Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

no wiec czestotliwosc pamieci zmianiamy w BIOS'IE poprzez zmiane mnoznika (ktory ma postac 2 - CPU:RAM lub 3 cyfrowa-CPU/RAM/PCI) i poprzez zmiane czestotliwosci na procku..

A obliczmy to tak:

2*czestotliwosc szyny na CPU/mnoznik

tj.

2*100/1*1

daje 200 Mhz na pamieciach

lub

2*133/3*4

daje 356 Mhz na pamieciach itp.

Gorna granice osiagniesz gdy system nie zacznie Ci startowac lub po wejsciu do BIOSu wszystko zacznies sie rozlazic...

Ale czasami wystarczy wtedy podniesc V na pamiecisch i wszystko cacy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wras z podnoszeniem magistrali systemowej podnosi ci się tesz prędkość pamięci.

jak niechcesz proska kręcic to pozostaje ci zmiana czasów dostępu

ale wyniki sa raczej marne jezeli chlopak/dziewczyna chce mocniej podkrecic to tylko ww ten sposob ^^^^^^^ :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak podkręcić pamięć  z ddr 333 samsung na więcej 

w biosie są jakieś mnożniki ale nie obczajak jak je zmieniać i czym sie sugerować przy podnoszeniu i sprawdzaniu górnej granicy ich mozliwości

Mam taką samą płytę, więc może trochę Ci pomogę. Ustaw w biosie pamięć na 266MHz, co faktycznie da MEM:CPU ratio wynoszący 4:3. Jeśli teraz ustawisz FSB np. 133MHz, to pamięci będą taktowane 133x(4/3)x2=354MHz. U mnie przy takim ustawieniu pamięci działają na najostrzejszych timingach (CL2), wyżej z FSB nie bardzo mogę jechać, bo procek jest z cienkiej serii. Na swoim 1.8 możesz spokojnie zapuścić FSB 140MHz, a może i więcej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za porady

lechoo - niestety mój procek tez jest słaby nie chce sie krecic

1 - strasznie duza temp ~48-50 stopni bez podkrecania musze otwierac obudowe

2 - wiesza sie jak ma coś robić na 2.4ghz w sumie nie wiem o ile zwiekszyc napiecie

jaak w cale nie zmieniam to sie wiesza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ha...u mnie na EPOX'ie 8K9A na KT400, mam możliwość wyboru częstotliwości taktowania pamiątek i moje 333 chodzą teraz na 400 :)

pozdr.

Fun

I co z tego tryb asynchroniczny 200 na kt400 jest bardzo cienki wyniki masz gorsze niz 166/166 no chyba ze to nie jest asynchronicznie:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...