pawel.agh Opublikowano 30 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2005 Witam Mam problem z hałasem wentylatorka 120mm - Qoltec Silent Fan 22dBa :? Po pierwsze on napewno nie ma 22dBa przy 12V, ale to mniej istotne. Denerwuje mnie terkot łożysk, bo o ile wiatraczki na łożyskach ślizgowych sa spoko, bo można nasmarować, pokombinować i będa niesłyszalne (łożyska) - to ten mnie drażni niemiłosiernie. Nawet gdy puszczę go na 5V to łożyska terkocza podobnie jak dysk twardy. Rozebrałem go i znalazłem 2 łożyska kulkowe zamknięte ciasno w metalowych obudowach, które najchętniej bym wymienił, ale nie mam pojęcia czy coś takiego kupie gdziekolwiek <_< Ktoś ma pomysł co z tym fantem zrobić się da, gdzie kupić, jak otworzyć takie łożyska, bo w środku pewnie siedzą małe kuleczki, które bym nasmarował... może jakoś to hmm młotkiem potraktować :-P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xantos2001 Opublikowano 30 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2005 Rozwiazanie skuteczne to kupno cichego wentyla na slizgach. Kupisz dobry jakosciowo to bedzie lepszy niz wiekszosc tanich kulek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Antychryst Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Łożyskom kulkowym mówimy NIE !!!!!!!!!! Należy kupić do nich od razu kilogram smaru. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muciek Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2005 Łożyskom kulkowym mówimy NIE !!!!!!!!!! Należy kupić do nich od razu kilogram smaru. 1375630[/snapback] a Tobie przydał by sie troszeczke oleju do głowy ;) jak masz dobry wentyl, to nic nie powinno terkotac, poza tym te slizgowe wcale nie są takie ciche jak by sie wydawało, np. zalman F1 jest na ślizgowym i nie jest taki cichy jak by sie wydawało. Z reszta wszyskie zalmany sa na ślizgowych. Jak zapłacisz to masz cisze. Nie idzie wymieć łozysk w zwykłych wentylach (chyba w papstach jest taka mozliwośc) mozesz je nasmarowac, ale nie WD40, to jest raczej do konserwacji, uzyj wazeliny przemysłowej (tylko płynnej ;) ) nepewno pomoze :) może więcej może mniej . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...