Thanos Opublikowano 30 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2005 Zakupilem dysk Seagate 160 GB SATA po podlaczeniu dysku i zalogowaniu sie do systemu pojawia sie okienko z komunikatem : Nie mozna zainstalowac tego sprzetu Wystapil problem podczas instalowania tego sprzetu hdc Wystapil blad podczas instalacji tego urzadzenia Sterownik nie jest przeznaczony dla tej platformy O co moze chodzic z tym komunikatem ? Ten komunikat pojawia sie za kazdym razem jak uruchomie komputer. Co to jest za urzadzenie hdc ? Jestem pewien, ze sterowniki instalowalem dobre. Dodam, ze korzystam z dysku IDE Samsung 20 GB, na ktorym mam zainstalowany system i chwilowo nie mam czasu bawic sie z instalacja systemu na dysku SATA. Prosilbym o pomoc w rozwiazaniu tego problemu. System to Windows XP Pro SP2 a plyta Epox 8KRAI (Via KT600). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 31 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2005 Pewnie system nie potrafi znalezc sobie sterów do tego urzadzenia. Do kontrolera powinienes dostac sterowniki na CD lub na dyskietce i uzyj ich do poprawnego zainstalowania sprzetu. Wejdz do menadrzera urzadzen i wybierz opcje aktualizuj sterownik. Potem podaj lokalizacje i koniec Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thanos Opublikowano 31 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2005 Widze, ze zapomnialem napisac o pewnych rzeczach, ale byla juz pozno a rano trzeba wstawac :angry: Zapomnialem napisac, ze dysk jest widoczny w systemie. Zalozylem partycje i do wszystkich mam dostep. Instalowalem sterowniki z plyty, dyskietki oraz pobralem z sieci nowe sterowniki, ale system nie umie zainstalowac urzadzenia hdc. Po uruchomieniu komputera w pasku zadan pojawia sie ikona, ze znaleziono nowy sprzet : hdc podstawowy kontroler IDE hdc pomocniczy kontroler IDE i pojawia dwukrotnie okienko z informacja, ze nie mozna zainstalowac urzadzenia hdc. W menadzerze urzadzen w kategorii Kontrolery IDE ATA/ATAPI mam 2 nieznane urzadzenia. Nie wiem co jest niby wszystko dziala, ale nie wiem czy z powodu braku tych urzadzen nie pojawia sie bledy jak problemy z kopiowaniem itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 31 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2005 A moze masz na plycie RAIDA i to do niego nie ma sterowników?? Moze wystarczyloby go wylaczyc w BIOSIE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thanos Opublikowano 31 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2005 Dzieki za odpowiedzi, ale problem sam sie rozwiazal. Wychodzi na to, ze mam zly wplyw na komputer :wink: gdyz brat niedawno przyszedl uruchomil go i wszystko zainstalowalo sie bez problemu nie musial nic robic. Nie wiem czemu mi nie chcialo sie zainstalowac chociaz probowalem wielu rzeczy. Jeszcze raz dzieki. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_ambi_ Opublikowano 7 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2005 to spytaj sie brata co zrobił bo ja od dzisiaj też mam identyczny problem.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vikingpl Opublikowano 14 Stycznia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2006 Temat stary ale odświeżę, bo wczoraj miałem ten sam problem. System przywracany z backupu. Doszedł nowy sprzęt: dysk maxtor sata Po pierwszym uruchomieniu zainstalowałem wszystkie sterowniki sata, restart, dysk widoczny ale system cały czas wyrzuca komunikat: "Wystapil blad podczas instalacji tego urzadzenia Sterownik nie jest przeznaczony dla tej platformy" dla urządzenia hdc. Dwa urządzenia z wykrzyknikiem ale i system i dysk działają w pełni poprawnie. Co pomogło: uruchomienie w trybie awaryjnym. W miejsce dwóch urządzeń zainstalowały się podstawowy i pomocniczy kanał IDE. Restart i system przestał informować o błędzie. Może komuś się przyda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...