wilu Opublikowano 30 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2005 Witam! Zmagam sie z tym probllemem juz od kilku dni, bez efektow. Zagadnienie jest nastepujace, postanowilem wrzucic sobie najnowsze jajo 2.6.11.5. Skonfigurowalem, skompilowalem, zainstalowalem. W czasie ladowania systemu na nowym jadrze pojawia sie komunikat: Warning: unable to open an initial console i system sie wiesza :mur: . Gruba mam skonfigurowanego dobrze, plik initrd zrobilem. Jadro na 99,9% jest takze skonfigurowane dobrze (wszystkie sprawy konsolowe sa dopieszczone). Jade na Fedorze Core 3 Jakies koncepcje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 30 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2005 Prawdopodobnie jednak nie wszystko wkompilowałeś. Może to być na przykład brak obsługi odpowiedniego systemu plików albo konsoli. Trudno zgadnąć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camis Opublikowano 30 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2005 cholera ja mam podobny problem z 2.6.8.1-7 chcialem przekompilowac aby dodac patch na fs reiser4 Wiec, dodalem patch reiser4 konfiguruje biore configa z jajka 2.6.8.1-7 ktore mam w systemie i chodzi ok, potem kompilacja przebiega tez ok po czym umieszczam wszystkie pliki w odp miescach, i dodaje info do gruba Ale po restarcie wywala mi kernel panic :( (kernel cant mount root fs) :mad: Zbudowalem z tych samych zrodel kernel ale z urzyciem metody debianowej instaluje deba z kernelem i nadal to samo :( w grubie jest wszystko ok.. wszystkie partycje to ext3, w kernelu wlaczona obsluga ext3 (nie jako modul) Jesli ktos by wiedzial skad pobrac binarki albo .deb z kernelem 2.6.8* lub 2.6.9* z obsluga raiser4, to bylbym wdzieczny ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubel Opublikowano 31 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2005 ja mialem cos takiego kiedys na 2.4.x. nie wiem jak z 2.6.x, ale ja bym sprawdzil czy to nie jest problem z devfs (brakuje? albo jest, ale system korzysta z udev?). pewny nie jestem, ale nie zaszkodzi sprawdzic... (moze po prostu wpisy konsol w /dev sie nie tworza przy starcie, jak brakuje tego devfs czy cos...) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilu Opublikowano 31 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2005 (edytowane) Co do mojego problemu to sobie poradzilem:] Fedora przy starcie potrzebuje ramdisku na ktory laduje (chyba) rozne stery. Po przegladanieciu konfiga jaja zauwazylem ze obsluge ramdysku mam, ale jako modul :lol: . Jak zaznacze aby wkompilowac na stale odkrywa sie dodatkowa (blogoslawiona) opcja, obsluga initrd czyli startowego ramdysku... Po dodaniu tej opcji system bootuje sie bez problemu (tzn wywala krzaki zwiazane chyba z brakiem supermounta i iptables, ale to sie dogra). Co do tego problemu: kernel cant mount root fs, rozumiem ze masz plik initrd w /boot, jesli nie /sbin/mkini<tab> initrd-<numer-jaja> <numer-jaja>, no i ofkoz ext2/3 masz wkompilowane na stale... to mi przychodzi do glowy na chwiile obecna. A tak wogole to w sprawach FC polecam to forum: http://www.fedoraforum.org/forum/ Edytowane 31 Marca 2005 przez wilu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...