gREG PG Opublikowano 31 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2005 Wytlumaczcie mi prosze, co to dokladnie oznacza, ze na laptopie naklejona jest licencja jakiegokolwiek Windowsa? Czy to znaczy, ze do niego MUSI byc dolaczona plytka z w/w numerem seryjnym? Czy tez moze oznacza to, ze obojetnie jaka wersja windy bedzie chodzic z tym numerem?... nigdy nie mialem laptopa, ale sie przymierzam do kupna i za chaliere nie moge rozwiac swoich watpliwosci. Domyslam sie, ze to makabrycznie lamerskie pytanie, ale to lamerzy nie pytaja.. a ja pytam :) Prosze, oświećcie mnie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ar2r Opublikowano 31 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2005 to jest banner reklamowy microsoftu. z holograficznym przekazem podprogowym. :} Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magx2k Opublikowano 31 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2005 Microsoft Windows w wersji OEM wymaga aby owa nalepka była nalepiona w widocznym miejscu na komputerze w którym ów windows jest zainstalowany. Powiedzmy ze kupiłeś windowsXP OEM zainstalowałeś to aby wszystko było zgodne z prawem musisz ową nalepkę nakleić w widocznym miejscu ,inaczej nici z legalności ! ! Taki OEM niejako przypisany jest tylko do jednego kompa chcąc go później zainstalować na nowym kompie musisz dzwonić do Microsoftu i prosić o nowy numer seryjny ,czy cuś takiego przyznam sie że sam nie wiem czy jak będę sprzedawał kompa to czy moge go sprzedać z moim windowsem i będzie to legalne ??? moze ktoś mądry odpowie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 31 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2005 ar2r napisał(a): to jest banner reklamowy microsoftu. z holograficznym przekazem podprogowym. :} 1360219[/snapback] Daruj sobie... Z laski swojej durne teksty... Naklejka to licencja, wiec jak nie masz nosnika to mozez go zamowic w Microsofcie, pod warunkiem, ze zakupiles laptopa legalnie i masz fakture z wyszczeolnionym na liscie systemem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pageup Opublikowano 31 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2005 ale za tą płytke i tak się płaci ale mniej niż za nówke windowsa :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Obsydian Opublikowano 31 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2005 gREG PG napisał(a): Wytlumaczcie mi prosze, co to dokladnie oznacza, ze na laptopie naklejona jest licencja jakiegokolwiek Windowsa? Czy to znaczy, ze do niego MUSI byc dolaczona plytka z w/w numerem seryjnym? Czy tez moze oznacza to, ze obojetnie jaka wersja windy bedzie chodzic z tym numerem?... nigdy nie mialem laptopa, ale sie przymierzam do kupna i za chaliere nie moge rozwiac swoich watpliwosci. Domyslam sie, ze to makabrycznie lamerskie pytanie, ale to lamerzy nie pytaja.. a ja pytam :) Prosze, oświećcie mnie :) 1360201[/snapback] Z nalepkami i oryginalnymi systemami dołączonymi do laptopów bywa różnie ... przeważnie więksi producenci typu IBM, Dell, Acer itd. mają tak zwane dedykowane wersje systemu (co się oznacza, że po zainstalowaniu takiego systemu i po kliknieciu prawym przyciskiem myszy na ikonie mój komputer i klepnięciu właściwości - pojawi się karta informacyjna z logiem producenta danego laptopa - inna sprawa to to, że Acer np. robi obraz systemu WinXP i instaluje go z norton ghosta ...). Tak też jeśli masz nalepkę powiedzmy WinXP OEM systemu to powineneś też do tego posiadać płytkę XP OEM (dla ścisłości na samej płytce NIEMA numeru seryjnego - ów numer jest tylko na naklejce). Musisz tylko zwrócić uwagę do jakiego konkretnego systemu masz numer seryjny czy jest to Win XP czy XP z SP1 czy SP2 itd. Zaś seriale to zupełnie odrębna sprawa ... spotykalem się z przypadkami że seriale ze standardowego WinXP (bez SP) nie chciał działąć w WinXP SP2. Napewno też nie będą działać seriale z Akademickiego programu M$ MSDN (darmowa wymiana oprogramowania dla studentów uczelni wyższych). Ale to nic ... bo jeśli posiadasz oryginał i masz problem to zawsze możesz wykonać tel. do M$ ;] ... tam naprawdę nikt nie gryzie, a miałem przyjemność już nie jeden raz tam dzwonić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 31 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2005 (edytowane) tkie logo dodaje sie samemu odpowiednimi pliczkami systemu - wiem co mowie ostatno z tym walczylem :] dell dokldada na szczescie nie skażony swoimi syfami systemik tylko na plytce masz napisz i logo producenta. Edytowane 31 Marca 2005 przez ayem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 31 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2005 No oemlogo.inf oraz oemlogo.bmp :P Ot co :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 31 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2005 tyle jesli chodzi o ingerence producentow sprzetu w kochane dziecko billa :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ar2r Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 SpiderMAN napisał(a): Daruj sobie... Z laski swojej durne teksty... 1360300[/snapback] widze, ze poczucie humoru jest ci odleglym zagadnieniem formalisci rulez. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 11 Kwietnia 2005 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2005 ar2r napisał(a): widze, ze poczucie humoru jest ci odleglym zagadnieniem formalisci rulez. 1382864[/snapback] Na poczucie humoru masz miejsce na Oślej Łące!!! Jak twoj post nie wnosi nic do tematu, to nie spodziewaj sie aprobaty... EOT... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...