michalak Opublikowano 25 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2002 O co w tym chodzi? Podłączyłem dzisiaj nowego WD Caviara 120 Gb i jak go formatowałem to system się pytał jki rozmiar jednostki alokacji. Do jednej partycji dałem na "domyślny" a do drugiej 4096. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NUKE Opublikowano 25 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2002 jednostka alokacji -> klaster domyslny klaster zazwyczaj ma 4 kB czyli 4096 B wiec i jedna i druga partycja prawdopodobnie ma taki sam rozmiar jednostki alokacji Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bLaSterD Opublikowano 25 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 25 Października 2002 Zapodaj jak najmniejszy... to bedzie "wiecej miejsca" ale chyba troszke wolniej bedzie pracowal... tak mi sie wydaje... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 26 Października 2002 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2002 Wszystko zalezy od tego, jakie dane bedziesz na tych partycjach trzymal. Jesli to bedzie duzo malych plikow, to oplaca sie mniejsza jednostka alokacji, bo wiecej miejsca bedzie w ten sposob wykorzystane (np. plik 2kB zapisany w klastrze o rozmiarze 4kB to oczywista strata miejsca, bo juz nic do tego klastra nie dopiszesz i jestes 2kB w plecy). Oczywiscie nie nalezy przesadzac, bo z kolei spadnie wydajnosc. Dla duzych plikow typu DivX oplaca sie z kolei klaster o duzym rozmiarze. Defaultowy rozmiar jest z reguly dosc optymalny do tego, najczesciej bowiem mamy pomieszane pliki duze i male. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...