Skocz do zawartości
padek78

Automatyczne Poruszanie I Klikanie Myszką

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam taki problem do rozgryzienia

(korzystam z Visual C++ 6 ale w zasadzie kwestia jest samego C++)

Sprawa dotyczy innej aplikacji (o której nie będę się tu rozwodził) ale problem można przedstawić nawet na windowsowskim kalkulatorze.

Chodzi o to aby umieścić sobie okienko kalkulatora w pewnym miejscu na ekranie. I teraz uruchomić napisany programik, który ustawi wskaźnik myszy na koordynatę powiedzmy liczby 5 na kalkulatorze i kliknie ten klawisz kalkulatora następnie poczeka parę ustalony czas i przeskoczy na klawisz powiedzmy 8 i znowu poczeka przez jakiś czas. To jest ogólne założenie i taki mechanizm chcę właśnie stworzyć by klikał jakiś tam przycisk jakiejś tam aplikacji.

Próbowałem to robić z automatu Visual C++ To znaczy konkretnie robiłem to tak:

- tworzyłem aplikację MFC (exe)

- w kreatorze klas tworzyłem w danej klasie wykorzystywałem komunikat WM_CREATE który tworzył funkcję OnCreate w kodzie to funkcji której umieszczałem takie dwie linijki:

SetCursorPos(300,300);

SetTimer(1,4000,NULL);

Następnie znów do kreatora klas i komunikat WM_TIMER, który tworzy funkcję OnTimer i znowu w ciele tej funkcji wpisałem

SetCursorPos(500,500)

Po skompilowaniu mam tak że po uruchomieniu aplikacji kursor idzie na koordynaty 300,300 następnie po 4000 milisekund czyli de facto 4 sekundach przeskakuje na koordynaty 500,500.

Problem jednak jest taki że ten kreator klas to strasznie zagmatwana sprawa dla mnie, gdzie wstawiany jest jakiś kod z automatu, w którym nie mogę się zbytnio zorientować. W związku z tym nie mogę tego procesu, jakgdyby, powtórzyć, zmieniając koordynaty i czas reakcji.

Dlatego mam pytanie czy ewentualnie ktoś pisał może coś podobnego kiedyś w C++, ewentualnie może coś zasugerować, gdzieś odesłać (w jakieś miejsce gdzie mógłbym doczytać o takim zagadnieniu). Może mógłby ktoś coś mi podpowiedzieć w tej sprawie?

Za ewentualne odpowiedzi dzięki z góry

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napisales troche niejasno, rozumiem, ze wszystko dziala, ale tylko raz i nie mozesz tego zrobic wiecej razy(?), a wynika to z tego, ze robisz to w wm_create, ktore jest wywolywane tylko raz podczas tworzenia okna, wm_timer to dobry strzal, i tam powinienes umiescic cala procedure klikania i przesuwania kursora

wiecej na ten temat www.msdn.com

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi