraz nie wiem jak jest :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 25 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2005 Z tego też względu w recenzji została dopisana informacja - 1409714[/snapback] To popraw jeszcze i dodaj info o olewaniu klienta to już nikt się nie będzie czepiać braku obiektywizmu...* zresztą leje na to - uwierzy kto chce a inni mogę wierzyć testom na Dzikie.net :P co goście podłączli bloki na 2h i ot co cały test :/ powiem iż wyniki za nic w świecie nie są podobne do tych z dzikie.net :| raczej wykazują podobieństwo do testów przeprowadzanych przez fiero Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogr22 Opublikowano 25 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2005 Dlatego nie wiem dlaczego kazdy mowi iz Fiero zle robi swoje testy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
^BerZerK^ Opublikowano 25 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2005 Bo sam nie ma jak i nie potrafi - to trzeba napluc na tego co moze - taka norma tutaj nie zauwazyles OGr? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fireblade3 Opublikowano 25 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2005 Szkoda slow.... Wiecie co ale moze wrocimy do tematu: Sam podpadasz mi :P A tak serio to co z blokami Gpu i Nb i co z rezem..... Sam do roboty!!!!!! :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samhain Opublikowano 25 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2005 Szkoda slow.... Wiecie co ale moze wrocimy do tematu: Sam podpadasz mi :P A tak serio to co z blokami Gpu i Nb i co z rezem..... Sam do roboty!!!!!! :D 1410972[/snapback] w ktorym miejscu pod co do rezow jutro jade po polprodukty, jakies 5 dni zabawy i nowy rez ujzy swiatlo dzienne ;) nowe bloczki sie robia, najtrudniej z zapinka aby zrobila podobne wrazenei jak na F2s bo z maili widac ze wielu sie podoba ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 25 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2005 Dlatego nie wiem dlaczego kazdy mowi iz Fiero zle robi swoje testy ? 1410463[/snapback] nie no.. ja się cieszę że moje testy - ich rezulataty wykazują podobieństwo do testów fiero :) oznacza to że na zwykłym kompie potrafiłem tak dopracować procedurę testową by pokazała prawdziwe wyniki (wierzę że fiero mając tak zaawansowany tester uzyskuje dobre wyniki :) ) co do tego że niektórzy się czepiają... czasami niektórym nie podoba się sposób oceniania wydajności za pomocą CW - niektórzy wolą temperatury :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Allen Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Allen dostales moje PW? ;) jak mozesz to popraw thx :) :shock: ...Nic nie doszło! :shock: Chyba mam skrzynkę PW przepełnioną..., jak możesz prześlij via GG albo mailem i daj znać na GG, byłbym wdzięczny! Może przestańmy się kłócić, ok? Skoro rezultaty/wyniki testów są powtarzalne, to chyba, można im wierzyć, nieprawdaż? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogr22 Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2005 nie no.. ja się cieszę że moje testy - ich rezulataty wykazują podobieństwo do testów fiero :) oznacza to że na zwykłym kompie potrafiłem tak dopracować procedurę testową by pokazała prawdziwe wyniki (wierzę że fiero mając tak zaawansowany tester uzyskuje dobre wyniki :) ) co do tego że niektórzy się czepiają... czasami niektórym nie podoba się sposób oceniania wydajności za pomocą CW - niektórzy wolą temperatury :P Robiac test zawsze znajda sie ludzie ktorym sie nie bedzie sie cos podobac. Zawsze sie ktos czegos przyczepi, taka natura czlowieka. Co do testu brakuje mi w nim jeszcze bloków z BLOKI.PL i nowszych produkcji X4PRO. Jak juz pisalem. Bloki Crystal, Nukleon, i Uriel nie sa juz produkowane i uzytkownik ktory nie chce kupowac uzywek ma male porownanie w tym tescie. Pozatym jak ktos juz tutaj wspomnial, troche pomieszaliscie z kolorami, no ale da sie przezyc. A z tego co mowiles mialo byc jakies urzadzenie do podtrzymywania temperatury wody, a jak widac po wykresach sa one calkiem inne. I jeszcze jedno. Zauważcie ze ostatni punkt na tym wykresie oznaczony jako RÓZNICA ma byc roznica temperatury Procesora od temperatury wody, wiec dlaczego jakims cudem na wykresie Frosta 40C - 27C = 13,5C ?? Troche dziwne. Jak mozecie to poprawcie ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Co do urządzenia podtrzymującego temp. wody to jest prawie gotowe tylko muszę je odebrać :/ co do produkcji najnowszych z X4Pro to Mate się wypiął a bloki.pl jakoś nie kwapią się do testów :( a szkoda. 3 starsze bloki o których mówisz że nie są już produkowane - one były najpierw zrecenzowane - recenzja powiększała się stopniowo... Ja i tak poważnie rozważam zbudowanie testera - ale to jak będe miał i siebie to urządzenie do utrzymywania temp. wody to się zabiore za to... bo nie wszystko na raz :( może do końca wakacji uda mi się zoorganizować odpowiednie stanosiwko do testów - np. podobne do tego jak ma fiero Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Allen Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2005 (...) jak ktos juz tutaj wspomnial, troche pomieszaliscie z kolorami, no ale da sie przezyc. (...) Zauważcie ze ostatni punkt na tym wykresie oznaczony jako RÓZNICA ma byc roznica temperatury Procesora od temperatury wody, wiec dlaczego jakims cudem na wykresie Frosta 40C - 27C = 13,5C ?? Troche dziwne. Jak mozecie to poprawcie ;-)Wykresy w recenzji już poprawiłem - test. Nie powinno być żadnych pomyłek. Pomimo, iż przeliczałem drugi raz, w razie czego można sprawdzić ;-) Mam nadzieję, że teraz są też trochę bardziej przejrzyste :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogr22 Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2005 No mniej wiecej jest ok. Mam jeszcze pytanie. Czy jestescie w stanie zrobic rowniez test na P4 ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Allen Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2005 (edytowane) Mam jeszcze pytanie. Czy jestescie w stanie zrobic rowniez test na P4 ??Obecnie chyba nie da rady, przynajminej z dwóch powodów, brak niektórych bloków wodnych oraz.. brak platformy. Wiem o co Ci chodzi..., wyniki na AMD i Intelu potrafią być różne. O ile będzie taka możliwość, chyba, że wypracuje się bardziej profesjonalną platformę testową (symujującą, w tym przypadku, pracę procesora pod różnym - odpowiednio ustawionym obciązeniem), i jeżeli nie będzie żadnych ale, być może będzie można coś takiego zorganizować. Obecnie jest to niestety mało prawdopodobne do zrealizowania. Edytowane 26 Kwietnia 2005 przez Allen3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogr22 Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Rozumiem i przyjalem ;-) Do tej platformy testowe to zrobic dwie koncowki ktore beda sie grzaly. Jeden wielkosci intela, drugi wielkosci AMD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Heh... jako uzupełnienie napiszę iż bardziej "pofelsjonalna" platforma testowa (coś jak ma fiero czy pit) jest w mojej głowie już od dłuższego czasu... jednak najpierw chciałbym mieć to uządzenie umożliwiające precyzyjne sterowanie temp. wody. samym testerem jako takim zajmę się później - na 90% będzie na świecach żarowych (tak jak ma fiero) a jako zasilacz zastanwiam się użycie starego AT (do jednej świecy powinien styknąć - z 70W??) tak sobie rozmyslam... "jądro" testera pewnie zrobię wielkości A64 lub Intel - któreś z tych dużych... bo chyba nie ma już sensu testować w warunkach zbliżonych do takicj jakie stwarza AXP :? reasumując - na 95% w tej recenzji już nic nie zostanie dodane a ewentualnych nowych testów można się spodziewać jak poskładam do kupy "zestaw małego testera" ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fireblade3 Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Ja wlasnie musze przerobic ciut swoj (aby mogl tez symulowac p4)... - Kyniek umowmy sie na jeden typ wykresow - ja zrezygnowalem z liniowych - moze i Ty pojdziesz za dobrym przykladem i bedziesz podawal tylko c/w i temp dla jakiegos procka w formie slupkow?? :) Jak to kogos interesuje to tak wyglada moj testerek :) Tu link do jeszcze 3 podobnych fotek A tu stara foteczka jeszcze z Watercooling.com.pl (pierwszy test - jeszcze z czujnikiem od miernika wrzuconym do wody (poza 2 termistorami mierzacymi temp wody i rdzenia).... A tu garsc info o testerze... Kiedys musze to zaktualizowac zeby wiochy nie bylo :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Allen Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2005 (edytowane) Do tej platformy testowe to zrobic dwie koncowki ktore beda sie grzaly. Jeden wielkosci intela, drugi wielkosci AMD.CO najmniej dwie końcówki, ponieważ kiedys rdzeń Intela zajmował prawie całą powierzchnie PCU, a AMD tylko wycinek w środkowej części, teraz AMD ma osłonę przewodzącą na całym CPU, więc ewentualnie trzeba by też dostosować pod AMD64. Z resztą muszę się rozejrzeć ile, na pewno dużo, takie zestawy mogą kosztować, gdzie zdobyć, najlepiej po niższej cenie, ewentualnie coś wynegocjować, bądź złożyć samemu coś w rodzaju homemade, ale z elementami, które składają się na taką profesjonalną maszynkę... Zenfist wspominał kiedyś, że stanowisko do testu zasilaczy kosztowało ponad 10 000zł... czy coś około tego, i sam Chip zastanawiał się nad jego zakupem, więc tymbardziej ja mam ten dylemat, chyba, ze zgarnę jakąś dobrze płatną 6 w Lotto :D Wtedy dylematu nie powinienem już mieć... ;]]] Z resztą obecnie czekam na info od Samhain'a o nowych rezerwuarkach, z tego co wiem ma je już u siebie :) :-P w między czasie pojawiły się nowe wypowiedzi, więc... Tak jak myślałem, takie testy, jak pisze Kyniek, będą możliwe po opracowaniu stanowiska co najmniej z testerem. fireblade3, przeglądałem opis tego stanowiska, nie powiem, trochę zazdroszczę :P B) Trzeba się jeszcze przyjrzeć na zagranicznych witrynach, można by wtedy złożyć coś ekstra :) Swoją drogą niekoniecznie trzeba rezygnować z obecnej formy wyliczania różnicy między CPU a wodą. Mając stałe obciążenie i temp wody - już w testerze - można spokojnie ustalić także wartości C/W. Wtedy możnaby bez problemu porównywać, o ile oba stanowiska by były porównywalne pod względem testów. Edytowane 26 Kwietnia 2005 przez Allen3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2005 Są 2 sposoby wyliczania CW - albo znasz moc cieplną (nie pobieraną tylko cieplną) grzałki w testerza albo znasz przepływ i sobie wyliczasz z różnic po między temp. - drugi sposób znacznie wiarygodniejszy ale ciut więcej liczenia ;) ja sądzę że podejście fiero z podawaniem CW jest prawidłowe - ja zdecydowałem się na podawanie wykresów temperatury i to z 12 godzin by zminimalizować błędy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...