IchBinIdiot Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2005 [...] mam takie pytanko - czy wszystkie te cechy twardzieli 160 GB przekładają się na twardziele 200GB? Bo różnica w cenie nie jest ogromna 1390107[/snapback] W zasadzie - TAK. Modele 200GB są przeważnie robione na tych samych podzespołach (identyczna mechanika i elektronika, różnice są w wykonaniu samych talerzy), tak że większych różnic nie ma prawa być. Jeśli chodzi o ciszę i temperaturę, to zdecydowanie Hitachi i Samsung są najlepsze. Z tym że Samsung montował dwa różne typy silników (jeden powoduje wibracje, w mało sztywnej obudowie to naprawdę problem). W zasadzie tylko dyski tych dwóch firm nie potrzebują aktywnego chłodzenia, reszta ma nieciekawy zwyczaj nagrzewania się do 50°C (... i więcej) przy dłuższej pracy. Różnice w szybkości nie są duże ... chociaż jak porównać najwolniejszy dysk PATA z najszybszym SATA to jest różnica 10MB/s ... czyli całkiem sporo ... jeszcze niedawno taki było całkowity transfer typowych dysków. W praktyce jest to mało odczuwalne, zresztą zależy do czego używamy kompa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teges Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2005 czy ten dysk Samsunga SpinPoint 200 GB SP2004C ma zasilanie tez zwyklym moleksem czy tylko sata ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2005 A jak jest z głośnościa i temperaturą tych caviarów Re?? mam caviara 60GB i sie naprawdę nieźle grzeje..... a do tego ma ze 40*, a leży sobie poza obudową..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zariro Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2005 . Jeśli chodzi o ciszę i temperaturę, to zdecydowanie Hitachi i Samsung są najlepsze. Z tym że Samsung montował dwa różne typy silników (jeden powoduje wibracje, w mało sztywnej obudowie to naprawdę problem). 1390181[/snapback] Czy mógłbyś jeszcze dodać o jakie typy silników chodzi i jak to rozpoznać z informacji znajdujących się na naklejce dysku??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kardas Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2005 mam samsunga 160gb sp1604n czyli 2mb cache ata cichy, temp w normie, a drgania dysku u mnie nie wystepuja i co najwazniejsze jak narazie bezawaryjny mimo 16h/7 :D ale i tak co jaks czas maly backup jest do zastosowan czysto domowych nadaje sie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IchBinIdiot Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Kwietnia 2005 Czy mógłbyś jeszcze dodać o jakie typy silników chodzi i jak to rozpoznać z informacji znajdujących się na naklejce dysku??? 1391653[/snapback] NIDEC i JVC Było o tym na forum, ale przyznam sie że dopiero teraz to znalazłem. Używam kilku dysków Samsung i rzeczywiście jest róznica w pracy zależnie od zamontowanego silnika. Mam solidną obudowę, tak że dysku z sinikiem NIDEC praktycznie nie słychać, natomiast ten z silnikiem JVC ... dopiero jak się ustabilizuje temperatura (po 2-3 godzinach) przestaję go słyszeć. Podobno niektórym ten dźwięk nie przeszkadza, ja go słyszę :? Poczytaj: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=122202 http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=124689 dużo tego nie znalazłem, pewnie jest więcej na forum. Nazwa producenta jest na silniku, ale np. w dysku który mam nie widać napisu JVC (NIDEC jest nadrukowany w bardziej widoczny sposób). Pewnie jest jakiś związek między numerem seryjnym a producentem silnika, ale to chyba tylko w fabryce wiedzą :blink: Acha, chodzi o ten silnik napędzający talerze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość =H2o=Destroyer[PL] Opublikowano 16 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2005 Bierz wszytsko oprócz Seagate Barracuda 7200.7 Sata 8mb cache.Ten dsyk jest bardzo głosny,wydobywaja sie zniego rozne dziwne dzwieki jak jakies piski,chrobotanie i wogule.Plusem jest to ze jest szybki ale nic nie zwroci ci poczucia ciszy po pracy z tym dyskiem.Mam taki dysk i kicha jest,moj przypadek nie jest odosobniony,wielu ludzi skarzy sie na glosnosc tych dyskow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dru Opublikowano 17 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2005 a jak podzieliliście swoje 160 GB dyski na partycje? Pewnie każdy inaczej, ale myślę, że nikt nie zrobił 20 partycji po 8GB ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwyyy Opublikowano 17 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2005 ale myślę, że nikt nie zrobił 20 partycji po 8GB ;-) 1394060[/snapback] Na bank nikt tak nie podzielił bo to nie możliwe...partycji po 8GB wyjdzie max.18 i troszkę zostanie na 19 ale nie będzie tego 8 GB... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asdzxc Opublikowano 17 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2005 (edytowane) Bierz wszytsko oprócz Seagate Barracuda 7200.7 Sata 8mb cache.Ten dsyk jest bardzo głosny,wydobywaja sie zniego rozne dziwne dzwieki jak jakies piski,chrobotanie i wogule.Plusem jest to ze jest szybki ale nic nie zwroci ci poczucia ciszy po pracy z tym dyskiem.Mam taki dysk i kicha jest,moj przypadek nie jest odosobniony,wielu ludzi skarzy sie na glosnosc tych dyskow. Ja kupilem 3 tyg temu barrakude i jestem szczesliwy, zadnych piskow...nic cisza!!!! a obudowe mam straszne g**no, no name (trzymam ja ze wgledu na naklejke z licencja....jak kupowalem poprosilem o wkrecenie w obudowe i test glosnosci - zupelna cisza ... w sklepie, zapakowali w babelki i blagali o uwage, bo-" jak bede rzucal jak na poczcie to bedzie trzeszczal"....wiec moze nie kupowac dyskow w intrernecie tylko na nogach.... a jak podzieliliście swoje 160 GB dyski na partycje? Pewnie każdy inaczej, ale myślę, że nikt nie zrobił 20 partycji po 8GBja nie dziele uzywam 160 na dysk do zabawy z video/dvd inne (system)mam na 80 Edytowane 17 Kwietnia 2005 przez asdzxc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grogi Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Wcześniej zasięgnąwszy tutaj rady (w sposób pasywny, wątków jest dosyć) nabyłem SP1614C - 160GB, 8MB Cache, SATA. Cichutki (ale i tak na gąbeczce leży), chłodny (ale i tak dmucha na niego Sunon 8,5V) - szybciuteński (tutaj już bez ale ;) ) Mam jeden problemik - jakim softem czytać status SMART tego dysku? Nic co próbowałem go nie widzi... Przy PATA nigdy takich problemów nie miałem... Najlepiej jakiś program do Traya żeby miejsca na belce nie zajmował... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomboy Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Everest powinien sobie poradzic ze smartem- u mnie sobie radzi (ale nie wiem czy dobrze odczytuje, bo mam 2 dyski i dla kazdego pokazuje takie same wartosci poszczegolnych parametrow). U mnie nieraz SpeedFan tez go wykryje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pyton Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Kwietnia 2005 Nie wiem dlaczego każdy pisze, że WD są głosne. Ja mam od niedawnw dysk WD2500JD i powiem, że dawno nie miałem tak cichego dysku. Patrząc na testy mieści się w pierwszych trzech w różnych testach, generalnie zwycięża w większości. Jest super wydajny, cichutki i chłodny. Czego można jeszcze od niego oczekiwac ? Nie mam pojęcia, nigdy nie miałem WD. Namówił mnie sprzedawca, dzięki mu za to. Do tej pory jechałem na Seagate'ach jako najcichszych. jednak ten WD jest dwa razy cichszy co mnie cholernie zdziwiło. Zależy mi na ciszy bo komp stoi tuż koło mojej głowy na biurku i słyszę wszystko. Najbardziej wentyle w Chieftec'u - niech go diabli. To kolejny chybiony zakup, wybrałem ten zasilacz ze względu na pozytywną opinię o nim. To 360 202, 2 wentyle. Po włączeniu jest chwila ciszy, ale po 5 minutach...szkoda słów. :roll: Upierdliwy szum - włącza się drugi wiatrak albo oba wchodzą na obroty, licho wie co robią ale jest do d... Całe szczęście, że ustąpił niemożliwy do wytrzymania pisk który był od początku. :mur: Ale nie o tym miało byc. Dysk jest jak na razie super i mogę go polecic każdemu. W pracy mam Samsungi - też z polecenia sprzedawcy i nie są cichsze ani chłodniejsze. generalnie podobnie. Zgadzam się w pełni z którymś z przedmówców, Panom z Seagate'a na razie dziękujemy. :lol: Dwóch kumpli ma nowe modele, tragedia. :26: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dru Opublikowano 19 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2005 wczoraj byłem na mieście pytać się o dyski i tylko w jednym sklepie mieli Hitachi 160GB na S-ATA (389zł) a kiedy spytałem się o Samsungi (też na S-ATA) to odradzali także jak będę kupował to raczej wezmę tego Hitachi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxxx Opublikowano 19 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2005 wczoraj byłem na mieście pytać się o dyski i tylko w jednym sklepie mieli Hitachi 160GB na S-ATA (389zł) a kiedy spytałem się o Samsungi (też na S-ATA) to odradzali W większości sklepów jak czegoś nie spszedają, bo akurat nie ma tego ich hurtownia, to też Ci będą to odradzać :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dru Opublikowano 19 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2005 ale oni mieli te Samsungi na stanie, nawet na wystawie pod szybą widziałem facet powiedział, że są wadliwe i lepiej ich nie brać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zariro Opublikowano 19 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2005 ale oni mieli te Samsungi na stanie, nawet na wystawie pod szybą widziałem facet powiedział, że są wadliwe i lepiej ich nie brać 1397832[/snapback] He he!!! :D A do tego miał minę aniołka i wygląd niewiniątka :) Jak są wadliwe, i każdym tak odradzają to po co w ogóle ściągają takie ścierwo z hurtowni???? Gość chce ci wcisnąć Hitachi z jakichś jemu tylko znanych powodów, na szczęście to dobry dysk, więc ściemnił tylko w połowie. Sam pracowałem w sklepie i wiem co to znaczy mówić to co szef każe.... EChhhh.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dru Opublikowano 19 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2005 (edytowane) nie wiem, może mają na Hitachi większą przycinkę, albo jakąś umowę z nimi podpisaną za długo się nad tym nie zastanawiałem, bo i tak wybierałem wcześniej między Samsungiem a Hitachi, a w tym przypadku kiedy w tym sklepie różnica w cenie między nimi jest 20 zł to wezmę na 98% Hitachi a czy są jakieś problemy z dyskami na SATA na NF7 (nforce2)? Bo planuję sobie takowy zakupić za tydzień i coś mi się obiło o uszy/oczy, że są jakieś problemy ze współpracą nforce2<->SATA, szczególnie jak kompik podkręcony Edytowane 20 Kwietnia 2005 przez Dru Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...