QauczuQ Opublikowano 28 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2005 Witam mam mały problem - dosć gorąco w obudowie - i dlatego chcaiłem się was poradzić. Mam zamiar kupić dwa wentylatorki 8cm (ponieważ na płycie są dwa miejsca na 8 cm wentyle) i jeden 12 cm (z boku na ściąnke boczną ). DOdatkowo żeby je wyciszyc maksymalnie zamierzam dokpuić takie urządoznko Telpod służące do rególacji (płynnej) obrotów. Mam coś takiego na grafice (Telpod 470 omów 10-86) i zdaje egzamin w 100% - koszt 2 zł) A proszę o poradę w sprawie tych wentyli , jakie są najlepsze najcichsze bo jest ich cała masa, proszę zerknijcie na http://mcs.pc.pl/sklep.php?kat=Wentylatory_Akcesoria i doradzcie coś. Może już macie spradzone przez siebie takie wentyle - również proszę o opinie. P.S. JEszcze takie lamerskie pytanie np na jednym wentylu jest oznaczenie - DC 12 Volt 1.2W 0.10 A a na innym też 8 cm DC 12V 3,3W - o co w tym chodzi??? Pozdrawiam Marcin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Outlander Opublikowano 29 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2005 Co do wentyli 12cm to polecam topik o nich w dziale chłodzenia wodnego, tam znajdziesz upragnione odpowiedzi i testy :D A oznaczenia: DC12 Volt :arrow: czyli jest zasilany napięciem 12V Zmniejszenie napięcia zasilania powoduje zmniejszenie obrotów i odwrotnie zwiększenie napięcia zwiększa obroty. Za duże napięcie spali wentylator, za małe a przestanie się kręcić. Większość wentyli 12V wytrzymuje bez problemów napięcia od 5V do 24V. 1,2W/3,3W :arrow: moc. Ogólnie czym większa tym mocniej dmucha, ma wyższe obroty i jest głośniejszy. Oczywiście to zależy jeszcze od konstrukcji wentylatora. 0.10A :arrow: prąd pobierany przez wentylator. Dotyczą go te same uwagi co mocy ze względu na zależność. I*U=P czyli prąd (tu 0.10A) razy napięcie (tu 12V) równa się moc (tu 1,2W). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...