Babboon Opublikowano 31 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2005 (edytowane) Cześć, zacznę może od tego, że właśnie planuję złożyć swój pierwszy zestaw WC. Mam zamiar chłodzić mim CPU, GPU i NB. O WC wiem na razie bardzo niewiele, szczególnie mało wiem o kwestiach techniczno-praktycznych... A oto moje pytania: 1. Co to jest shroud i do czego służy? 2. Jaką przepustowość powinna mieś pompka, aby skutecznie działać przy trzech blokach? 3. Jaką pompkę powinienem kupić? Patrzyłem w necie na ceny i wychodzi mi że na eheima raczej nie mam kasy. Jaka firma produkuje pompki dobrej jakości i przy tym bezgłośne? (bardzo mi na tej bezgłośności zależy :) ) 4. Po ile można dostać zwykle nagrzewnicę samochodową? Czy pytać o nią na szrocie? 5. Po czym rozpoznać że nagrzewnica jest dobra (nie ma kamienia itp) 6. Jaka jest najlepsza według was kolejność elementów w układzie i dlaczego? //zamierzam używac układu ze zbiornikiem// 7. Który blok z oferty bloki.pl uważacie za najlepszy dla athlona64 (socket 939) //oczywiście zależy mi na czymś niedrogim// [EDIT - jeszcze 2 pytanka dorzucam ;)] 8. Bloki z bloki.pl mają końcówki easy-on o średnicy 12mm czy średnica wewnętrzna węża powinna być 12 mm, czy może mniejsza, żeby ciaśniej sie trzymało? 9. O czym jeszcze trzeba pamiętać przed zabraniem się za zestaw? Jakieś praktyczna rady? :) Edytowane 31 Marca 2005 przez Babboon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jakac Opublikowano 31 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2005 1 obudowa do wentyla na nagrzewnicę 2 ok 1000 l/h powinno wystarczyć 3 ja bym pomyslał nad eheim tanszym 4 od ok 20 zł w górę, najlepiej na szrocie 5 najlepiej miedzianą typu kadet, Żuk 6 zbiornik - nagrzewnica - procek - NB - grafa - zbiornik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muciek Opublikowano 31 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2005 (edytowane) ad1. shroud to jest "pudło" z kartonu drewna, pleksi czy czego kolwiek zakładane na chłodniczke/nagrzewniczke, do niego montuje sie wentylem najlepiej 120mm, wdetedy wieją/zasysają powietrze z całej powieszchni (fiuu dziwnie sie tak pisze ;) ) ad2. z pewnoscią cos mocniejszego, hydor, eheim (ale piszesz ze nie masz kasy) lub at-306 powieni stykną ad3. a ile chcesz na nia przeznaczyć, jak mnie to dobrym wyborem na 3 bloczki bedzie at- 306 lub 305. lub hydor ad4. tak pytasz sie o nie na szrocie lub skupi złomu, ale musisz patrzac czy nie cieknie :) zalezy na szrocie (zalezy jakim) to od 15 (fiat)-30zł (kadet) tyle u mnie kosztują, bierz łade :] ad5. musi bys miedziana, lub miedziano mosięzna, raczej inne kombinacje odpadaja, chyba ze masz zamiar uzywac inhibitora korozji :) na pewno nie moze cieknąć, a kamien da sie usunąc :P ad6. IMO szeregowo ad7. karaft edit no i mnie prześcignął :P Edytowane 31 Marca 2005 przez MeGaMuCieK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...