Gość majkel84 Opublikowano 23 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2005 Semprony E0 ( a dokładniej E3 chyba) będą a nawet być może już są w US ale narazie tylko 3300+ u nas za jakiś czas, ale byc może wszystkie za niedługo będą na wykastrowanych Venice Turion to shit jeśli chodzi o o/c za to Newark króluje :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trendzik Opublikowano 23 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2005 Semprony E0 ( a dokładniej E3 chyba) będą a nawet być może już są w US ale narazie tylko 3300+ u nas za jakiś czas, ale byc może wszystkie za niedługo będą na wykastrowanych Venice Turion to shit jeśli chodzi o o/c za to Newark króluje :D 1459869[/snapback] Ten Netwark to na jaką platforme jest ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haszek Opublikowano 23 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2005 Ten Netwark to na jaką platforme jest ?? 1459951[/snapback] Newark jest na 754. 1MB cache, 90nm rev E , nowa odmiana Athlona 64 Mobile. Tylko , ze narazie sa do kupienia 3700+ i chyba 3400+. Kosztuja sporo kasy, nawet w Stanach, a nie wiadomo jak beda sie krecic te wolniejsze modele (np 3000+). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trendzik Opublikowano 23 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2005 Newark jest na 754. 1MB cache, 90nm rev E , nowa odmiana Athlona 64 Mobile. Tylko , ze narazie sa do kupienia 3700+ i chyba 3400+. Kosztuja sporo kasy, nawet w Stanach, a nie wiadomo jak beda sie krecic te wolniejsze modele (np 3000+). 1460054[/snapback] Hmm, czyli jak widać to s.754 , to bardzo dobra inwestycja, tyle typów procesorów wychodzi :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ochre Opublikowano 23 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2005 a te a64 na 754 sa robione na Newcastle czyli 0.13 mikrona, wiec one sa wolniejsze niz sempki na Palermo?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trendzik Opublikowano 23 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2005 a te NetWark napewno będzie można w polsce kupić ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haszek Opublikowano 24 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2005 a te NetWark napewno będzie można w polsce kupić ?? 1460622[/snapback] Newark :wink: Moze byc ciezko z dostepnoscia w Polsce bo teraz np. nigdzie nie ma w sprzedazy wczesniejszych modeli A64 Mobile (clawhammer). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vegan Opublikowano 24 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2005 a jaką płyte na nforsie byście polecili ?? wymagania: Full stabilna ... bootowanie resety wszystko ma działać Jeśli oc to bardzo delikatne albo wogóle Komp dla żony :-)ja bym sobie DFi lub MSI sprawił ... DFi odpada cena do 350 zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
!exec Opublikowano 24 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2005 prosimy o szczegoly - sam sie przymierzam do kupna takiej 1457889[/snapback] Mam K8N Asusa i na poczatku jak ja kupilem to ledwo ledwo chodzila na htt 240 ale po wgraniu biosu z maja chodzi stabilnie na htt 260 i wycisnalem z niej tyle co widac w podpisie. Wiem ze slabo ale z drugiej strony procek tak podkrecony jest chlodzony tym pentagramem na najnizszych obrotach wiec jest cicho a pamiec i tak nie pojdzie wyzej (i tak trzeba bylo timingi rozluznic) a chce miec synchro bo strata z asynchro jest dla mnie za duza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 24 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2005 strata z asynchro ??????? blagam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
!exec Opublikowano 24 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2005 strata z asynchro ??????? blagam 1460924[/snapback] Nie znasz sie to nie mow! Moge w plycie ustawic ram albo synchro (400) albo asynchro(333) i wtedy przy htt pracuje mi na 212mhz przy nizszych timingach (2,5-3-3-6) a jesli synchro to mam 3-4-4-10. I synchro pamieci sa duzo szybsze wiec blaaagam pffff Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 24 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2005 najlepiej przeczytaj artykul rapry o synchro/asynchro na a64......blagam blagam blagam ..to nie soc A Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trendzik Opublikowano 24 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2005 A co myślicie o tej płycie głównej, to jakaś nowość chyba: Abit NF8 ???????????????? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
!exec Opublikowano 24 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2005 najlepiej przeczytaj artykul rapry o synchro/asynchro na a64......blagam blagam blagam ..to nie soc A 1460989[/snapback] przeczytaj jeszcze raz moj post ale ze zrozumieniem. u mnie przy htt260 synchro=260mhz asynchro=212mhz czy twierdzisz ze ram pracujacy na 212mhz przy timingach 2,5-3-3-6 bedzie szybysz niz 260mhz 3-4-4-10? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 24 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2005 no ale kto normalny puszcza pamieci na 212 jak moze na 260 ? wogole to o czym ty mowisz ? po co masz puszczac na 212 jak mozesz na 260 ? czego to sie wogole tyczy ? to chyba kazdy wie ze pamieci pracujace na 260 sa szybsze od tych na 212 przy tych samych timingach itp >? a synchro asynchro nie ma tu nic do rzeczy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sector19 Opublikowano 24 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2005 A co myślicie o tej płycie głównej, to jakaś nowość chyba: 1461070[/snapback] W sumie bardzo fajna plytka... bardzo fajnie sie kreci olega na niej spokojnie htt 290 wykrecil :).... Tylko ze nie z komputronika bo tam drogo :P... moze TUTAJ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 24 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2005 E tam za taką kase to by musiało być cudo bo cena prawie jak za dfi :? Pokazcie mi htt powyżej 340 i napięcia na ramy tak z 3,3v to może by było warto :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
!exec Opublikowano 24 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2005 no ale kto normalny puszcza pamieci na 212 jak moze na 260 ? wogole to o czym ty mowisz ? po co masz puszczac na 212 jak mozesz na 260 ? czego to sie wogole tyczy ? to chyba kazdy wie ze pamieci pracujace na 260 sa szybsze od tych na 212 przy tych samych timingach itp >? a synchro asynchro nie ma tu nic do rzeczy 1461123[/snapback] To ze wole miec htt260x9 synchro niz htt265-270 asynchro (215mhz ram) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haszek Opublikowano 24 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2005 To ze wole miec htt260x9 synchro niz htt265-270 asynchro (215mhz ram) 1461259[/snapback] Koleś, kłócisz sie a racji nie masz :? Na dodatek wyskakujesz do robota z tekstami typu "Nie znasz sie to nie mow!". Akurat wie wiecej od Ciebie, wiec przynajmniej moglbys sie czegos nauczyc, jak juz nie chce Ci sie czytac... To ze masz wyzsza wydajnosc przy pamieciach ustawionych 260MHz nie ma nic wspolnego z synchronicznoscia, tylko z prosta matematyka...ogarniasz?? 260>212 i dlatego jest lepsza wydajnosc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[SC] ANAL Opublikowano 24 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2005 Głupia dyskusja o taktowanie pamięci, a takie emocje wywyłuje =] Panowie, wyluzujcie, idźcie się pomasować pod prysznicem albo co =] A co do synchroniczności, to z tego co dotychczas pojąłem, na platformie A64 nie ma straty (bądź jest mała) wydajności, natomiast na AXP strata jest duża? elo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchyjastrzab Opublikowano 24 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2005 A co do synchroniczności, to z tego co dotychczas pojąłem, na platformie A64 nie ma straty (bądź jest mała) wydajności, natomiast na AXP strata jest duża? 1461340[/snapback] Amen. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 24 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2005 Kurde trzeba powiedzieć jasno że w a64 nie ma czegoś takiego jak asynchroniczne taktowanie pamięci :mur: :mur: Kontroler jest wbudowany w procesor i zawsze jest "zsynchronizowany" z pamięcią. Co najwyżej mozna ustawić odpowiednie dzielniki dla pamięci ale w dalszym ciągu pracują one synchronicznie! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchyjastrzab Opublikowano 24 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2005 Co najwyżej mozna ustawić odpowiednie dzielniki dla pamięci ale w dalszym ciągu pracują one synchronicznie! 1461349[/snapback] Teraz to juz nic nie rozumiem. Pracują "synchronicznie" z czym? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grogi Opublikowano 24 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2005 (edytowane) Z niczym. Na A64 pamięci zawsze pracują dobrze. Nie trzeba ich do niczego synchronizować - tak jak nie trzeba synchronizować pamięci cache. Edytowane 24 Maja 2005 przez grogi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchyjastrzab Opublikowano 24 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2005 Nie trzeba ich do niczego synchronizować - tak jak nie trzeba synchronizować pamięci cache. 1461581[/snapback] Tak też mi się zdawało :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lateral Opublikowano 24 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2005 (edytowane) W AMD 64 po prostu ustawia się szybkość pamięci (im więcej tym lepiej, to chyba jasne) i nie ma żadnego znaczenia czy wartość w Mhz dla pamięci odpowiada wartości FSB (lub inaczej HTT) czy nie. Obie wartości mogą być różne (uwzględniając zasady dzielników) i pojęcie syncho, asynchro (jak w socket A) nie istnieje (nie ma znaczenia) dla procesorów Athlon 64. Przykład (dla tych co nie kumają, bo reszta wie doskonale): Mnożnik procesora x9, pamięć ustawiona na 200Mhz (dzielnik 9): FSB 200Mhz: RAM ma 200Mhz (DDR400) a procesor 1800Mhz Mnożnik procesora x7, pamięć ustawiona na 166Mhz (dzielnik 11): FSB 257Mhz: RAM ma 200Mhz (DDR400) a procesor 1799Mhz Wydajność identyczna :D a kolega !exec myli pojęcia... Edytowane 24 Maja 2005 przez southorn Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
honor Opublikowano 24 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2005 Planuje zakup semprona 2600+ OEM i mam w związku z tym pytanie. Czy trudno będzie dorobić zaczep do radiatora? Gdzieś na jakimś forum widziałem takie zdjęcia, ale niestety zapomniałem gdzie i teraz nie moge znaleźć :? . Chłodzienie z podpisu jest bardzo dobre i starczy moim zdaniem nawet do dużego OC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptys Opublikowano 24 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2005 ja zkupiłem właśnie płytke dfi nf3 250gb i a64 2800+, narazie procek śmiga na 2400Mhz, HTT ustawione na 300 , pamiątki na 218Mhz (cl2.5 3 3 6), jakie można ustawić max napięcie na procka bo ja ustawiłem na 1.6 i jest super stabilnie ale nie wiem czy bezpieczniem, wydajność niezła chociaż zbyt wielkiej różnicy nie odczułem w porównaniu z bartonem (wykręconym na 2300Mhz), płytka bezproblemowa, tylko radiator na chipsecie wymieniłem odrazu na zalmana żółteg,o bo tamto badziewie nieźle się grzało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mastah-Lamia Opublikowano 24 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2005 Kupiles normlanie w sklepie czy jakis z drugiej reki z zagwarantowanymi tymi 2400mhz ? a jak kupowales w sklepie to BOX czy OEM? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dj. Gargamel Opublikowano 24 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2005 sluchajcie w temacie caly czas jest walkowany temat plyt na chipsecie nforce mi za to wpadla w oko plytka z trzecim okiem :) http://sklep.tweak.pl/sklep/Abit_KV8_Pro_3...KV8PRO3EYE.html czyli na chipsecie via - czy one sa duzo gorsze od nforcow ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...