Skocz do zawartości
Szuwar

Który Dysk 160gb Jest Najlepszy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, planuje zakup dysku 160Gb ( ata lub sata ), lecz mam wiele wątpliwosci co do tego jaką firmę wybrac. Czy moglibyście podzielic sie ze mna uwagami, co do tego jak dyski sprawiaja sie w pracy.??

Jak na razie słyszałem że:

maxtor --> strasznie się grzeje, niski transfer rzeczywisty

samsung--> jezeli nie zepsuje sie w ciagu 3 dni to znaczy ze trafiliśmy na doskonały dysk i trudno o lepszy

WD---> głośno, reszta cool

seagate--> nic specjalnego...

Dodam ze głównie zależy mi na tym żeby pogodzic wysoki transfer z ciszą, i to właśnie chciałbym osiagnać..

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz na płycie głównej złacze Serial ATA to:

(Serial ATA) Samsung SpinPoint 160 GB (ATA/150, 8MB, 7200) SP1614C

Dysk twardy 160 GB. Prędkość obrotowa: 7200 obr./min., interfejs: Serial ATA/150, pamięć cache: 8 MB, czas dostępu: 8.9 ms, łożysko Fluid Dynamic Bearing (FDB). Wykorzystuje technologię S.M.A.R.T. oraz systemy NoiseGuard oraz SilentSeek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

słyszałem opinie że dyski samsunga wpadają w drgania, które przenoszą się na obudowę, czy posiadacze mogliby się wypowiedzieć?

(sam zastanawiam się nad kupnem samsunga 160GB SATA lub 200GB ATA)

pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

słyszałem opinie że dyski samsunga wpadają w drgania, które przenoszą się na obudowę, czy posiadacze mogliby się wypowiedzieć?

(sam zastanawiam się nad kupnem samsunga 160GB SATA lub 200GB ATA)

pozdrawiam.

1360638[/snapback]

Dobrze slyszales. Jak dysk jest przykrecony do obudowy to wpada w takie drgania ze robi sie slabo :mad: Polozenie dysku na gabce na dnie obudowy po czesci rozwiazuje problem i delikatny pomruk,choc slyszalny,nie urywa juz glowy :wink: pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właściwie jestem zdecydowany na Samsunga, ale widziałem że sporo osób nażeka na awarie po jakimś czasie.

Z kolei Seagate ma 5letnią gwarancję (Samsung 3lata), i deklarowany niższy hałas w trybie silent (25dBA), oraz 160GB dysk SATA z NCQ można kupić taniej niż Samsunga 160 SATA bez NCQ (ze sklepu z gwarancją, nie z allegro).

Co mnie niepokoi to wiele negatywnych komentarzy (http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=12386 - komentarze na dole strony) na temat FAKTYCZNEJ GŁOŚNOŚCI DYSKU.

Co o tym myślicie?

Edytowane przez cloot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hitachi T7k250!!! Rządzi i wymiata! Mam dwa tygodnie go i jest naprawdę bomba. O Samsungach też złego słowa nie powiem, ale Hitachi szybszy (no i ma NCQ). Jedyny problem ,to dostępność. Ja swojego kupiłem w Sferisie w Galerii Mokotów za przyzwoite 376pln z 3letnią gwarą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wie ktos z Was kiedy WD'ki RE beda w polskiej dystrybucji? Czekam juz ponad dwa miechy zeby go kupic, a boje sie kupowac sprowadzane (bo tylko takie sa dostepne). W sklepach nawet nie chca mowic skad je maja. A ja mam zle doswiadczenia z reklamacja sprzetu, wiec sobie daruje taki zakup.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sklepow z tymi dyskami jest pelno (sam moge ich wyliczyc z 20), ale chyba malo osob wie, ze nie sa to dyski od dystrybutorow, tylko sprowadzane zazwyczaj przez sklepy z zagranicy. Co moze sie wiazac z problemami w reklamacji (opoznienia).

Natomiast nie ma ich oficjalnie w Polsce. Nie posiada ich w ofercie rzaden szanujacy sie sklep (wiem ze moge tu pare osob obrazic, ale szanujacy sie sklep to taki, w ktorym nie zlewa sie klientow i nie czuje sie w nich jak petent tylko jak klient, a takich znam na peczki).

A moje pytanie dotyczylo wlasnie POLSKIEJ DYSTRYBUCJI tych dyskow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skąd się biorą opinie że SATA Samsungi 160 GB wprawiają w drgania obudowę !! :unsure: ? Ludziska gdzie nabyliście te dyski ? Do serwisu z nimi.

Bez urazy oczywiście.

Jakbym miał przez dokuczliwe MAKABRYCZNE drgania kłaść twardziela na gąbce to sklep, w którym go kupiłem mialbym długo, długo strasznie upierdliwego i nieustepliwego klienta z pytaniami "dlaczego...?"

Mam taki dysk i jak dla mnie jest KLASA!

Jak ktoś ma z nim problemy typu - trzęsienie ziemi, to w dłonie młotek, przecinak i wiertarka... :wink: albo serwis.

A już tak na powaznie. Dysk jak każda "maszyna" może mieć swoje odchyły i ułomności. Czasami potrafi być tak, a czasami siak :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu masz test twardzieli o pojemności 160GB i z całym szacunkiem dla forumowiczów wypowiadających sie w tym temacie test jest bardziej obiektywny niż wasze wypowiedzi;

-dotyczy konkretnie dysków 160GB jak w temacie posta...

-testowała go ta sama grupa osób w identycznych warunkach, na tym samym sprzęcie...

Sam jestem na kupnie takiego dysku i dzięki temu testowi wybrałem ten oto dysk

Cena konkurencyjna no i w moim mieście(brak kosztów przesyłki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moge ci szczerze doradzić dysk Hitachi Deskstar (7k250) 160Gb, 7200rpm, 8Mb cache http://www.pcprojekt.pl/?str=katalog_produ...id_produktu=232

Mam go od paru miesięcy, po tym jak wymieniłem poprzeni dysk tej samej firmy (bodajże 7k80?)- 40Gb, 7200rpm, 2Mb cache'u, który pomimo "małej" ilości cache'u był szybszy i wydajniejszy od dysków 40gigowych innych firm wyposażonych w 8mb cache, a przy okazji cichutki i zimny.

160Gb 7k250 jest od swojego poprzednika jeszcze bardziej wydajny, tak samo cichy, jesli nie cichszy (mam wyciszonego kompa i gwqrantuje ci, że nawet przy cichym zasilaczu i zwolnionym wiatraku ten dysk jest nieslyszalny), no i zimny (jets może jakies 1-2stopni cieplejszy od poprzednika, ale należy pamietac o wzroscie wydajnosci). Moj komputer chodzi 24h/7 i wszystko dziala swietnie. Poprzedniemu po dłuzszym uptimie zdarzało sie zmulic przy wiekszych plikach - temu nie.

Nie znajdziesz dysku, który łaczy taką wydajność przy tak niskim wydzielaniu ciepla i przede wszystkim tak cichej pracy. Samsungi tylko moga byc tak samo ciche, ale sa wolniejsze.

Uzywałem też MAxtora (120GB, 7200rpm, 8mb)-był dosć wydajny, ale grzał sie jak piec kumulacyjny (po godzinie pracy nie dalo sie go dotknąc)i charczał jakby mu cos w gardle stanelo. PADŁ PO 2miesiącach używania.

Miałem też do czynienia z Seagetami - bywało rożnie, najczesciej dosć ciche,ale wolne. Obenca oferta nie jest szczegolnie wyrożniająca sie.

Nie wiem jak z awaryjnością Hitachi. Gwarancja jest 3-letnia. Poprzedni dysk (40Gb) mi padl po półtora roku. Bardzo to przeżyłem, tym bardziej, ze stało sie to nagle i bez ostrzeżenia (żadnych objawów, bad sektów, nic). Mogly zadzialac czynniki zewnętrzne. Nie wiem. Powtórzyłem jednak dysk tej samej firmy, bo jego wczesniejsza praca wzbudzała sympatie, zadowolenie i zaufanie.

Tak czy siak pamietajcie : RÓBCIE REGULARNIE BACKUP!!!!!!!!!!!!!!! ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha, na stronie www.benchmark.pl jest test dysków twardych przeprowadzony pare miesięcy temu. Sądze, że podsumowując wszystkie testy i wziąwszy pod uwagę średnią wyników (zawsze w pierwszej trójce w każdym tescie) - nie znajdziesz lepszego dysku. Kup Hitachi 7k250 (SATA lub ATA - zaleznie od płyty)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja też się prymierzam do kupna nowego twardziela i czytałem Wasze wypowiedzi oraz wskazany test i mam takie pytanko - czy wszystkie te cechy twardzieli 160 GB przekładają się na twardziele 200GB? Bo różnica w cenie nie jest ogromna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skąd się biorą opinie że SATA Samsungi 160 GB wprawiają w drgania obudowę !!  :unsure:  ? Ludziska gdzie nabyliście te dyski ? Do serwisu z nimi.

Zgadzam się w pełni. Mam u siebie w budzie SpinPointa SP1213C (a więc 120GB 8MB SATA) oraz Barracudę IV (40GB, 7200, 2MB), a więc klasyka ciszy. Oba baaardzo ciche - niesłyszalne przy zasiłce (Chieftec 1136). Ale: gdy wychodzą ze stanu wstrzymania, rozkręcające się talerze Barracudy można minimalnie usłyszeć (gdy startują, potem już cisza). Natomiast przy SpinPoincie jest tylko pół sekundy freeza gdy startuje i to wszystko - żadnego dźwięku! Jak brzmią pracujące głowice to już praktycznie zapomniałem (no prawie -> patrz koniec posta).

No i odnośnie cytatu - mam dysk(i) przykręcone mocno do budy i nie ma ŻADNYCH drgań. Fakt, buda solidna i ciężka (Chieftec Dragon), ale nawet sam dysk, gdy położy się na nim rękę nie drży - czuć jedynie, że coś w środku żyje. Temperatur nie mogę obiektywnie porównać, gdyż w Chiefie przez dyski wieje wiatrak 80mm (u mnie akurat GlacialTech Silent Blade na 7V) i tym sposobem pozostają cały czas dobrze chłodzone (wg Sandry aktualnie mam 28-29*C - na obu HDD - gdy w budzie jest 25*C).

Dokładnym przeciwieństwem tego był natomiast dysk, który włożyłem do kompa mojej znajomej. Sam komp miał być do zastosowań domowych z raczej małą ilością gier, więc nastawiony typowo na ciszę. No i wrzuciłem tam Seagate'a Barracudę 7 120GB 8MB SATA (wersja bez NCQ - jeszcze nie było wtedy). Jak to cholerstwo mieli!!! :mur: Całe szczęście, że talerze są ciche... No ale głowice to masakra - przypominają mi się stare, kilkugigowe dyski - tam było podobnie - chrobotanie non-stop. Więc panom od Seagate'a na razie na jakiś czas podziękujemy...

Moim zdaniem warto dzisiaj wybierać w zasadzie jedynie spośród Samsungów, Hitachi i Caviarów RE. No ale to tylko moja osobista opinia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi