Skocz do zawartości
qbaneoplus

At Vs Atx

Rekomendowane odpowiedzi

Do obudowy AT wkłada sie zreguły inną płyte niz do ATX. Płyty produkowane po 1999 roku to prawie w wszystkie ATX. A obudowa Big Tower AT to mozesz od kogoś dostać ewentualnie gdzies bardzo tanio kupił. Kumpel wyrzucił jedną taką w ramach świątecznych porządków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czym się różni at od atx? M.in. tym:

-At ma inny sposób włączania. Nie wiem jak się fachowo takie coś nazywa. Ale chodzi o to, że zwiera obwód cały czas kiedy komputer pracuje, a nie jak w atx wysyła impuls do włączenia/wyłączenia.

-no i jak kolega wyżej wspomniał - inne płyty główne, inna konstrukcja. W uproszczeniu- trzeba przerabiać tylną ściankę obudowy, bo nie wszystkie gniazda (płyta atx) pasują w otwory (w budzie at).

Poza tym doszło jeszcze dużo innych szczegółów w budowie samych płyt głównych, ale adaptacja obudowy AT pod płytę ATX polega właśnie na zmianie sposobu włączania i przerobieniu tylnej ścianki obudowy.

---------ed------------

Ale nie mów że nie da się tego znaleźć. O ile tutaj może być niewielki problem, bo szukajka ma teraz wyznaczone minimum wpisywanych znaków, to w guglu coś się zawsze znajdzie. Nie mówię o całej specyfikacji standardów, ale o podstawowych informacjach. Chociaż specyfikacje też by się pewnie znalazły ;)

Edytowane przez MareCeK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a to zobacz sobie. Mogę się założyć, że jak przytrzymasz przy starcie kompa przycisk power 3 sekundy, to się wyłączy. Tylko teraz nie sprawdzaj ;)

a przy okazji, jak znasz kawałek angielskiego, to znalazłem specyfikację atx: http://www.intel.com/design/motherbd/atx.htm

At mi się nie chciało, bo gugel nie szuka dwuliterowych wyrazów, a nie mam czasu kombinować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to nie chcesz przerabiać AT?

Z tym wcale nie ma tak dużo roboty. Modyfikujesz/wymieniasz przełącznik, szlifujesz/wiercisz tylną ściankę. Jeszcze trzeba tylko sprawdzić czy pasują otwory do mobo i to wszystko. Z AT robi się ATX.

Poszukaj tutaj na modyfikacjach, bo kilka osób przerabiało tak obudowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na moje to ATX. Od wlacznika są 2 kabelki (mozliwe ze masz spiete w jeden) zazwyczaj. Najlatweij sprawdz wciskajac guzik power. jak masz atx to sie wcisnie i powroci do pozycji wyjsciowej, a jak at to zrobi tak jak np. zazwyczaj wlaczniki w tv (wcisnie sie i zostanie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w at włącznik steruje zasilaczem, a nie jak w atx płytą główną. Jaką masz obudowę bardzo łatwo sprawdzić, w at przewody z włącznika biegną do zasilacza. Ja mam budę At z wsadzoną płytą atx (i włacznik mi wraca :D ). Z włączaniem nie ma problemu, wystarczy w Biosie ustawic power z klawiatury albo myszy, a jak masz windę XP to ci się też będzie sam komp wyłączał. Zasadniczo, w użytkowaniu potrzebny jest jedynie przycisk RESET :-P ale kabelek z niego jest taki sam w obu przypadkach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi