axl2000 Opublikowano 29 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2005 Kurrrcze blade, dzisiaj jak podlaczalem z ojcem kolejny wiatrak do kompa ojciec przez przypadek wsadzil palec w 2600rpm cooler na procku...palec przeciety a od coolera odpadł jeden płat z chyba 6 czy 7...przykleilem go na super glue odczekałem godzine i jazda...narazie na 2400rpm dziala ok....czy to stwarza niebezpieczenstwo dla kompa? Jaka jest szansa ze ta cholera się urwie ?? TO pentagram 92-Cu i wiatraka takiego samego chyba nie dostane :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchyjastrzab Opublikowano 29 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2005 Na Twoim miejscu wymieniłbym go niezwłocznie. Wiatrak po sklejeniu nie jest już tak wyważony jak powinien, prędzej czy później odleci sobie w bliżej nie określonym kierunku i nikt nie wie w co trafi.... może Cie to sporo kosztować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dex'ior Opublikowano 29 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2005 wystarczy że kupisz jakiś wentylator 92 i wymienisz tylko tą głowice z łopatkami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Galek Opublikowano 29 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2005 mnie sie wydaje jako ze tez mialem tego pentagrama wystarczy zamontowac nowy wentyl ten odkrec kup nowa 92 i pomysl jak zamontowac, np gumki recepturki, nie powinno byc z tym problemu, gorzez z palcem twojego taty, pozdrowienia dla twardziela ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 29 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2005 Ja mam sklejony wentyl 92mm i nawet nie wibruje bardzo mocno. Na 5v nie wibruje wogóle. Klej! W końcu nawet jak łopatka odleci to nic się raczej nie stanie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Errorx Opublikowano 29 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2005 hmm, nie wiem jak wy ale ja jak cos dokladam do kompa to go wylaczam... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipanol-pl Opublikowano 29 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2005 hmm, nie wiem jak wy ale ja jak cos dokladam do kompa to go wylaczam... 1357526[/snapback] he no tez tak robie .. ale widac nie kazdy :) he he Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek-cos Opublikowano 29 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2005 ja mialem w wentylu do p 266 mhz chyba z 3 lopatki wklejone (oj palce to mnie bolaly :D ) i to dzialalo chyba z 2 lata wiec bym sie nie przejmowal specialnie; jak dobrze wkleisz to wibrowac nawet specialnie nie powinno :) a jak znajdziesz zamiennik to wymienisz, ale spieszyc sie na moj gust nie musisz ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
axl2000 Opublikowano 29 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2005 hmm, nie wiem jak wy ale ja jak cos dokladam do kompa to go wylaczam... 1357526[/snapback] Stary mierzyl voltomierzem gdzie jest + a gdzie - gdzies tam wiec muslao byc przy otwartej budzie i wlaczonym kompie :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adi_em Opublikowano 29 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2005 no rozumiem że do dołożenia ramu czy wymina proca to wyłączyć. Ale bez przesady. Nie wiem jak Wy, ale mi się nie chce wyłączać jak podłaczam wentyle... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 30 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2005 Witam czy te pentagramy są tak mało trwałe :blink: , kumpel tez coś tam grzebał w kompie i przez przypadek urwał łopatkę w swoim coolerku. Więc przyjechał do mnie i mówi że ma problem a ja zonk. Tyle razy włożyłem palec w zalmana i nic nie odleciało a tu takie kwiatki. Dałem mu jakiś stary wentyl i po sprawie pentazyl działa dalej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojwar Opublikowano 30 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2005 Kurrrcze blade, dzisiaj jak podlaczalem z ojcem kolejny wiatrak do kompa ojciec przez przypadek wsadzil palec w 2600rpm cooler na procku...palec przeciety a od coolera odpadł jeden płat z chyba 6 czy 7...przykleilem go na super glue odczekałem godzine i jazda...narazie na 2400rpm dziala ok....czy to stwarza niebezpieczenstwo dla kompa? Jaka jest szansa ze ta cholera się urwie ?? TO pentagram 92-Cu i wiatraka takiego samego chyba nie dostane :( 1356126[/snapback] Problem nie jest trywialny, niektórzy radzą wymienić wentyl - faktycznie ta metoda się sprawda ... ale po co ? przyklejać na glue ? bez sensu - wentyl traci wyważenie, a za jakiś czas łopatka odpadnie i może narobić niezłego bigosu (np zablokuje wentylator na coolerrze od procka, lub stuknie grafikę ... ta się poruszy w slocie ... itp) sposób z powodzeniem realizowany jest przy naprawie wirników w silnikach odrzutowych - polega na wyłamaniu przeciwległej łopatki... cooler nie straci wtedy wyważenia i powinno być ok. Jak to nie zadziała to kupisz nowy wentyl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwiateusz Opublikowano 31 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2005 Witam czy te pentagramy są tak mało trwałe :blink: , kumpel tez coś tam grzebał w kompie i przez przypadek urwał łopatkę w swoim coolerku. Więc przyjechał do mnie i mówi że ma problem a ja zonk. Tyle razy włożyłem palec w zalmana i nic nie odleciało a tu takie kwiatki. Dałem mu jakiś stary wentyl i po sprawie pentazyl działa dalej. 1358329[/snapback] ja tam juz do pentagrama 92Cu przy 2700 obrotach palce wkladalem i nic... czesto chce dotknac radiatorai nie wtrafiam :) (mam kompa w biurku wiec jade na oslep) :) i obrywam po palcach ale wiatrak dziala :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 31 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2005 ja sie jednym wiatraczkiem bawilem to mu 4 lopatki wyrwalem (chcialem sprawdzic czy bedzie cichszy na 3 ale nie byl) wiec je przykleilem butapremem i wiatrak chodzil dosyc dlugo zaslce P150 i bylo got ale go wymienilem bo nie moglem spac spokojnie:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 1 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2005 ...sposób z powodzeniem realizowany jest przy naprawie wirników w silnikach odrzutowych - polega na wyłamaniu przeciwległej łopatki... cooler nie straci wtedy wyważenia i powinno być ok... :blink: tylko jest 1 powazny problem w wentylatorach komputerowych nie ma przeciwleglej lopatki = nieparzysta liczba lopatek zazwyczaj 7 szt - czasem 9, 5 lub 3 :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bjabrzyk Opublikowano 2 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2005 ja na swoimtitanie wsadziłem przypatkowo śrubokręt :lol: wyłamała sie łopatka i komp zaczął wyć w niebogłosy że aż mnie głowa bolała całe biórko sie trzęsło jk przy trzęsieniu ziemi wyciągnąłem wtyczke z zasilacza wykrąciłem połamałem inne łopatki (autentyk :-)) wykręciłem wiatrak z tyłu budy i przykręciłem na proca :lol: i stykneło potem kupiłem cooler master tc a tamten wkręciłem spowrotem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sand Opublikowano 2 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2005 Fidel masz u mnie wielkiego plusa ........ wiecej pisac niemusze bo taki ot to nie OT [*] :sad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aurora001 Opublikowano 2 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2005 Ja mam z przodu jakis wentyl 120x120 3000rpm bez oslonki. Zdazalo mi sie wsadzic palce od nogi i nic sie nie dzialo poza zatrzymaniem sie wentyla. A wam tu sie lamia lopatki z byle wsadzenia palca. Rosciety palec? Hmm troche nie wierze bo masa wiatraka jest troche zbyt mala, wiec jakbys wlozyl palec czy cos to by sie zatrzymal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nightwalker Opublikowano 2 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2005 [...]lub stuknie grafikę ... ta się poruszy w slocie ... itp)[...] 1358336[/snapback] poruszy się w slocie? fajna by musiała być prędkość tego śmigła żeby poruszyć karte w slocie zresztą pierwsza z góry jest karta graf na agp a porty agp mają taki uchwyt na tył złącza karty a sprzodu karta jest przykręcona na śróbke... więc nie ma takiej możliwości! :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bjabrzyk Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2005 ...Zdazalo mi sie wsadzic palce od nogi i nic sie nie dzialo poza zatrzymaniem sie wentyla. ... to co ty przy kompie robisz :D że ci palce od nogi w wentyle wchodzą :lol: ekhhmmm... no dobra nie wnikam :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mr_Gizmo Opublikowano 4 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2005 to co ty przy kompie robisz :D że ci palce od nogi w wentyle wchodzą :lol: ekhhmmm... no dobra nie wnikam :lol: 1368102[/snapback] poprostu nie obcina paznokci tylk oczeka aż urosnąd otego stopnia, ze będzie można wsadzić w wentyl i on je sam wyrówna :) a co do palcy w różnych miejscach :) wsadziłem palucha w wentyl kręcący się z prędkością niewiele ponad 5000 RPM i nic sienie stało - poprostu się zatrzymał :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwiateusz Opublikowano 6 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Kwietnia 2005 to ja wsadzilem w 2500 obrotow i mi skure zdarlo :) mi sie zdjaje ale OT sie robi :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...