Skocz do zawartości
Gość Przemq

Windows W Europie Bez Wmp

Rekomendowane odpowiedzi

Jak informuje portal internetowy onet: http://iik.onet.pl/1074016,1,2876,newsy.html

w Europie Windows XP Home Edition jak i Professional będą uszczuplone o odtwarzacz systemowy Windows Media Player.

Ma to zwiazek z tym, że Unia Europejska chce, aby uzytkownik Windowsa mógł sobie wybrać miedzy dostepnymi odtwarzaczmi multimedialnymi jakie są dostene na rynu komputerowym.

Ma to zwiazek z łamaniem przez Microsoft przepisów chroniacych konkurencję:

"Unijny trybunał w Luksemburgu nałożył rok temu na Microsoft grzywnę w wysokości 479 mln euro, jako karę za łamanie przepisów chroniących konkurencję. Microsoft ją zapłacił w lipcu 2004 r."

Edytowane przez przemek_18

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łe tam ja i tak nie uzywam WMP. Ale moze i dobrze, bo taka lamka co dostala kompa bedzie musiala pomyslec i moze dzieki temu sie dowie ze wogule jest cos takiego jak ROZNE ODTWARZACZE.

1355577[/snapback]

Ja też nie używam, ale dotąd było to wkurzące, że ten WMA sie wpychał zawsze tam gdzie nie powinien być.

Może w koncu Microsoft zrozumie, co to jest konkurencja. Bo on jako monopolista na rynku systemów operacyjnych to mi sie juz dawno przejadł !!!

Nie mówie tu o Linuxie bo jest darmowy ( jupiii !! ) i sie zastanawiam, czy go czasem na dodatkowym dysku postawić ??? do neta to sie chyba bedzie nadawał??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdecydowanie, linux jest o wiele lepszy do netu niz win.

Miałem kilka różnych linuksów (Debian, 3 wersje Auroxa, Knoppix) na 2 różnych kompach i net mi zawsze chodził gorzej (wolniej) niz w windzie (o ile wogóle dzialał). Byc moze to kwestia ustawien, ale co mozna skonfigurowac (oprocz nr-ów ip i nazwy przed pierwszym startem).

Obecnie mam instalniętego Auroxa 10.1 i IMHO jest lepszy pod wieloma względami od winshita ale napewno nie w necie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi