Gość Przemq Opublikowano 28 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2005 (edytowane) Jak informuje portal internetowy onet: http://iik.onet.pl/1074016,1,2876,newsy.html w Europie Windows XP Home Edition jak i Professional będą uszczuplone o odtwarzacz systemowy Windows Media Player. Ma to zwiazek z tym, że Unia Europejska chce, aby uzytkownik Windowsa mógł sobie wybrać miedzy dostepnymi odtwarzaczmi multimedialnymi jakie są dostene na rynu komputerowym. Ma to zwiazek z łamaniem przez Microsoft przepisów chroniacych konkurencję: "Unijny trybunał w Luksemburgu nałożył rok temu na Microsoft grzywnę w wysokości 479 mln euro, jako karę za łamanie przepisów chroniących konkurencję. Microsoft ją zapłacił w lipcu 2004 r." Edytowane 28 Marca 2005 przez przemek_18 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IamWeasel Opublikowano 28 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2005 Łe tam ja i tak nie uzywam WMP. Ale moze i dobrze, bo taka lamka co dostala kompa bedzie musiala pomyslec i moze dzieki temu sie dowie ze wogule jest cos takiego jak ROZNE ODTWARZACZE. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Przemq Opublikowano 28 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2005 Łe tam ja i tak nie uzywam WMP. Ale moze i dobrze, bo taka lamka co dostala kompa bedzie musiala pomyslec i moze dzieki temu sie dowie ze wogule jest cos takiego jak ROZNE ODTWARZACZE. 1355577[/snapback] Ja też nie używam, ale dotąd było to wkurzące, że ten WMA sie wpychał zawsze tam gdzie nie powinien być. Może w koncu Microsoft zrozumie, co to jest konkurencja. Bo on jako monopolista na rynku systemów operacyjnych to mi sie juz dawno przejadł !!! Nie mówie tu o Linuxie bo jest darmowy ( jupiii !! ) i sie zastanawiam, czy go czasem na dodatkowym dysku postawić ??? do neta to sie chyba bedzie nadawał?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IamWeasel Opublikowano 28 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2005 i sie zastanawiam, czy go czasem na dodatkowym dysku postawić ??? do neta to sie chyba bedzie nadawał?? 1355602[/snapback] Zdecydowanie, linux jest o wiele lepszy do netu niz win. Nie musisz na osobnym dysku - zrob sobie nową partycje na linuxa i starczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dexter_oa Opublikowano 28 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2005 postawic sobie linuxa to jest jedno. ale przyzwyczaic sie do niego.. i opanowac to sa zupelnie rozne rzeczy.. szczegolnie dla mniej doswiadczonych userów wiem jakie to uczucie przeniesc sie nagle z win do slacka.. ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZnAl Opublikowano 28 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2005 Zdecydowanie, linux jest o wiele lepszy do netu niz win.Miałem kilka różnych linuksów (Debian, 3 wersje Auroxa, Knoppix) na 2 różnych kompach i net mi zawsze chodził gorzej (wolniej) niz w windzie (o ile wogóle dzialał). Byc moze to kwestia ustawien, ale co mozna skonfigurowac (oprocz nr-ów ip i nazwy przed pierwszym startem). Obecnie mam instalniętego Auroxa 10.1 i IMHO jest lepszy pod wieloma względami od winshita ale napewno nie w necie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...