qbaneoplus Opublikowano 31 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2005 hej mam takie pytanko chce sobie kupić big towerka na allegro ale tam są rózne i teraz pytanie czym sie rózni obudowa AT od ATX ?? a tak przy okazji nie ma ktoś do sprzedania takiej obudowy?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotralek Opublikowano 31 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2005 szukaj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbaneoplus Opublikowano 31 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2005 no jakoś nie znalazłem ani w google ani tu na tym forum!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vacpan Opublikowano 31 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2005 Do obudowy AT wkłada sie zreguły inną płyte niz do ATX. Płyty produkowane po 1999 roku to prawie w wszystkie ATX. A obudowa Big Tower AT to mozesz od kogoś dostać ewentualnie gdzies bardzo tanio kupił. Kumpel wyrzucił jedną taką w ramach świątecznych porządków. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4r Opublikowano 31 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2005 (edytowane) Czym się różni at od atx? M.in. tym: -At ma inny sposób włączania. Nie wiem jak się fachowo takie coś nazywa. Ale chodzi o to, że zwiera obwód cały czas kiedy komputer pracuje, a nie jak w atx wysyła impuls do włączenia/wyłączenia. -no i jak kolega wyżej wspomniał - inne płyty główne, inna konstrukcja. W uproszczeniu- trzeba przerabiać tylną ściankę obudowy, bo nie wszystkie gniazda (płyta atx) pasują w otwory (w budzie at). Poza tym doszło jeszcze dużo innych szczegółów w budowie samych płyt głównych, ale adaptacja obudowy AT pod płytę ATX polega właśnie na zmianie sposobu włączania i przerobieniu tylnej ścianki obudowy. ---------ed------------ Ale nie mów że nie da się tego znaleźć. O ile tutaj może być niewielki problem, bo szukajka ma teraz wyznaczone minimum wpisywanych znaków, to w guglu coś się zawsze znajdzie. Nie mówię o całej specyfikacji standardów, ale o podstawowych informacjach. Chociaż specyfikacje też by się pewnie znalazły ;) Edytowane 31 Marca 2005 przez MareCeK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbaneoplus Opublikowano 31 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2005 noto ja mam nowego kompa to maja płyta nie podejdzie do AT?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4r Opublikowano 31 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2005 a to zobacz sobie. Mogę się założyć, że jak przytrzymasz przy starcie kompa przycisk power 3 sekundy, to się wyłączy. Tylko teraz nie sprawdzaj ;) a przy okazji, jak znasz kawałek angielskiego, to znalazłem specyfikację atx: http://www.intel.com/design/motherbd/atx.htm At mi się nie chciało, bo gugel nie szuka dwuliterowych wyrazów, a nie mam czasu kombinować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbaneoplus Opublikowano 31 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2005 no przytrzymałem i sie wyłączył to znaczy ze do at mi nie podejdzie no to teraz walcie kto ma do sprzedania big towera ATX !!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4r Opublikowano 31 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2005 A to nie chcesz przerabiać AT? Z tym wcale nie ma tak dużo roboty. Modyfikujesz/wymieniasz przełącznik, szlifujesz/wiercisz tylną ściankę. Jeszcze trzeba tylko sprawdzić czy pasują otwory do mobo i to wszystko. Z AT robi się ATX. Poszukaj tutaj na modyfikacjach, bo kilka osób przerabiało tak obudowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IamWeasel Opublikowano 31 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2005 (edytowane) Czlowieku co ty wogule gadasz? Malo masz obudow na allegro ze my musimy ci szukac?? Edytowane 31 Marca 2005 przez IamWeasel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbaneoplus Opublikowano 31 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2005 ja nie mówie zebyście mi szukali no ale moze ktoś na tym forum ma akurat do pochnięcia big towerka, IamWeasel nie rób ze mnie debila prosze cie !! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IamWeasel Opublikowano 31 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2005 Na moje to ATX. Od wlacznika są 2 kabelki (mozliwe ze masz spiete w jeden) zazwyczaj. Najlatweij sprawdz wciskajac guzik power. jak masz atx to sie wcisnie i powroci do pozycji wyjsciowej, a jak at to zrobi tak jak np. zazwyczaj wlaczniki w tv (wcisnie sie i zostanie). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qbaneoplus Opublikowano 31 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2005 nom jak na neo128 z limitem na 4 kb to mi sie szybko odpaliło:p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek1313 Opublikowano 31 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2005 w at włącznik steruje zasilaczem, a nie jak w atx płytą główną. Jaką masz obudowę bardzo łatwo sprawdzić, w at przewody z włącznika biegną do zasilacza. Ja mam budę At z wsadzoną płytą atx (i włacznik mi wraca :D ). Z włączaniem nie ma problemu, wystarczy w Biosie ustawic power z klawiatury albo myszy, a jak masz windę XP to ci się też będzie sam komp wyłączał. Zasadniczo, w użytkowaniu potrzebny jest jedynie przycisk RESET :-P ale kabelek z niego jest taki sam w obu przypadkach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szaraczek Opublikowano 31 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2005 carshaty... to atx.. zobacz wtyczke do zasilania plyty głównej ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RadeX Opublikowano 31 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2005 atx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...