Skocz do zawartości
wilu

Fc3 - Unable To Open An Initial Console

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Zmagam sie z tym probllemem juz od kilku dni, bez efektow.

Zagadnienie jest nastepujace, postanowilem wrzucic sobie najnowsze jajo 2.6.11.5. Skonfigurowalem, skompilowalem, zainstalowalem.

W czasie ladowania systemu na nowym jadrze pojawia sie komunikat:

Warning: unable to open an initial console i system sie wiesza :mur: .

Gruba mam skonfigurowanego dobrze, plik initrd zrobilem. Jadro na 99,9% jest takze skonfigurowane dobrze (wszystkie sprawy konsolowe sa dopieszczone).

Jade na Fedorze Core 3

Jakies koncepcje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cholera ja mam podobny problem z 2.6.8.1-7 chcialem przekompilowac aby dodac patch na fs reiser4

Wiec, dodalem patch reiser4 konfiguruje biore configa z jajka 2.6.8.1-7 ktore mam w systemie i chodzi ok, potem kompilacja przebiega tez ok po czym umieszczam wszystkie pliki w odp miescach, i dodaje info do gruba

Ale po restarcie wywala mi kernel panic :( (kernel cant mount root fs) :mad:

Zbudowalem z tych samych zrodel kernel ale z urzyciem metody debianowej instaluje deba z kernelem i nadal to samo :(

w grubie jest wszystko ok.. wszystkie partycje to ext3, w kernelu wlaczona obsluga ext3 (nie jako modul)

Jesli ktos by wiedzial skad pobrac binarki albo .deb z kernelem 2.6.8* lub 2.6.9* z obsluga raiser4, to bylbym wdzieczny ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mialem cos takiego kiedys na 2.4.x.

nie wiem jak z 2.6.x, ale ja bym sprawdzil czy to nie jest problem z devfs (brakuje? albo jest, ale system korzysta z udev?). pewny nie jestem, ale nie zaszkodzi sprawdzic... (moze po prostu wpisy konsol w /dev sie nie tworza przy starcie, jak brakuje tego devfs czy cos...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do mojego problemu to sobie poradzilem:] Fedora przy starcie potrzebuje ramdisku na ktory laduje (chyba) rozne stery. Po przegladanieciu konfiga jaja zauwazylem ze obsluge ramdysku mam, ale jako modul :lol: . Jak zaznacze aby wkompilowac na stale odkrywa sie dodatkowa (blogoslawiona) opcja, obsluga initrd czyli startowego ramdysku... Po dodaniu tej opcji system bootuje sie bez problemu (tzn wywala krzaki zwiazane chyba z brakiem supermounta i iptables, ale to sie dogra).

Co do tego problemu: kernel cant mount root fs, rozumiem ze masz plik initrd w /boot, jesli nie /sbin/mkini<tab> initrd-<numer-jaja> <numer-jaja>, no i ofkoz ext2/3 masz wkompilowane na stale... to mi przychodzi do glowy na chwiile obecna.

A tak wogole to w sprawach FC polecam to forum: http://www.fedoraforum.org/forum/

Edytowane przez wilu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi