Skocz do zawartości
Szuwar

Który Dysk 160gb Jest Najlepszy

Rekomendowane odpowiedzi

[...] mam takie pytanko - czy wszystkie te cechy twardzieli 160 GB przekładają się na twardziele 200GB? Bo różnica w cenie nie jest ogromna

1390107[/snapback]

W zasadzie - TAK.

Modele 200GB są przeważnie robione na tych samych podzespołach (identyczna mechanika i elektronika, różnice są w wykonaniu samych talerzy), tak że większych różnic nie ma prawa być.

Jeśli chodzi o ciszę i temperaturę, to zdecydowanie Hitachi i Samsung są najlepsze. Z tym że Samsung montował dwa różne typy silników (jeden powoduje wibracje, w mało sztywnej obudowie to naprawdę problem). W zasadzie tylko dyski tych dwóch firm nie potrzebują aktywnego chłodzenia, reszta ma nieciekawy zwyczaj nagrzewania się do 50°C (... i więcej) przy dłuższej pracy. Różnice w szybkości nie są duże ... chociaż jak porównać najwolniejszy dysk PATA z najszybszym SATA to jest różnica 10MB/s ... czyli całkiem sporo ... jeszcze niedawno taki było całkowity transfer typowych dysków. W praktyce jest to mało odczuwalne, zresztą zależy do czego używamy kompa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

.

Jeśli chodzi o ciszę i temperaturę, to zdecydowanie Hitachi i Samsung są najlepsze. Z tym że Samsung montował dwa różne typy silników (jeden powoduje wibracje, w mało sztywnej obudowie to naprawdę problem).

1390181[/snapback]

Czy mógłbyś jeszcze dodać o jakie typy silników chodzi i jak to rozpoznać z informacji znajdujących się na naklejce dysku???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam samsunga 160gb sp1604n czyli 2mb cache ata

cichy, temp w normie, a drgania dysku u mnie nie wystepuja

i co najwazniejsze jak narazie bezawaryjny mimo 16h/7 :D

ale i tak co jaks czas maly backup jest

do zastosowan czysto domowych nadaje sie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy mógłbyś jeszcze dodać o jakie typy silników chodzi i jak to rozpoznać z informacji znajdujących się na naklejce dysku???

1391653[/snapback]

NIDEC i JVC

Było o tym na forum, ale przyznam sie że dopiero teraz to znalazłem. Używam kilku dysków Samsung i rzeczywiście jest róznica w pracy zależnie od zamontowanego silnika. Mam solidną obudowę, tak że dysku z sinikiem NIDEC praktycznie nie słychać, natomiast ten z silnikiem JVC ... dopiero jak się ustabilizuje temperatura (po 2-3 godzinach) przestaję go słyszeć. Podobno niektórym ten dźwięk nie przeszkadza, ja go słyszę :?

Poczytaj:

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=122202

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=124689

dużo tego nie znalazłem, pewnie jest więcej na forum.

Nazwa producenta jest na silniku, ale np. w dysku który mam nie widać napisu JVC (NIDEC jest nadrukowany w bardziej widoczny sposób). Pewnie jest jakiś związek między numerem seryjnym a producentem silnika, ale to chyba tylko w fabryce wiedzą :blink:

Acha, chodzi o ten silnik napędzający talerze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość =H2o=Destroyer[PL]

Bierz wszytsko oprócz Seagate Barracuda 7200.7 Sata 8mb cache.Ten dsyk jest bardzo głosny,wydobywaja sie zniego rozne dziwne dzwieki jak jakies piski,chrobotanie i wogule.Plusem jest to ze jest szybki ale nic nie zwroci ci poczucia ciszy po pracy z tym dyskiem.Mam taki dysk i kicha jest,moj przypadek nie jest odosobniony,wielu ludzi skarzy sie na glosnosc tych dyskow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz wszytsko oprócz Seagate Barracuda 7200.7 Sata 8mb cache.Ten dsyk jest bardzo głosny,wydobywaja sie zniego rozne dziwne dzwieki jak jakies piski,chrobotanie i wogule.Plusem jest to ze jest szybki ale nic nie zwroci ci poczucia ciszy po pracy z tym dyskiem.Mam taki dysk i kicha jest,moj przypadek nie jest odosobniony,wielu ludzi skarzy sie na glosnosc tych dyskow.

Ja kupilem 3 tyg temu barrakude i jestem szczesliwy, zadnych piskow...nic cisza!!!!

a obudowe mam straszne g**no, no name (trzymam ja ze wgledu na naklejke z licencja....jak kupowalem poprosilem o wkrecenie w obudowe i test glosnosci - zupelna cisza ... w sklepie, zapakowali w babelki i blagali o uwage, bo-" jak bede rzucal jak na poczcie to bedzie trzeszczal"....wiec moze nie kupowac dyskow w intrernecie tylko na nogach....

a jak podzieliliście swoje 160 GB dyski na partycje? Pewnie każdy inaczej, ale myślę, że nikt nie zrobił 20 partycji po 8GB

ja nie dziele uzywam 160 na dysk do zabawy z video/dvd inne (system)mam na 80 Edytowane przez asdzxc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wcześniej zasięgnąwszy tutaj rady (w sposób pasywny, wątków jest dosyć) nabyłem SP1614C - 160GB, 8MB Cache, SATA.

Cichutki (ale i tak na gąbeczce leży), chłodny (ale i tak dmucha na niego Sunon 8,5V) - szybciuteński (tutaj już bez ale ;) )

Mam jeden problemik - jakim softem czytać status SMART tego dysku? Nic co próbowałem go nie widzi... Przy PATA nigdy takich problemów nie miałem... Najlepiej jakiś program do Traya żeby miejsca na belce nie zajmował...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem dlaczego każdy pisze, że WD są głosne. Ja mam od niedawnw dysk WD2500JD i powiem, że dawno nie miałem tak cichego dysku. Patrząc na testy mieści się w pierwszych trzech w różnych testach, generalnie zwycięża w większości. Jest super wydajny, cichutki i chłodny. Czego można jeszcze od niego oczekiwac ? Nie mam pojęcia, nigdy nie miałem WD. Namówił mnie sprzedawca, dzięki mu za to. Do tej pory jechałem na Seagate'ach jako najcichszych. jednak ten WD jest dwa razy cichszy co mnie cholernie zdziwiło. Zależy mi na ciszy bo komp stoi tuż koło mojej głowy na biurku i słyszę wszystko. Najbardziej wentyle w Chieftec'u - niech go diabli. To kolejny chybiony zakup, wybrałem ten zasilacz ze względu na pozytywną opinię o nim. To 360 202, 2 wentyle. Po włączeniu jest chwila ciszy, ale po 5 minutach...szkoda słów. :roll: Upierdliwy szum - włącza się drugi wiatrak albo oba wchodzą na obroty, licho wie co robią ale jest do d... Całe szczęście, że ustąpił niemożliwy do wytrzymania pisk który był od początku. :mur:

Ale nie o tym miało byc. Dysk jest jak na razie super i mogę go polecic każdemu. W pracy mam Samsungi - też z polecenia sprzedawcy i nie są cichsze ani chłodniejsze. generalnie podobnie.

Zgadzam się w pełni z którymś z przedmówców, Panom z Seagate'a na razie dziękujemy. :lol: Dwóch kumpli ma nowe modele, tragedia. :26:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wczoraj byłem na mieście pytać się o dyski i tylko w jednym sklepie mieli Hitachi 160GB na S-ATA (389zł) a kiedy spytałem się o Samsungi (też na S-ATA) to odradzali

także jak będę kupował to raczej wezmę tego Hitachi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wczoraj byłem na mieście pytać się o dyski i tylko w jednym sklepie mieli Hitachi 160GB na S-ATA (389zł) a kiedy spytałem się o Samsungi (też na S-ATA) to odradzali

W większości sklepów jak czegoś nie spszedają, bo akurat nie ma tego ich hurtownia, to też Ci będą to odradzać :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale oni mieli te Samsungi na stanie, nawet na wystawie pod szybą widziałem

facet powiedział, że są wadliwe i lepiej ich nie brać

1397832[/snapback]

He he!!! :D

A do tego miał minę aniołka i wygląd niewiniątka :)

Jak są wadliwe, i każdym tak odradzają to po co w ogóle ściągają takie ścierwo z hurtowni???? Gość chce ci wcisnąć Hitachi z jakichś jemu tylko znanych powodów, na szczęście to dobry dysk, więc ściemnił tylko w połowie.

Sam pracowałem w sklepie i wiem co to znaczy mówić to co szef każe.... EChhhh....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem, może mają na Hitachi większą przycinkę, albo jakąś umowę z nimi podpisaną

za długo się nad tym nie zastanawiałem, bo i tak wybierałem wcześniej między Samsungiem a Hitachi, a w tym przypadku kiedy w tym sklepie różnica w cenie między nimi jest 20 zł to wezmę na 98% Hitachi

a czy są jakieś problemy z dyskami na SATA na NF7 (nforce2)? Bo planuję sobie takowy zakupić za tydzień i coś mi się obiło o uszy/oczy, że są jakieś problemy ze współpracą nforce2<->SATA, szczególnie jak kompik podkręcony

Edytowane przez Dru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi