Skocz do zawartości
99tomcat

Platforma Socket 754 - Płyty, Procesory..

Rekomendowane odpowiedzi

Jak chesz kręcić ostro proca na mojej mobo to zalecam dobrą zasiłkę

taki Chieftec 420 to sensowne minimum

Ja mam ciągle problemy z stabilnością proca powyżej 2,55GHz ,ma mzasiłkę Colorshit 450W :) kolega z chieftecem kręci proca i RAMy znacznie wyzej :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jak to jest z ta przyszlowoscia podsawki 939 :lol: skoro w nastepnym roku ma byc jakies M2 i F ?? :mur:

ps. jeszcze miesiac i kupuje a64 :) tylko jest dylemat, czy beda juz Turiony w sklepach? :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jak to jest z ta przyszlowoscia podsawki 939  :lol: skoro w nastepnym roku ma byc jakies M2 i F ?? :mur:

ps. jeszcze miesiac i kupuje a64 :) tylko jest dylemat, czy beda juz Turiony w sklepach? :unsure:

1441804[/snapback]

Nom, czytałem to dzisiaj też, że mają być nowe podstawi jakieś, ale pewnie s.939 nie upadnie tak szybko;)

Pod S. 754 podobno lepszy niż Turion będzie Netwark(czy jakoś tak , się to pisze)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzidzion

Nie masz pojęcia o czym piszesz ,idź do szkoły i nie pierd....

Sprzęt jak w podpisie , żeby podkręcić lepiej grafe musze

obniżyć taktowanie i napięcie CPU ????

przyczyna ???

masz pojęcie ????

Nawet firmowa zasiłka klasy 300Wat to nadaje się dla lamerów takich jak ty

zielonych ,taki chieftec 420 Wat to dzis minimum !!! !!! !!!

poczytaj na tym forum jest o zasiłkach ponad 200 postów

i tam sie wypowiadają ludzie którzy siedzą w temacie OC od lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzidzion

Nie masz pojęcia o czym piszesz  ,idź do szkoły i nie pierd....

Sprzęt jak w podpisie , żeby  podkręcić  lepiej  grafe  musze

obniżyć taktowanie  i napięcie  CPU  ????

przyczyna ???

masz pojęcie  ????

Nawet firmowa zasiłka  klasy  300Wat  to  nadaje się dla  lamerów takich jak ty

zielonych  ,taki  chieftec 420 Wat  to dzis minimum !!! !!! !!!

poczytaj na tym forum  jest  o zasiłkach  ponad 200 postów

i tam sie wypowiadają ludzie  którzy siedzą w temacie  OC  od  lat

1442314[/snapback]

W sumie masz troche racji. 300W to nie jest wystarczający zasilacz (szczególnie dla platformy A64) Tutaj minimum 380W jest potrzebne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niedlugo mam zamiar zmienic kompa i na pewno bedzie to s. 754. Zastanawiam sie, czy nie wziac plytki na nForce4 4x, bo ma PCI-E, wprawdzie taka plyta jest troche drozsza od tych na nForce 3, ale za to zaoczczedzi sie na karcie graficznej (w planach Gf 6600) i w cenie wyjdzie na to samo. A plyty na nForce 4 na pewno maja wieksza przyszlosc niz na nForce 3. Na razie wiem, ze taka plyte w swojej ofercie ma MSI, mozna ja kupic np. na komputroniku. Bylem na stornie Asusa i tam tez jest taka plyta, ale nigdzie nie mozna jej kupic. Widzialem tez reklame ECS w takiej konfiguracji, ale plyta tej firmy raczej odpadaja z wiadomych powodow :). Moze ktos wie o jeszcze innych plytach na nForce 4 pod s. 754 i gdzie mozna je kupic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam sie tym nf4 interesowałem na s754 ale to jakas okastrowana wersja lepiej dobrą płyte na nf3. Do tego radek 9800pro i jazda

Jak pci-e to już bierz coś na s939...

Edytowane przez 99tomcat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, też się zainteresowałem K8N Neo3 z Nforce4 4x, ale ta płyta trochę dziwna jest, ma rozmiar 30x18.5cm, podobno ze względu na cięcie kosztów, i w sumie nic nie wiadomo na temat stabilności / kręcalności. Zgadzam się z przedmówcą, lepiej zainwestować w coś sprawdzonego na Nforce3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzidzion

Nie masz pojęcia o czym piszesz  ,idź do szkoły i nie pierd....

Sprzęt jak w podpisie , żeby  podkręcić  lepiej  grafe  musze

obniżyć taktowanie  i napięcie  CPU  ????

przyczyna ???

masz pojęcie  ????

Nawet firmowa zasiłka  klasy  300Wat  to  nadaje się dla  lamerów takich jak ty

zielonych  ,taki  chieftec 420 Wat  to dzis minimum !!! !!! !!!

poczytaj na tym forum  jest  o zasiłkach  ponad 200 postów

i tam sie wypowiadają ludzie  którzy siedzą w temacie  OC  od  lat

1442314[/snapback]

ja mam 300 firmowa(fortrona) i napiecia sa na nim stabilne jak skala niezalezie czy podkrece czy nie

klococ sie nie mam zamiaru i nikogo obrazac rowniez, wiec dalej na temat Twojej wypowiedzi sie nie bede wyrazac......

a tak na marginesie to podlaczales kiedys watomierz do twoego komputera?? sadze, ze niebardzo......pewnie zapytasz co to watomierz lub jak go sie podlacza :)

wtedy bys zobaczyl ile tak naprawde watow pobiera Twoj kombajn i mogl dobrac zasilacz do niego o odpowiedniej mocy i odpowiednich pradach na poszczegolnych magistralach napieciowych.

ale co tam kupuj sobie nawet 700W(color cos tam) jak nie masz na co kasy wydawac

pozdro :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sklep to jasna sprawa ale chodzi mi bardziej o to co sadzicie o tym zestawieco ja bede kupował moze w www.arest.pl tam nie ma epoxa co proponujecie zamias tej płyty moze ASUS K8N - nForce3 MSI K8N FSR - nForce3 GIGABYTE GA-K8NS a moze macie jeszcze cos lepszego w tych cenach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to co proponujecie moze poczekac do czerwca ale czy to cos da najlepszym rozwiazaniem pod tego procka bedzie Epox EP-8KDA3I ??

1442887[/snapback]

Jak na dfi cie nie stać to czy epox czy msi to wielkich różnic nie ma..exox jest chyba ciut lepszy ale tylko ciut...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co z ta seria procka czy da mi cos czekanie do czerwca czy to ciagle bedzie ta sama seria?? Mam jeszcze pytanko odnosnie ramu wiem ze to nie ten temat kupic 400 - 512 MB TWINMOS czy dopłacic 40 PLN i kupic 400 - 512 MB HYNIX jest miedzy nimi durza roznica ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymiary tej plyty MSI tez wydaly mi sie co najmniej smieszne, ale kompa bede kupowal dopiero w polowie wakacji, do tego czasu moze juz ktos podzieli sie doswiadczeniami z uzywania tej plyty, poza tym wtedy juz moze bedzie dostepny ten Asus. Sam juz nie wiem, wydaje mi sie, ze plyta na nForce 4 to mimo wszystko bardziej przyszlosciowe rozwiazanie, PCI-E, NCQ, Nvfirewall i jeszcze pare innych bajerow, tym bardziej, ze roznicy w cenie jednego i drugiego rozwiazania nie ma, a moze sie myle, sam juz nie wiem :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymiary tej plyty MSI tez wydaly mi sie co najmniej smieszne, ale kompa bede kupowal dopiero w polowie wakacji, do tego czasu moze juz ktos podzieli sie doswiadczeniami z uzywania tej plyty, poza tym wtedy juz moze bedzie dostepny ten Asus. Sam juz nie wiem, wydaje mi sie, ze plyta na nForce 4 to mimo wszystko bardziej przyszlosciowe rozwiazanie, PCI-E, NCQ, Nvfirewall i jeszcze pare innych bajerow, tym bardziej, ze roznicy w cenie jednego i drugiego rozwiazania nie ma, a moze sie myle, sam juz nie wiem  :) .

1443295[/snapback]

Jeżeli na s.754 rozwinie sie nForce 4 i zacznie się wysyp plyt glownych, bedzie jakis wybor to wtedy czemu nie. Ale w tej sytuacji jaka mamy teraz to nie jest trafna decyzja. Szczegolnie z ta plyta MSI. Nie polecam.

Najlepsze narazie są płyty na nFroce 3 pod s. 754

Edytowane przez Trendzik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czemu niby ?

jak ktos kupuje nowego kompa i zdecydowal sie na s.754 to dla czego nie moze kuppic plyty na nf4 z PCi-E ?? dziwne.... ;/ pozatym jego kasa ....

1443409[/snapback]

Temu że tą są tzw. ''kastraty'' albo można lepiej je nazwać ''wynalazkami''. Jak chcesz to kup, ale potem przyznasz że ostrzegałem.

Wogóle takie zamieszanie wprowadzasz że niby procki się słabo kręcą. Tego nikt nie wie, trzeba testować. Niektóre lepiej się kręcą niektóre gorzej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakie kastraty, o czym tutaj mowa? Jak ja uwielbiam fobie i uprzedzenia...

Będą płyty tańsze i droższe - tak było zawsze i tak będzie. Także przy s754 i nf4.

Na s754 jest ogromne bogactwo procesorów, s754 jeszcze długo będzie żyła. Pojawi sie jeszcze wiele świetnych płyt. Tylko czekać Epoxów czy Abitów. Wyjdą - bo nikt nie chce tracić potencjalnego zarobku i fragmentu rynku.

Może MSI na NF4 nie jest szczególnie udana, ale to nie powód żeby skreślać wszystkie propozycje płyt z PCI-Ex i s754.

A co do "bardziej przyszłościowych" rozwiązań - moim zdaniem nie ma czegoś takiego... W perspektywie 1 miesiąca to tak, ale nie ma sensu planować kupna płyty pod procesor który wyjdzie za 6 miesięcy. Do tego czasu wszystko się pozmienia i w łeb biorą takie kalkulacje.

Kupuje się to, co w danym momencie ma najlepszy stosunek możliwości/ceny (wagi każdy dobiera sobie sam).

Edytowane przez grogi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trendzik czlowieku, wez zapalki i zobacz ile masz paliwa w baku w samochodzie, wtedy mozemy rozmawiac, bo moze sie troche uspokoisz. Pytam sie o opinie tych, którzy moze wiedza wiecej niz ja, i nie pytam sie po to, zebys mogl sie wyzyc, tylko zeby uzyskac jakies informacje. Nie rozumiem, dlaczego niby plyty pod 754 na Nf4 to niby jakies kastraty, mozesz mi to wytlumaczyc, ale uzyj argumentow, a nie bluzgow. Mam nadzieje, ze do czasu kiedy bede kupowal kompa, ktos juz wyprobuje takie polaczenie (tzn s.754 i nForce4) i bedzie wiecej wiadomo. A na razie koncze temat, dzieki za opinie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trendzik czlowieku, wez zapalki i zobacz ile masz paliwa w baku w samochodzie, wtedy mozemy rozmawiac, bo moze sie troche uspokoisz. Pytam sie o opinie tych, którzy moze wiedza wiecej niz ja, i nie pytam sie po to, zebys mogl sie wyzyc, tylko zeby uzyskac jakies informacje. Nie rozumiem, dlaczego niby plyty pod 754 na Nf4 to niby jakies kastraty, mozesz mi to wytlumaczyc, ale uzyj argumentow, a nie bluzgow. Mam nadzieje, ze do czasu kiedy bede kupowal kompa, ktos juz wyprobuje takie polaczenie (tzn s.754 i nForce4) i bedzie wiecej wiadomo. A na razie koncze temat, dzieki za opinie.

1443776[/snapback]

Sorry za chamskie wypowiedzi, ale cały dzień mnie głowa boli :mur:

Chodziło mi o to że ta płyta co podałeś to badziewie. Może jak rynek nForce 4 na s.754 się rozwinie, powstaną dobre płyty głowne (tak jak ktoś wpomniał Abit , Epox ) to bedzie można coś myśleć. Ale nie warto kupować tej co wskazałeś.

ps. jak czytam moja wczesniejsza wypowiedz to widze ze z tego wynika zupelnie co innego :rolleyes:

Edytowane przez Trendzik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość majkel84

Jak sie kreca obecne A64 2800 lub 3000+?? Czy zdarzaja sie takie przypadki, ze nie dochodza np dp 2200 czy 2300??

1443931[/snapback]

zdarza się :-|

kumpel ostatnio tak mial

nie wiem czy to reguła ale on miał BOXa :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wiem, ze ten MSI faktycznie wyglada jak wykastrowany :) , ale podalem taki przyklad, bo na razie tylko ta plyta jest dostepna, tak naprawde to czekam na Asusa, albo moze jeszcze jakis inny producent pokarze cos swojego, oby :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi