Skocz do zawartości
99tomcat

Platforma Socket 754 - Płyty, Procesory..

Rekomendowane odpowiedzi

a ja się chciałem podzielić woimi spostrzezeniami co do taniej płyty pod socket 754

1. Asus k8n - padaka do oc dopiero ostatnie biosy poprawiły mozliwości oc wiele płyt nie dojezdza nawet do htt 300

2. Gigabyte k8ns i pro- bardzo wysokie htt mozna uzyskać bios ubogi max napięcie na ramsy 2.7 v problemy z ustawieniami niższych timingów niż by spd

3. Epox 8kda3i i 8kda3j te płyty sa moimi faworytami na chwilę obecną w rewizji 2.2 z 3 fazowym zasilaniem (mowa o 8kda3j) z testów w necie że htt 320-325 jest jakąś tam normą na tych płytach . Max napięcie na ram 2.8v

4. Msi k8neo fsr - fajna płytka ale niższe htt do osiągnięcia niż na epoxie

tak więc moim osobistym faworytem jest 8kda3i jak się myle lub macie jakies uwagi piszcie śmiało i dopisujcie wady i zalety tych płyt :-P

1429535[/snapback]

Z tego co napisales wynika ze wybiore gigabyte'a :blink: Interesuje mnie najwyzsze HTT a timingi to mam nadzieje na 2,5-3-3-9 przy DDR400 chyba mi pociagnie,no i raczej napiecie na ramy mnie nie interesie bo teraz ramy chodza na 2,6V na tym abicie z podpisu :wink: pozdrawiam

EDIT

No i jeszcze mam pytanko mam ramy 1x512MB apacer DDR400 dwu stronne :-| everest wykrywa jako no-name i dodatkowo mam 2x256MB infineon DDR333 jednostronne i mam pytanie czy na mobo ktora zakupie nie bedzie problemow :rolleyes: Prosze po mnie nie jechac bo wiem ze chodzi o wrozenie z fusow ale wszelkie info mile widziane :wink:

Edytowane przez chemiczny_ali

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie obie są do kitu... Albo msi albo epox na nf3. Jak masz kase to dfi wymiata.

Ewentualnie jak masz czas i nerwy to możesz gb bo sam bym sie chciał przekonać czy to szajs czy naprawde dopra mobo bo już sie mętlik robi.. :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam proca sempa 2800+ na s754 i seria ma taką

SDA2800AIO3BA

CBBID 0503CPAW

1192088A50160

TO DOBRA SERIA DO oc????

1431205[/snapback]

Najgorsza na swiecie :) Sprawdzenie czy to dobra seria zajmie ci okolo 3 minut. Wiec do dziela.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem ile seria ma tu do rzeczy w przypadku sempow . bo moj kreci sie dokladnoe na 2.5 ghz przy 1.65v - i juz to dla nieog max , a jest chyba 0503 lub 0504 ... johnson mial takiego co 2.2 lecial tylko nie wiem z jakies serii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zresztą czy dobra czy zła to sie okaże jak podkręce go narazie dam mu spokój niech sie wygrzeje na normalnych ustawieniach hehe tak za tydzień podkręce go i sie zobaczy B)

OCMaster po czym to widzisz że to nieciekawa seria?? mysle że dobra tylko sie chciałem upewnić to 3 tydzień 05 r dość młoda seria a młode serie przeważnie sie dobrze kręciły. :wink:

Edytowane przez dacjano

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zresztą czy dobra czy zła to sie okaże jak podkręce go narazie dam mu spokój niech sie wygrzeje na normalnych ustawieniach hehe tak za  tydzień podkręce go i sie zobaczy B)

OCMaster po czym to widzisz że to nieciekawa seria?? mysle że dobra tylko sie chciałem upewnić to 3 tydzień 05 r dość młoda seria a młode serie przeważnie sie dobrze kręciły. :wink:

1432342[/snapback]

Ja mialem w rekach 2 semprony z 0305 i max 2300mhz wiec slabiutko. Wystarczy zebys sprawdzil ile pojdzie na defaultowym napieciu (1,4v), wtedy bedzie mozna ocenic mniej wiecej ile pojdzie na 1,6-1,7v

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zresztą czy dobra czy zła to sie okaże jak podkręce go narazie dam mu spokój niech sie wygrzeje na normalnych ustawieniach hehe tak za  tydzień podkręce go i sie zobaczy B)

1432342[/snapback]

Kieruję sie tym, ze ogólnie prawie wszyskie A64 z roku 2005 są bardzo liche do OC, choc faktycznie moze popełniłem błąd, bo tu mowa o Sempie...wiec nie musi być tak jak w przypadku A64 :)

Jedyna rada, kręć i zobacz na ile pójdzie :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oposon6667 ma  serie taką jak ja tylko że 2600+ 0503 i wkręcił go do 2,8GHZ stabilne na gigabyte 1432435[/snapback]

Nie wiem czy chcesz sobie zrobic nadzieje ze masz rakiete 2,8 ghz w kompie czy co?? Zobacz ile pojdzie na fabrycznym napieciu, jezeli 2500-2600mhz to mozesz liczyc na koncowe 2600-2800mhz. Poza tym bylo juz milion razy chyba, ze 2 takie same procki nie musza sie identycznie krecic. Bez sensu rozmowa o tym co moze wyciagnac procek, szkoda marnowac czasu na stukanie w klawisze, lepiej pokrec troszke i powiedz co wyszlo bo sam jestem ciekawy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te fotki z 2.8GHz to lipa

Niech zapoda test z przebiegiem 16M SuperPI ewentualnie

Prime95 ,z poziomu Clockgena to i Ja puszcze swojego proca na 2.8GHz

tyle że uruchomie coś bardziej wymagajacego i zwis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam kilka pytanek:

-co lepiej brac msi na nf3 czy epox 8kda3i (j) i czym sie epoxy roznia, chodzi mi o ta koncowke i jakie max napiecia na proc mozna dac na jednej i drugiej plycie ?

-co lepiej brac sempa 2600+ czy 2800+ ? do @ oczywiscie, bo ceny sa zblizone

-gdzie mozna najtaniej kupic te dwa podzespoly, chyba w esc widzialem 2800+ za 255zl, to chyba tanio a epoxy chodza po okolo 275zl, ma ktos taniej ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w www.gral.pl jest tanio zobacz tam .na www.in4.pl były testy płyt pod 754 epox też był nawet dobrze wypadł.jeśli chodzi o @ to epox jest najlepszym wyborem zaraz po dfi oczywiście. B)

Edytowane przez dacjano

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam kilka pytanek:

-co lepiej brac msi na nf3 czy epox 8kda3i (j) i czym sie epoxy roznia, chodzi mi o ta koncowke i jakie max napiecia na proc mozna dac na jednej i drugiej plycie ?

-co lepiej brac sempa 2600+ czy 2800+ ? do @ oczywiscie, bo ceny sa zblizone

-gdzie mozna najtaniej kupic te dwa podzespoly, chyba w esc widzialem 2800+ za 255zl, to chyba tanio a epoxy chodza po okolo 275zl, ma ktos taniej ?

1432675[/snapback]

Ja wzialem sempa 2800+ i na razie testuje...W tej chwili idzie superpi na 16mega z ustawieniem procka na 8x285 przy default v-core temperatura w stresie nie przekracza 40stopni na coolerze za 40zl :-| Wiec chyba nie jest zle,zakupy robilem w esc. Acha co do mobo to wzialem gigabyte'a, na msi i epox'a trzeba bylo dlugo czekac :cry: ,wczoraj po podlaczeniu mialem niezla jazde z ta plyta ale udate biosu podzialal :wink: Ogolnie mobo ok ale na daleko idace wnioski jest za wczesnie :wink: pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wzialem sempa 2800+ i na razie testuje...W tej chwili idzie superpi na 16mega z ustawieniem procka na 8x285 przy default v-core temperatura w stresie nie przekracza 40stopni na coolerze za 40zl :-| Wiec chyba nie jest zle,zakupy robilem w esc. Acha co do mobo to wzialem gigabyte'a, na msi i epox'a trzeba bylo dlugo czekac :cry: ,wczoraj po podlaczeniu mialem niezla jazde z ta plyta ale udate biosu podzialal :wink: Ogolnie mobo ok ale na daleko idace wnioski jest za wczesnie :wink: pozdrawiam

1433239[/snapback]

jaką masz serie???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaką masz serie???

1433324[/snapback]

0504 :blink: Ale nie jest tak rozowo zeby na 8x300 bylo stable potrzebuje wiecej papu ale na 1,5V przechodzi superpi na 16mega :wink: pozdrawiam

EDIT

Dobra to znowu ja tym razem dojechalem do maxa :-| Mam plytke gigabyte'a K8NS i semprona 2800+ (1,6GHz 256kB cache'u) dalem 1,7V na rdzen bo wiecej sie nie da :? Dojechalem do 317MHz HTT bo na 320MHz superpi na 16mega sie sypal :? Co do pamieci to sie nimi nie zajmowalem ale sa bardzo slabe wiec wynik nie jest najwyzszy :-| Tutaj moje osiagniecie http://img209.echo.cx/img209/6108/iviewcap...52005time16.jpg :D

Teraz male podsumowanie kosztow :wink:

Mobo 255zl + Procek 255zl + Wentyl 40zl + Zasilka szef 350W 135zl co daje razem 685zl B) pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te  fotki  z  2.8GHz  to  lipa

Niech  zapoda  test  z  przebiegiem  16M  SuperPI  ewentualnie

Prime95  ,z poziomu  Clockgena  to i Ja  puszcze  swojego  proca  na  2.8GHz

tyle że  uruchomie coś  bardziej  wymagajacego  i  zwis

1432561[/snapback]

...wystarczyło przeczytać 65 [tam małe porówanienie do innych procków] post tego tematu... całkowicie stable ma chyba 8x343 [słabe chłodzenie - Pnetagram 80ALCU]

w Spuer PI ma 8x343 a Cinebench 8x350

http://img54.echo.cx/img54/9671/htt3505lz.jpg

http://img68.echo.cx/img68/7227/sp32kc.jpg

@chemiczny_ali

Podobno ta płyta ma duże skoki Vcore CPU i mem jakie masz max skoki napięcia ?

Edytowane przez Spookie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Podobno ta płyta ma duże skoki Vcore CPU i mem jakie masz max skoki napięcia ?

1433702[/snapback]

Imho to bzdura :-| Nie wiem kto co uwaza za duze skoki napiecia ale ja u siebie zaobserwowalem najwyzsze wahania w okolicach 2% przy napieciu 1,7V przy napieciu 1,55V napiecie waha sie o ok.1%. Oczywiscie napiecia mierzone softem bo jeszcze nie kupilem miernika :wink: Acha napiecie ma takie wahania jak komp liczy superpi.

BTW. Wahania napiecia procka sa mniejsze niz na Abicie NF7 ale wtedy mialem jeszcze zasilke modecoma300GT :-|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

0504 :blink:  Ale nie jest tak rozowo zeby na 8x300 bylo stable potrzebuje wiecej papu ale na 1,5V przechodzi superpi na 16mega :wink: pozdrawiam

EDIT

Dobra to znowu ja tym razem dojechalem do maxa :-|  Mam plytke gigabyte'a K8NS i semprona 2800+ (1,6GHz 256kB cache'u) dalem 1,7V na rdzen bo wiecej sie nie da :? Dojechalem do 317MHz HTT bo na 320MHz superpi na 16mega sie sypal :? Co do pamieci to sie nimi nie zajmowalem ale sa bardzo slabe wiec wynik nie jest najwyzszy  :-| Tutaj moje osiagniecie 1433355[/snapback]

ja mam taki wynik w super pi na 16M 17m48s ale przy 2000Mhz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajne opisy sa w tym esc, nie ma co, nie wiadomo czy to chodzi o 128kb czy 256kb... a wersja box tego 2800+ jest prawie o 100zl drozsza (lol), a btw tutaj tylko na proca rok gwary a w innych 3. Moze bym tu kupil, ale epoxow nie maja :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi