Skocz do zawartości
Babboon

Mój Pierwszy Zestaw Wc - Kilka Pytań.

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, zacznę może od tego, że właśnie planuję złożyć swój pierwszy zestaw WC. Mam zamiar chłodzić mim CPU, GPU i NB. O WC wiem na razie bardzo niewiele, szczególnie mało wiem o kwestiach techniczno-praktycznych...

A oto moje pytania:

1. Co to jest shroud i do czego służy?

2. Jaką przepustowość powinna mieś pompka, aby skutecznie działać przy trzech blokach?

3. Jaką pompkę powinienem kupić? Patrzyłem w necie na ceny i wychodzi mi że na eheima raczej nie mam kasy. Jaka firma produkuje pompki dobrej jakości i przy tym bezgłośne? (bardzo mi na tej bezgłośności zależy :) )

4. Po ile można dostać zwykle nagrzewnicę samochodową? Czy pytać o nią na szrocie?

5. Po czym rozpoznać że nagrzewnica jest dobra (nie ma kamienia itp)

6. Jaka jest najlepsza według was kolejność elementów w układzie i dlaczego? //zamierzam używac układu ze zbiornikiem//

7. Który blok z oferty bloki.pl uważacie za najlepszy dla athlona64 (socket 939) //oczywiście zależy mi na czymś niedrogim//

[EDIT - jeszcze 2 pytanka dorzucam ;)]

8. Bloki z bloki.pl mają końcówki easy-on o średnicy 12mm czy średnica wewnętrzna węża powinna być 12 mm, czy może mniejsza, żeby ciaśniej sie trzymało?

9. O czym jeszcze trzeba pamiętać przed zabraniem się za zestaw? Jakieś praktyczna rady? :)

Edytowane przez Babboon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 obudowa do wentyla na nagrzewnicę

2 ok 1000 l/h powinno wystarczyć

3 ja bym pomyslał nad eheim tanszym

4 od ok 20 zł w górę, najlepiej na szrocie

5 najlepiej miedzianą typu kadet, Żuk

6 zbiornik - nagrzewnica - procek - NB - grafa - zbiornik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ad1.

shroud to jest "pudło" z kartonu drewna, pleksi czy czego kolwiek zakładane na chłodniczke/nagrzewniczke, do niego montuje sie wentylem najlepiej 120mm, wdetedy wieją/zasysają powietrze z całej powieszchni

(fiuu dziwnie sie tak pisze ;) )

ad2.

z pewnoscią cos mocniejszego, hydor, eheim (ale piszesz ze nie masz kasy) lub at-306 powieni stykną

ad3.

a ile chcesz na nia przeznaczyć, jak mnie to dobrym wyborem na 3 bloczki bedzie at- 306 lub 305.

lub hydor

ad4.

tak pytasz sie o nie na szrocie lub skupi złomu, ale musisz patrzac czy nie cieknie :)

zalezy na szrocie (zalezy jakim) to od 15 (fiat)-30zł (kadet) tyle u mnie kosztują, bierz łade :]

ad5.

musi bys miedziana, lub miedziano mosięzna, raczej inne kombinacje odpadaja, chyba ze masz zamiar uzywac inhibitora korozji :)

na pewno nie moze cieknąć, a kamien da sie usunąc :P

ad6.

IMO szeregowo

ad7.

karaft

edit

no i mnie prześcignął :P

Edytowane przez MeGaMuCieK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi