karaluch Opublikowano 30 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2005 Mam COOLERMASTER HHC-L61 Bardzo ladnie wyglada i wydaje sie raczej fajny niz nie ;-)) ale u mne pracuje w poziomie i tak srednio dzialaja heat pipe, a zamontowany wiatraczek jest troszeczke za malo wydajny aby odpowiednio owaic blaszki.. Nie powiem ze slabo dziala bo potrafi schlodzic Bartona 2.5 do 37st ale w stresie wchodzi na 55st, sadze ze jaby zamontoac na nim wentylator 80x80 to spisywalby sie znakomicie jak za takie pieniadze. Tylko wlasnie jak przejsc z mocowania 60z60 na 80x80. Zastanawialem sie nad takim kloszek z plexi, scianki po skosie sklejone i na gorze polozona taka plytka z okraglym otwoerem .. podniose troszeczke wentylator (pozbede sie martwego miejsca) i caly strumien 80x80 skieruje na miedziane blaszki Czekam na wasze pomysly lyb informacje o gotowych rozwiazaniach pozdrawaim Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GUMA@71 Opublikowano 31 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2005 Bardzo proszę... gotowiec Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buu Opublikowano 31 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2005 (edytowane) Ludzie naprawde zainwestujcie w wentylacje budy, bo to co wy piszczecie o tem to wola o pomste do nieba. Wyrwane z wypowiedzi ale to tyczy sie nie tylko ciebie slabo dziala bo potrafi schlodzic Bartona 2.5 do 37st ale w stresie wchodzi na 55stWiecie takie haslo " Dobra wentylacja obudowy zmniejsza temp cpu o kilka stopni" nie jest przereklamowane. Tak dla przykladu, moj radiatorek na cpu jest na poziomie WhisperRock od spira ( 2200 rpm ), a temp na cpu przy 2,5Ghz mam na poziomie 47C po kilku godzinach prima. Oczywiscie nie mozna wiezyc az tak temp podawana przez mobo, ale aby to potwierdzic mam zamatowany dodatkowy czujnik przy cpu, ktory pokazuje podobne odczyty, radiator po dotknieciu nie jest nawet cieply ( raczej letni ) a temp z diody jest na poziomie 55C. Dobra wentylacja naprawde potrafi zdzialac cuda. Edytowane 31 Marca 2005 przez Buu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotruśPan Opublikowano 31 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2005 Przejściówkę możesz kupić taką jak wyżej lub wykonać ją sam tak jak ja. Ja przerabiałem stary wentylator CoolerMaster, który miał małego wyjca 60x60 około 4500-5000obr/min. Przejściówke zrobiłem z blachy ocynk, prysnąłem czarną farbą mat i przykleiłem do radiatora na zwykły silikon. W moim przypadku jedyną korzyścią jaką odniosłem była cisza - nowy wentyl 80x80 około 2000-2500obr. Temperatury pozostały bez zmian - może spadło o 1-2 st. Przy twoim wentylatorze to sie chyba nie opłaca (za ładny jest). Lepiej zrób tak jak radzi Buu - załóż przynajmniej jeden wentyl wyciągający z budy. Tylko dobrze by było gdybyś usunął (wyciął) wszelką blachę w miejscu mocowania wentyla. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karaluch Opublikowano 31 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2005 Wiec mam fajna bude, fajna bo pojemna ale brak w niej miejsca na przedni wentylatro i wogole wlot jest raczej slaby.... na wylocie mam w zasilaczy 120x120 12V i obok procesora 80x80 7V. Aktualnie pracuje nad fajnym sposobem wsadzenia filtra 120x120 w przedni panel i na pewno to pomoze, ale nadal bede kombinowal z tym wiatraczkiem na procesor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...