Skocz do zawartości
RusH

Asus Tusl2-c + tualatin = 1.3V TYLKO AAA NIEEE , help ?

Rekomendowane odpowiedzi

czemu tak ? , w pdfie od tej plyty stoi jak byk ze tak jest by design :(

da sie cos z tym zrobic ? jakis V-mode ? ktos widzial ? cos wie ? .. wymuszanie drucikami na procu nic nie daje bo bios ciagle ustawia 1.3V (1.325 dokladnie) :(((

wszelkie krecenie odpada .. a proc 1.3GHz na tym napieciu wstaje na 1.5GHz bez problemu (fkoz tylko wstaje :P)

Jakies pomysly ? ktos ma Abita ST6 i chce sie wymienic ? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czemu tak ? , w pdfie od tej plyty stoi jak byk ze tak jest by design :(

da sie cos z tym zrobic ? jakis V-mode ? ktos widzial ? cos wie ? .. wymuszanie drucikami na procu nic nie daje bo bios ciagle ustawia 1.3V (1.325 dokladnie) :(((

wszelkie krecenie odpada .. a proc 1.3GHz na tym napieciu wstaje na 1.5GHz bez problemu (fkoz tylko wstaje :P)

Jakies pomysly ? ktos ma Abita ST6 i chce sie wymienic ? :P

Do tualina jest mod. Trzeba połączyć jakieś dwa piny procesora, ale zapomniałem które. Ale jesteś pewien, że takie masz napięcie, bo ja przy tualinie 1.2GHz miałem 1.5V (Bios 1.46). A w Biosie przecież też masz regulację. Może płyta jest skopana, albo proc.

PS - ubierz się :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wielka smierdzaca kupa - nikomu nie polecam tej plyty, ASUS sam na www pisze ze zmiany napiecia dla tualatina w biosie nie ma i ze plyta z KAZDYM tuala bedzie dizlac na 1.3 V .. moj jest 1.5 a i tak plyta podaje 1.5 .. oddaelm ja w cholere , gufno nieziemskie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wielka smierdzaca kupa - nikomu nie polecam tej plyty, ASUS sam na www pisze ze zmiany napiecia dla tualatina w biosie nie ma i ze plyta z KAZDYM tuala bedzie dizlac na 1.3 V .. moj jest 1.5 a i tak plyta podaje 1.5 .. oddaelm ja w cholere , gufno nieziemskie

U mnie ta płya chodzi idealnie, napięcie też zmienia się bez problemu. Procek chodzi na 1.46V (płyta daje 1.5V), ale jak zrobiłem moda, to zwiększyłem do 1.85V (normalnie max to 1.65V).

Czemu tak sie uparłeś na to 1.3V?

.. moj jest 1.5 a i tak plyta podaje 1.5

to chyba dobrze, nie? Nie wiem, jak możesz mieć problemy z najlepszą płytą pod Tualina.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

grzybu na RAM ??? w mojej plycie nie ma wogole gdzie ustawic Vio .. a dipy sa tylko od FSB i nic wiecej .. :/

plyte w sumie jeszcze mam , , ST6 tesz mam , mam Celka 1.3GHz 1.5V .. zaraz bede proobowal jeszcze raz , ale jak tam nie widizlaem w biosie Vio ... a w ABICie jest wszystko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)prawo 3.7v stabilne jak skala chocbynie wiem co

Witaj

Zainteresowalo mnie to - czy moze widziales gdzies oficjalny opis tej trzeciej pozycji VIO? Bo w manualu jest "test". Fakt, ze mierzone na wielu MB to srednio 3.65V, ale czy to nie uszkodzi zadnego elementu? Przepraszam, ze marudze, ale juz kiedys nad tym dumalem..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm, nie mam zworki nad ramammi, wszystkie DIPy na off .. i NIC .. 1.3V stale , co bym nie robil :(

albo zesz trafil z<span style="color:red;">[ciach!]</span>ego proca albo jakas mobo beta

Zainteresowalo mnie to - czy moze widziales gdzies oficjalny opis tej trzeciej pozycji VIO? Bo w manualu jest "test". Fakt, ze mierzone na wielu MB to srednio 3.65V, ale czy to nie uszkodzi zadnego elementu? Przepraszam, ze marudze, ale juz kiedys nad tym dumalem..

mialem kiedys i mam CUSL2-C i nie ma ze to test tylkoVIO i 3.3 3.4 3.6 ( w praktyce 3.65-3.7) po zalozeniu radiatorow na stabilizatory napiec mam 3.71

dzieki temu ram spocko chodzi na fsb 145 2-2-2 dodam ze to jakis noname mialem kosci kiedys 6ns ale cos im sie stalo pewnie by wiecejpociagly te maja 7 wyzsze napiecie chpsetu agp i pci czyli te karty pociagna wyzsze taktowanie i pamiec na geforcie ma 3.68 co daje mozliwosci oc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mialem kiedys i mam CUSL2-C i nie ma ze to test tylkoVIO i 3.3 3.4 3.6 ( w praktyce 3.65-3.7) po zalozeniu radiatorow na stabilizatory napiec mam 3.71 

dzieki temu ram spocko chodzi na fsb 145 2-2-2 dodam ze to jakis noname mialem kosci kiedys 6ns ale cos im sie stalo pewnie by wiecejpociagly te maja 7 wyzsze napiecie chpsetu agp i pci czyli te karty pociagna wyzsze taktowanie i pamiec na geforcie ma 3.68 co daje mozliwosci oc

Dziekuje. Co do tego "test" to mam chyba stary manual (zbiorczy Asusa), i bede musial sobie nowszy wydrukowac. A info mi sie przyda - nie wiedzialem, ze to napiecie zasila takze PCI/AGP. Chyba zaraz zakombinuje :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RusH, wybacz mi, ze troszke zmieniam temat. Ale to moze byc ciekawe.. Otoz podnioslem VIO - wartosc mierzona ok. +3.70V. Zrobilem zrzuty oscyloskopem z newralgicznych punktow przed (3.45V) i po zmianie. Zmierzylem pobor pradu z zasilacza. Wzrosl (+5V) o ok. 2A. Jednoczesnie impuls zegarowy PCI "stanal" blizej srodka impulsu bramkujacego szyny - innymi slowy spadla mozliwosc przeklaman na niej. Karty grzeja sie bardziej. RAM (SDRAM 133MHz) - nie (albo taka nieznaczna zmiana). Faktycznie, MB z takim ViO musi byc o wiele bardziej podatna na stabilny overclocking. Mysle - czy warto zrzucic zapisy z oscyloskopu (zapisalem je), moze ktos z Was "pociagnie" te moje proby dalej? Jest tu na Forum wielu elektronikow.. Wnioski moga okazac sie przydatne w praktyce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szczerze to nie wiem o czym napisales

w praktyce ta opcja dla mnie jest zajebioza ramik troche mi sie wiecej chyba grzeje ale dopiero przy ok 150 live to byl cieply to dostal radiator z koleji na d-link'u nie zauwazylem roznicy dysk tesh spoko chodzi przy fsb zwolnienie dyskoo lub wyjecie kart z pci nie pomaga jezeli chip ma ponad 17C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szczerze to nie wiem o czym napisales (cut)

Po prostu, Ty podrzuciles temat praktycznie, a ja sprobowalem "ugryzc" go teoretycznie, z nadzieja, ze moze bedzie jakis c.d. :-). Do tej pory nie wiedzialem, ze VIO jest wspolne i dla kart - myslalem ze to tylko zasilanie I/O CPU i pamieci. Ty patrzysz praktycznie, jako overclocker - ja z reguly nie "podkrecam". Ale interesuja mnie wszelkie tricki mogace poprawic stabilnosc podzespolow (tu - szyny PCI) bez narazania ich na uszkodzenie. Wydaje mi sie, ze to jest jedna z drog. Ciekawa..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...